И ДнепроГЭС строили: в Запорожье презентовали фильм о репрессированной интеллигенции “Будинок “Слово”, – ФОТО

В фильме упоминается также о репрессированной интеллигенции, которой приходилось строить ДнепроГЭС и работать на заводах Запорожья

Сегодня, 7 ноября, в Запорожье презентовали документальный фильм украинского производства “Будинок “Слово””. Об этом сообщает 061.

"Наприкінці 1920-х років у Харкові, тодішній столиці УРСР, зводять будинок. Його спроектовано міським архітектором Харкова Михайлом Дашкевичем. Тут передбачено все для зручності мешканців – просторі світлі кімнати, високі стелі, великі вікна. Поряд навіть розбили сквер, аби ті, хто житимуть тут, мали де відпочити. Заселяли будинок українськими письменниками, найкращими з найкращих. Тут жили Павло Тичина, Микола Хвильовий, Остап Вишня. Страшна хвиля сталінських репресій, що прокотилася країною, спустошила будинок. Заарештовано було мешканців сорока квартир із шістдесяти трьох. Колись новобудову називали будинок «Слово», бо сама споруда мала в плані літеру «С». Та вже за кілька років цей будинок називали «Крематорій» або ДПЗ – «дом предварительного заключения».

Документальний фільм«Будинок «Слово»»розповідає про унікальну споруду Харкова, що і нині стоїть по вулиці Культури, 9. У 2003 на його стінах з’явилась меморіальна дошка з іменами усіх його репресованих жителів", – говорится в описании к фильму.

Авторы сценария – Тарас Томенко и поэтесса Любовь Якимчук – работали над фильмом в течение пяти лет. Они искали информацию об украинской интеллигенции в частных коллекциях, архивах СБУ и литературных институтов.

В фильме также упоминается о репрессированной интеллигенции, которая работала на запорожских объектах:

"Була така мода серед письменників: вночі вони працювали, а вдень ходили на підприємство. Тому багато письменників і поетів будували і ДніпроГЕС, і "Запоріжсталь". У нас є декілька кадрів унікальної хроніки з "Запоріжсталі": Володимир Сосюра там працював та Сергій Пилипенко з "Плугу" (творче обїєднання, – ред). Вважалося добрим тоном, коли людина працює на заводі, фабриці і є вихідцем із простого народу, а не якась там "богєма", яка потім стала шаблоном світосприймання", – рассказал 061 режиссер фильма Тарас Томенко.

Посмотреть документальный фильм "Будинок "Слово"" можно в кинотеатре Довженко.

Читайте также:В Запорожье приедут немцы и расскажут, как сохранить модернистскую архитектуру Соцгорода