Сирійські терористи, атака на готель та ігрові приставки в труні: про що брехали окупанти у Запорізькій області

Кількість маніпуляцій в телеграм-каналах представників окупаційної влади минулого тижня знову зросла через активізацію військових дій на Донецькому напрямку, обстріл КАБами українських міст, обмінах військовослужбовців та висміюванням Зеленського на міжнародній арені.

Минулого тижня неправдива риторика про ЗСУ склала 37% від усієї кількості фейків. При цьому, в дописах вкрай рідко використовують офіційну назву армії – Збройні Сили України, таким чином, очевидно, цілеспрямовано ігноруючи факт існування як незалежної української держави, так і наявності у неї офіційної армії, яка наразі виконує свою основну функцію: захищає країну від вторгнення російських агресорів. Щодо якісного аналізу, то за тиждень в топі повідомлень з фейками та маніпуляціями вийшли звинувачення захисників України у нацизмі, зокрема, «азовців»; поширення повідомлень про велику кількість загиблих українських воїнів; історії про те, що українська влада налагоджує зв’язки з сирійськими терористами та повідомлення про атаки БПЛА на цивільних в окупованих міста.

Збройні сили України на каналах окупантів і колаборантів продовжують демонізувати, українських військовослужбовців називають не інакше як «бойовики Зеленського», «Збройні формування України», «українські терористи», «карателі», «бандерофашисти».

Вже котрий тиждень пропаганда також маніпулює на темі здійснення воєнних злочинів в Курській області.

Окрема велика кількість фейків та маніпуляцій стосувалася використання російської мови в Україні, іноземних найманцях та заангажованих представниках МАГАТЕ

За період моніторингу з 9 по 13 вересня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став однойменний телеграм-канал окупаційного губернатора Євгена Балицького з 20% маніпуляцій. На другому місці канал колаборанта, що тепер іменує себе так званим головою Координаційної ради з інтеграції нових регіонів при АП РФ Володимира Рогова. На його однойменному каналі було зафіксовано 19% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Третю сходинку з невеличким відривом в 17% маніпуляцій від загальної кількості дописів посідає окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник». Продовжували продукувати маніпуляції в кожному десятому матеріалі «Токмак Сегодня» и «Администрация города Мелитополь»

Абсолютним лідером з фейків цього тижня став телеграм-канал колаборанта Володимира Рогова. Він отримав статус головного розповсюджувача фейків щодо просування ідеології росії та фейки щодо діяльності ЗСУ – всього трохи понад 14% дописів у нього були фейковими. Телеграм-канал Євгенія Балицького опублікував 10% фейків, а «Токмак Сегодня» – 6%. Ще 4% фейків зафіксували на каналі «Запорожский Вестник».

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 47 маніпуляцій (або 10%) і 15 фейків (3%) від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Фейк про знищену базу іноземних найманців в готелі в Миколаївці

У середині вересня Росія завдала цинічного удару по місту Миколаївка Донецької області. Ціллю окупантів став готель "Зоря". В телеграм-каналах представників окупаційної влади зазначали, що в цьому готелі нібито знаходилася база іноземних найманців.

Так, телеграм-канал так званого голови загальноросійського громадського руху «Мы вместе с Россией» та очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова, писав про те, що пункт тимчасової дислокації бойовиків ЗСУ знищено точним ударом ввічливої ​​ракетиумістіМиколаївкав Краматорському районі Донеччині.

«Гостиница «Заря» использовалась в качестве ПВД оккупантов – боевиков ВСУ и иностранных наёмников.Экспрессы к Бандере с Шухевичем и Гитлеру с Муссолини отправились переполненные. Символично, что гостиница расположена в нескольких десятках метров от старого городского кладбища. Количество уничтоженных нацистов уточняется, но речь идёт минимум о десятках боевиков», – написав Рогов.

Насправді ж Росія вдарила по Миколаївці 7 вересня об 21:50. Під ударом опинився готель "Зоря". Після понад дванадцятигодинної пошукової операції з-під завалів дістали тіла двох людей.

За інформацією від заступника начальника Миколаївської МВА Володимира Проскуніна, загиблі — постояльці готелю, вони з громадської організації, яка проводила у громаді стерилізацію безпритульних тварин.

"Це постояльці готелю, цивільні, працівники громадської організації, які працювали в населених пунктах громади по регулюванню чисельності та гуманного ставлення до безпритульних тварин", — розказав Володимир Проскунін.

У Facebook обласної прокуратури уточнили, що з-під завалів місцевого готелю дістали двох загиблих чоловіків 33 та 42 років.

Також в Донецькій обласній прокуратурі зазначили, що правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Фейк про співпрацю та угоди України з терористами Сирії

Окупаційні телеграм-канали та російські державні інформаційні агентства та z-телеграм канали поширюють новий фейк, намагаючись дискредитувати Україну на міжнародній арені. Вони стверджують, що у червні цього року неназвані «представники» України нібито провели зустріч із членами терористичного угруповання «Хайят Тахрір аш-Шам» у сирійському місті Ідліб.

Так, у вересні окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» опублікував допис про те, що Київ налагоджує зв'язки з «Хайят Тахрір аш-Шам» для нападу на військових РФ

«Киев «сотрудничает с РПК и ее сирийским крылом в проведении тайных операций против российских солдат в Сирии» и теперь «установила контакт с «Хайят Тахрир аш-Шам»*. ВСУ испытывают серьезную нехватку личного состава, поэтому Украина ищет новые подкрепления для фронта. 18 июня, по информации газеты Aydınlık, «украинская делегация провела в Идлибе встречи с лидерами» этой организации. На встрече был один из командиров террористов Хейсем Омери», – пише «Запорожский Вестник».

З посиланням на турецькомовне видання окупанти зазначають, що українська делегація закликала звільнити радикальних чеченських та грузинських терористів, які перебувають у в'язниці «Хайят Тахрір аш-Шам». В обмін на їхнє звільнення, терористам запропонували 75 БпЛА».

Проте це чергова брехня. Україна не веде жодних перемовин з терористами, а Абу Умар аш-Шишані, який згадується у тексті, як один з обмінених, загинув ще у 2016 році під час боїв за іракське місто Мосул.

Фейк активно поширюється через турецькомовне видання Aydınlık, яке давно відоме своїми проросійськими позиціями та регулярними публікаціями на підтримку російської дезінформації. Видання належить політичній партії «Ватан», яка виступає за антизахідний та проросійський порядок денний і була єдиною в Туреччині, що підтримала анексію Криму та Абхазії.

Як повідомляє Укрінформ, Aydınlık уже неодноразово публікував фейкові матеріали про Україну, які потім використовуються російськими ЗМІ як підтвердження їхніх пропагандистських наративів. Наприклад, воно поширювало неправдиву інформацію про причетність України до терактів у Москві та нібито зв’язки України з ІДІЛ. Ця схема дозволяє російським медіа видавати фейки за «іноземні джерела» та легітимізувати їх на міжнародній арені.

Цього разу видання посилається на ресурс Lekolin.org, який також не є надійним джерелом. Сайт належить курдській Робітничій партії Курдистану (РПК), яку визнано терористичною організацією у США та ЄС. Як і інші подібні ресурси, Lekolin.org не містить інформації про авторів публікацій, а його присутність у соцмережах є мінімальною, що ставить під сумнів достовірність будь-якої поширеної ними інформації.

Варто наголосити, що Україна не має жодних дипломатичних зв’язків із Сирією, оскільки розірвала їх ще 30 червня 2022 року. Тому будь-які заяви про участь українських представників у переговорах з сирійськими терористами є цілковито безпідставними.

Такого роду дезінформаційні кампанії є черговою спробою російської пропаганди звинуватити Україну в підтримці міжнародного тероризму. Аналогічні фейки вже з’являлися раніше, наприклад, під час теракту у «Крокус-Сіті Хол» та в Дагестані, коли російські ЗМІ намагалися приписати Україні неіснуючу причетність.

Фейк про ігрові приставки, що кладуть до могил українських військових

Окупаційні та прокремлівські телеграм-канали запустили новий фейк — скріншот оголошення, яке нібито було розміщене ритуальною службою СКП «Спецкомбінат ПКПО». В оголошенні просять родичів загиблих не класти в труну цінні речі — телефони, прикраси, ігрові приставки, держнагороди, гроші чи зброю, бо це нібито провокує вандалізм та розкрадання могил.

Так, окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» опублікував допис з фото текстового оголошення, що нібито розміщений на інформаційному стенді у київській ритуальній службі.

«Просят не класть в гроб военным ценные вещи: телефоны, государственные награды и особенно игровые приставки, потому что потом могилы разрывают вандалы. Игровые приставки особенно доставляют. Не наигрались ещё?», – зазначає телеграм-канал.

Насправді ця інформація є фейковою. Видання «Вокс Україна» відправило запит до ритуальної служби СКП «Спецкомбінат ПКПО» і та категорично спростувала будь-які повідомлення про подібні оголошення. Представники служби підтвердили, що такі заяви ніколи не робилися і не публікувалися. Росіяни навмисно створили цей фейк, щоб дискредитувати Україну та поширювати дезінформацію.

Активний пошук фото з оголошенням у Google показує, що його активно поширюють російськомовні джерела. Крім того, публікації з цією інформацією з'явилися на сторінках, що ведуться іншими іноземними мовами та водночас активно підтримують кремлівські фейки.

Це не перший випадок поширення подібної брехні. Раніше кремлівські пропагандисти вигадали історію про те, що дружини загиблих бійців ЗСУ нібито кладуть у труни телефони, щоб "повідомити їм про перемогу над Росією". Такі вигадки спрямовані на дискредитацію українців і створення абсурдних сюжетів для російської аудиторії.

За словами експертів у сфері ритуальних послуг, певні традиції дійсно передбачають обмеження на певні речі в труні. Наприклад, не рекомендується класти листи зі співчуттями, фотографії живих людей чи живі квіти. Однак жодна з офіційних ритуальних служб не вказувала на заборону щодо таких предметів, як телефони чи ігрові приставки.

Отже, цей черговий фейк є частиною цілеспрямованої дезінформаційної кампанії Росії, спрямованої на дискредитацію України.

Джерело: 061.ua