У Запоріжжі відкрили GogolFest Pokrova документальною виставою про заблокований Маріуполь

У Запоріжжі стартував міжнародний фестиваль сучасного мистецтва GogolFest Pokrova. Його заходи проводяться вперше від початку повномасштабного вторгнення. Сам фестиваль має на меті підтримати мешканців прифронтового Запоріжжя сучасними українськими сенсами.

Традиційно фестиваль складається з декількох програм: театральна, музична, візуальна і дискусійна програми. Місце проведення основних локацій з питань безпеки публічно не розголошуються, а відповідні повідомлення отримають ті мешканці, хто купує квиток, який є донатом. Всі зібрані кошти в межах фестивалю направлять на підтримку військових на Запорізькому напрямку.

«Ми реалізовували багато проєктів на підтримку української культури за кордоном під час повномасштабного вторгнення, але Запоріжжя стало першим містом, з яким ми повертаємося з нашою широкою діяльністю в Україну. Востаннє з командою фестивалю ми були у Запоріжжі 15 лютого 2022 року, коли дивилися локації, робили публічну лекцію про проєкт, який планувався влітку того ж року. Дещо символічно, що ми відновлюємо свою діяльність саме тут. Ми вдячні представникам міста й області, які подзвонили нам напряму і сказали, що тут, в Запоріжжі, дуже не вистачає підтримки культурного сектору і ми маємо тут зробити щось неймовірне для містян», – розповіла програмна директорка фестивалю Анна Басова.

У програмі фестивалю – виступи відомих українських гуртів Dakh Daughters, Пиріг і Батіг, Zapaska. А також унікальні театральні постановки – документальна вистава "Місто Марії", українсько-німецький проєкт "Серце Матері" від режисера Владислава Троїцького, музичний перформанс "Сонячний народ" за поезією Миколи Вінграновського та багато іншого. Організатори наголошують на тому, що саме в цьому році буде надзвичайно насичена театральна програма, бо презентують проєкти з Європи, українські проєкти, які були поставлені у різних містах України, запросили музикантів та митців з різних куточків країни, що рефлексують на актуальні теми нашого сьогодення.

Артисти зазначають, що своїм вибором приїхати у Запоріжжі сьогодні, вони хотіли підтримати містян і показати ті проєкти, які вони підготували. Частину вистав спеціально адаптували під менший простір з іншими сценічними можливостями в умовах укриттів.

Відкрили фестиваль документальною виставою «Місто Марії: щоденники облоги». Основою для неї стали щоденники та сповіді сестер-близнючок — Анни і Анастасії Гречкіних, які пережили оточення рідного Маріуполя та вибрались із нього через 22 дні. Перше місто, куди дівчата доїхали був Бердянськ, а пізніше – Запоріжжя. Саме тут їм вдалося вийти в прямий ефір та розказати, що відбувалося весь цей час з рідним Маріуполем та людьми. Режисерка Євгенія Відіщева, яка була знайома з дівчатами, запропонувала їм співпрацю і кілька місяців разом з драматургом Андрієм Бондаренком інтерв’ювала сестер. Загалом десь близько року тривало створення п’єси разом з музичним та візуальним оформленням.

«Варто сказати, що вистава постійно змінюється. Груднева прем'єра, яка була в 2023 році, сильно відрізняється від того, що є зараз, оскільки ми постійно оновлюємо тексти, розмовляючи з дівчатами, бо якісь частини стають менш актуальними, рефлексивні, і хочеться додати, замінити на нові. І відповідно, як тільки ми заміняємо частини текстові, то заміняємо і частини, які потім бачите на сцені – музичні, візуальні, і робота з мисткинями», – наголошує Євгенія Відіщева

Вистава «Місто Марії» розпочинається сьогоднішнім днем, де глядачам показують, як сестри намагаються побудувати нове життя в Берліні і які хибні та подекуди поверхневі уявлення мають іноземці про війну в Україні. Далі на сцені актори повертають аудиторію до подій 24 лютого 2022 року і день за днем за допомогою уривків з щоденників розказують, що відбувалося під час облоги Маріуполя та як виживали люди без світла, води, газу і зв’язку. Музичний ряд вистави поєднує традиційні пісні Донеччини, а також звучання саксофона, ударних та електроніки.

Зал у Запоріжжі стоячи аплодував митцям, які за півтори години через текст, музику та почуття змогли пробудити безліч емоцій та осмислити власний досвід війни, яку всі ми проживаємо вже понад 10 років

Джерело: 061.ua