Атаки на Крим, тюрма за святкування Дня космонавтики та пенсії в ЄС: про що брехала окупаційна влада

Дії української армії залишаються в топі повідомлень з фейками та маніпуляціями, які тиражують колаборанти та окупанти в телеграм-каналах окупованої частини Запорізької області та пропагандистських російських медіа.

Минулого тижня значна частина повідомлень про українську армію була присвячена темі мобілізації, а саме порушень з боку ТЦК, масовій істерії щодо атак на Крим, поширення так званої «бандерівської» ідеології на західний світ, евакуації мирного населення нібито через обстріли ЗСУ, а також посилання Мінобороною жінок «на убой». У порівнянні з попереднім тижнем, кількість недостовірної інформації саме про ЗСУ збільшилася з 31% до 39%.

В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про те, як бабусю на Закарпатті засудили на 5 років за святкування Дня космонавтики, а також поширювалися цинічні заяви зі сторони російського МЗС щодо «загрози глобальному миру та безпеці» через політику США та Британії в той час, як РФ щодня вчиняє воєнні злочини на території України.

Ще 18% фейків стосувались вкрай переможних дій та операцій російської армії, ще по 9% фейків припали на мобілізацію, економіку та підтримку західних партнерів. На фейки з соціальної тематики, знецінення України, освіту, територіальну цілісність і інше припало всього 15% дописів.

Значна частина фейків та маніпуляцій присвячена атакам ЗСУ на тимчасово окупованих територіях. Аби деморалізувати воїнів та населення окупанти використовують тактику з «вкидами» нічим не підкріплених цифр про численні втрати української армії, визначені домовленості про перемир’я на умовах Росії, знищену техніку та полон українських воїнів.

За минулий тиждень, з 13 по 17 травня трохи змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал колаборанта, голови громадського руху «Мы – вместе с Россией» Володимира Рогова з 23% маніпуляцій від загальної кількості. На другому та третьому місці опинилися канал «Запорожский Вестник» та « Энергодар Сегодня» з показниками маніпуляцій в 16% та 14% відповідно. “Типичная Акимовка ” та «Токмак Сегодня» мали маніпулятивні твердження в 13% своїх дописів

Найбільше ж фейків цього тижня знову продукував телеграм-канал колаборанта, блогера та голови громадського руху «Мы – вместе с Россией» Володимира Рогова – 8% дописів містили недостовірну інформацію. На другому місці – «Токмак Сегодня» з 7% фейків. В топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал так званого губернатора тимчасово окупованої території Запорізької області Євгена Балицького» з 6% недостовірної інформації.

Окупаційний посадовець Рогов вчергове збрехав щодо відбиття атаки російською ППО в Криму

Представники окупаційної влади продовжують замовчувати атаки по повітряним силам РФ у тимчасово окупованому Криму.

Так, окупаційний посадовець, голова руху «Ми разом із Росією», співголова ради з інтеграції нових регіонів при Громадській палаті Росії Володимир Рогов опублікував у своєму однойменному телеграм-каналі допис про те, що як успішно російська армія відбила атаки по аеродрому Бельбек.

«Русская ПВО сбила в Севастополе несколько ракет над акваторией и в районе аэродрома Бельбек. Спасатели потушили возгорание от упавших осколков ракет в районе села Полюшко, повреждений нет. Все службы приведены в состояние боевой готовности, военные ведут работу по уничтожению воздушных целей», – написав Володимир Рогов з посиланням на окупаційного губернатора Криму.

Насправді ж на аеродромі «Бельбек» в окупованому Криму в ході атаки 15 травня було знищено два винищувачі-перехоплювачі МіГ-31 і винищувач Су-27. Крім того, пошкоджено винищувач МіГ-29. Це підтверджують супутникові знімки, що були оприлюднені CNN та журналістом-розслідувачем The New York Times Крістіаном Трібертом.

Як зазначає Тріберт, біля головної злітно-посадкової смуги авіабази було зруйновано сховище палива.

Нагадаємо, в ніч з 14 на 15 травня Україна вдарила по летовищу «Бельбек» ракетами ATACMS. ЗМІ повідомляли, що в результаті атаки на аеродромі були вражені ЗРК С-400, два літаки МіГ-31 і склад паливно-мастильних матеріалів. Були загиблі та поранені серед російських військових.

Пізніше по аеродрому «Бельбек» знову було завдано удару. Повідомлялося про ураження складу ракетно-артилерійського озброєння та заправної станції.

Фейк про засудження в Україні пенсіонерки за святкування Міжнародного дня польоту людини в космос

На каналах окупаційної влади у Запорізькій області поширюють інформацію про те, що нібито 64-річну жінку на Закарпатті засудили до п’яти років позбавлення волі за святкування Міжнародного дня польоту людини в космос.

«64-летнюю бабушку приговорили к 5 годам лишения свободы за празднование Дня космонавтики. Пожилая женщина провинилась перед киевским режимом в том, что отметила День Космонавтики. На своей странице в «Одноклассниках» бабушка разместила фотографию с Юрием Гагариным и подписала: «Спасибо вам, Юрий Алексеевич». Этого властям Закарпатской области хватило, чтобы посадить женщину на пять лет. Женщина свою вину не признала. Она уверяла, что ее слова вырвали из контекста», – зазначає телеграм-канал «Запорожсий Вестник».

Насправді ж справу передали до суду через те, що жінка в соцмережах виправдовувала російську агресію.

Новина про засудження 64-річної жительки Закарпаття Тячівським районним судом на п’ять років поширювалася лише місцевими виданнями. Жінка публікувала в «Одноклассниках» дописи, що виправдовували дії російських військ. Суд визнав її винною у виправданні агресії Росії за статтею 436 КК України. Вона не визнала провину.

Проте в Єдиному реєстрі судових рішень є вирок Тячівського суду від 1 травня 2024 року, де пенсіонерку визнано винною за статтею 111-1 КК України — колабораційна діяльність. У вироку вказали, що жінка у забороненій в Україні соціальній мережі «Однокласcники» поширювала фейки, нібито Україна з 2014 року обстрілювала Донбас, а пізніше розстрілювала людей у Маріуполі, також підозрювана вихваляла президента рф владіміра путіна. Вона стверджувала, що у рф та України не має бути кордонів і українців потрібно «гнати до Польщі». Суд призначив їй покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади, пов`язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, на 12 років та зобов’язав сплатити понад 25 тисяч за проведення експертизи. Жінка визнала свою провину та розкаялась. Жінка визнала провину і розкаялася. Деталі справ не збігаються, що ставить під сумнів ідентичність обвинуваченої.

В Україні немає покарання за відзначення Міжнародного дня польоту людини в космос або публікацію фото радянських діячів. Кримінальна відповідальність настає за використання комуністичної символіки та виконання радянських гімнів.

Брехня про величезні пенсійні зобов'язання європейських країн та Японії

Російська пропаганда не вперше вдається до маніпулятивних тверджень стосовно економічного спаду європейських країн після їх рішення щодо підтримки України у війні з Росією. Цього разу основною темою стали незабезпечені пенсії у великих європейських країнах, зазначаючи цифру від 300% до 500% ВВП.

«Необеспеченные пенсии в крупных европейских странах составляют от 300% до 500% ВВП. В сочетании с демографическим спадом это верный путь к будущей долговой катастрофе. Похожая ситуация и в Японии», – зазначає телеграм-канал «Токмак Сегодня».

Дані про пенсійні зобов'язання в країнах ОЕСР показують, що хоча вони можуть бути значними, вони рідко досягають настільки високого рівня. Наприклад, згідно з даними ОЕСР, пенсійні зобов'язання в деяких країнах дійсно можуть доходити до 200% ВВП, але це далеко не середній показник для всіх країн. Такі зобов'язання варіюються і залежать від багатьох факторів, включаючи демографічні зміни та рівень фінансування пенсійних систем​.

Щодо Японії, її державний борг дійсно є високим, і пенсійні зобов'язання є значною частиною цього боргу, але знову ж таки, цифри, що перевищують 300% ВВП, є перебільшеними. Пенсійні системи багатьох країн, включаючи Японію, знаходяться під тиском через старіння населення та інші економічні фактори, але це не обов'язково веде до "майбутньої боргової катастрофи" без додаткових економічних змін або реформ​.

На сайті Євростату, де представлений графік пенсійних прав домогосподарств у соціальному страхуванні в країнах ЄС та ЄАВТ до кінця 2021 року у% ВВП зазначено, що публікація цих статистичних даних є результатом комплексної роботи, виконаної національними статистичними інститутами та Євростатом. Статистика ґрунтується на низці припущень щодо майбутнього, зокрема, як оцінити пенсійні права в сьогоднішніх грошах («дисконтування») і скільки люди проживуть у майбутньому, тому до них потрібно обережно ставитися як до оцінок.

Таким чином, хоча пенсійні зобов'язання у великих європейських країнах та Японії є значними, твердження про рівень 300%-500% ВВП є перебільшеним і не підтверджується загальнодоступними даними.

Джерело: 061.ua