12-річний хлопець з окупованого Бердянська презентував в Чехії власну книгу

Велика війна забрала у нього дім, але замість того, аби впасти в депресію, він став відомим на весь світ. Цей хлопець особисто знайомий з президентом України Володимиром Зеленським (має нагороду та відзнаку «Хрест громадянських заслуг»), Першою леді Оленою Зеленською, колишнім Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, міністром МВС Ігорем Клименком, про нього знає Папа Римський Франциск. Мова про 12-річного художника Максима Бровченка, який у квітні 2022 року виїхав з окупованого Бердянська.

Нещодавно він презентував у Чехії власну книгу “Планета А”. В ній він розповідає про світ очима людини з аутизмом, про який добре знає, бо сам є таким.

Макс писав книгу чотири роки, всі ілюстрації до неї – також його робота.

“У моєї старшої дитини у другому класі була проблема – за час літніх канікул він забув букви. Тож, коли вчителька рекомендувала Максу переписувати в зошит невеликі тексти, ми розуміли для чого це потрібно”, – каже Оксана, мама хлопця.

Але просто переписувати тексти Максу було нудно і він вирішив вигадати щось своє.

“Я уявив життя на іншій планеті і потім задумався, а може ми, аутисти, звідти?”, – додає Макс.

Насправді, Макс написав книгу за одне літо. А от своя історія (розділ в книзі, де розповідає про себе) йому не давалася довго. Оксана говорить, що сину просто треба трошки підрости, аби все само собою склалося.

Книгу презентували у Дніпрі, у жовтні 2023 року. Вона зацікавила чимало міжнародних фондів та організацій. Чехія стала першою країною, яка замовила та видала “Планету А” з перекладом.

“Спілка аутистів Чехії замовила цю книгу. Вони написали мені, що буде презентація книги і хотіли аби я, як автор, був присутній. Мовляв, ну не має такого бути, що книга є, а автора нема”, – розповів Макс.

Сьогодні він з гордістю показує двомовну книжку, яку за допомогою фонду “За склом” випустило видавництво “А тип”.

“Наша поїздка в Чехію була для мене несподіванкою. В п'ятницю ми дізналися про те, що нас чекають, а вже у понеділок ми поїхали. Мені було лячно, але ми ризикнули і не шкодуємо”, – говорить Оксана Бровченко.

В Чехії вони зустрілися з перекладачем “Планети А”. Він назвав книгу Макса своєю “сердечною книгою”.

“Виявляється, що кожен перекладач має свою так би мовити “сердечну книгу” – та, яка перекладена серцем. Для нього такою книгою стала книга “Планета А”. Крім того, чехи зробили ще аудіокнигу. Вона звучить голосом відомого чеського актора – Яна Книхенского”, – додала Оксана.

Загалом Макс разом з мамою провели в Чехії 5 днів. Хлопець розповів, як побував на Карловому мосту, музеї літаків, музеї алхімії, посольстві України в Чехії та передав послу прапор від запорізьких рятувальників.

“В перший день в Чехії ми загубили зарядні пристрої до наших телефонів і пішли шукати, де можна купити нові. В одному магазині я побачив набір з військовими літаками. Там були F-15 і ще три літаки. Ми їх купили, але там не було F-16, які ми дуже хотіли знайти. Потім ми знайшли F-35, кажуть що цей літак ще краще і вже в останній день у Чехії ми зайшли до музею літаків і там купили найбільшу кількість літаків, серед них був і F-16”, – каже Макс та жартома додає, що таким чином він привіз в Україну F-16 і тепер можна починати будувати авіабазу.

Прага дуже сподобалась Максу, він сказав, що вона нагадує йому Київ та Львів одночасно. Він хотів би повернутись туди ще, але жити хлопець хоче в Україні.

“Мрію про нашу перемогу, мрію повернутись до свого рідного Бердянська та відремонтувати обсерваторію”, – ділиться Макс.

Він вже почав писати другу частину “Планети А”. Говорить, що вона дуже сильно відрізняється від першої книги.

“Але чим саме і про що мова, ви вже побачите самі. Я не хочу спойлерити, бо буде не цікаво”, – сказав.

Також Макс продовжує писати картини, які продає, а виручені кошти спрямовує на допомогу ЗСУ. Говорить, що пише їх переважно вночі, бо його надихає зоряне небо.

Джерело: 061.ua