Кейтерінг для запорізьких школярів: як в школах вирішили питання з харчуванням дітей, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Салат з буряка, спагетті, сирна запіканка з джемом, чай та банан – так сьогодні виглядає меню для запорізьких школярів 1-4 класів. Готову їжу привозять в школу зранку, у герметичних ємностях, а вже безпосередньо в школах, її розігрівають в спеціальних термошафах, які встановлює в закладі освіти компанія-підрядник, що виграла тендер на організацію шкільного харчування. Близько 10:30 ланчбокси роздають дітям. Після перекусу – учбовий процес продовжується.

Як це виглядає – в репортажі 061.

Так зване меню Євгена Клопотенко погоджене з Державною продспоживслужбою та затверджене Кабміном розробляється на чотири тижні. Готують його спеціально для школярів, які вийшли на очне навчання.

В Запорізькій міській раді зазначають, що через коронавірус, а потім – початок повномасштабної війни, запорізькі діти не ходили до школи впродовж 4,5 років.

«Ми вперше вивели дітей на очне навчання і вперше організовано харчування з урахуванням того, що освітній процес має відбуватися виключно в укриттях», – говорить перший заступник директора департаменту освіти і науки Запоріжжя міської ради Віталій Лисенко.

Він каже, що взагалі в Запоріжжі знаходиться 40050 дітей. Близько 14000 з них – це учні 1-4 класів.

Щоденно ходять в школу близько 6000 дітей, з них учнів 1-4 класів – 1500-2000 дітей.

Ця цифра змінюється залежно від безпекової ситуації. Коли ворог обстрілює місто, то менше батьків погоджується відводити дітей до школи.

Кейтерінгове харчування охоплює всіх дітей початкової школи, незалежно від соціального статусу. Витратити (до кінця навчального року) на його організацію частково взяла на себе міська рада (10 млн грн), а другу частину (8 млн грн) компенсує Всесвітня продовольча програма ООН.

«Запоріжжя і Харків єдині міста в Україні, ООН погодились компенсувати 50% вартості», – кажуть в мерії.

Вартість однієї порції харчування складає 45 гривень. Але ваховуючи, що харчування відбувається за системою кейтерінгу, то в результаті вся послуга (одна порція) коштує 95 грн 88 копійок. Половину з цієї суми компенсує Всесвітня продовольча програма.

В мерії кажуть, що отримали від батьків школярів середньої та старшої школи запит на придбання такого ланчбоксу.

«Зараз ми відпрацюємо питання з початковою школою і потім зможемо організувати платне харчування для всіх бажаючих», – говорить Лисенко.

За словами директорки однієї із запорізьких шкіл пані Лариси, завдяки гарячому харчуванню діти можуть перебувати в школі повноцінно.

«Можна повноцінно групу подовженого дня запустити, а без харчування в школі діти початкових класів можуть бути лише 4 години», – пояснює вона.

Директорка додає, що раніше діти брали із собою печиво чи бутерброди, але батьків просили бути уважними та враховувати те, що температура в класах є доволі високою і деякі продукти можуть зіпсуватися.

Таке харчування буде організовано в 71 школі Запоріжжя, а наразі запущено в близько 10 навчальних закладах.

Джерело: 061.ua