Підпал автівок ТЦК, знущання над старенькими та застосування брудної бомби: про що брехали окупанти у Запорізькій області

Цього тижня на каналах окупантів побільшало маніпуляцій, які стосувалися атак БПЛА по Запорізьцій АЕС, злочинам української армії на Курщиніі та транзиту терористів через Україну в країни ЄС.Крім того, окупанти брехали про мобілізацію, та про пошук США нового претендента на пост президента України, виправдовували удари по цивільним об’єктам в різних містах України та маніпулювали застосуванням ядерної зброї

Кожен третій фейк, або 31% від загальної кількості дописів, які розповсюджували телеграм-канали колаборантів і окупантів в Запорізькій області, стосувався дій російської армії – в Донецькій області російська армія продовжує «звільнювати» нові населенні пункти; ФСБ продовжує виявляти диверсантів та українських агентів; росіяни успішно наступають по всім фронтам та досягають усіх міфічних цілей. Демонізація ЗСУ також продовжує залишатися в топі повідомлень, які тиражують в проросійських телеграм-каналах і пропагандистських російських медіа. І хоча загалом кількість фейків про ЗСУ цього тижня знизилася, українська армія і її дії залишаються базовим подразником агрегатора маячні для окупантів.

Разом з тим, цього тижня помітно побільшало фейків, пов'язаних з тим, що західні країни ненавидять Україну та українців – 15% дописів колаборантів і окупантів містили недостовірну інформацію саме з цієї тематики. Також високий показник брехні стосувався знецінення України та дискредитації її, як незалежної держави, а також просування ідеології Росії – по 9% фейків відповідно. Інші теми, в яких брехали колаборанти і окупанти, мали досить низький відсоток: по 2-7% фейків було про економіку, соціалку та територіальну цілісність.

За тиждень з 12 по 16 серпня 2024 року, зазнала змін картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал колаборанта, голови громадського руху «Мы – вместе с Россией» Володимира Рогова з 20% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Окупаційний телеграм-канал «Днепрорудный Сегодня» опублікував 12% дописів, які містили маніпуляції. В окупаційному каналі «Токмак Сегодня» 10% з усіх дописів містили маніпуляції.

Продовжують залишатися маніпуляторами та телеграм-канали “Запорожский Вестниу ” (8% дописів були маніпулятивними), “Бердянск Актуально ” (7% маніпуляцій від загальної кількості дописів) і “Администрация города Мелитополь» (6%).

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал “Наш Энергодар”- він збрехав в 19% своїх дописів, йому трохи поступився телеграм-канал окупаційного губернатора Євгена Балицького з 17% фейків, та «Мелитопольская городская администрация» – 14% дописів з фейками.

Всього за аналізований період 6% від загальної кількості дописів були фейками, ще 9% – маніпуляціями. Серед найпоширеніших тем, про які транслювали недостовірну інформацію, були діяльність української армії, псевдодосягнення російської армії, знецінення та дискредитації України, територіальна цілісність. Менше, ніж минулого тижня, колаборанти створювали фейки, спрямовані насоціальну тематику та мобілізацію, а також просування ідеології Росії та інше.

Маніпуляції щодо підпалу автівки ТЦК у Запоріжжі

Російська пропаганда разом з представниками окупаційної влади не перший місяць розганяє повідомлення про діяльність міфічних партизанів в Україні, які організовують підпали автомобілів військовослужбовців та ТЦК.

Так, 15 серпня, на однойменному телеграм-каналі колаборанта та очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проєктів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова з’явивися допис про підпал автомобіля, що нібито належав співробітнику ТЦК.

«Жители временно оккупированного нацистами города Запорожья всё активнее сжигают машины ТЦКашников. На этот раз от праведного гнева и народной ненависти на "Космосе" (район в Запорожье) сгорел ещё один внедорожник могилизаторов», – написав Рогов, закликавши при цьому знищувати транспорт ЗСУ.

На підтвердження свого допису він приклав відео з наслідками підпали з маркуванням телеграм-каналу «Труха». В цьому телеграм-каналі це відео виклали без жодної згадки про ТЦК, зазначивши при цьому, що мова йде про автомобіль одного із військовослужбовців.

Представники Запорізького обласного ТЦК та СП спростовують, що згоріла автівка в Комунарському районі міста має хоч якесь відношення до співробітників територіального центру. При цьому дійсно відомо, що вона належала військовому.

В пресслужбі ГУ Нацполіції у Запорізькій області підтвердили факт підпалу автівки військовослужбовця, а очільник обласного Управління поліції Артем Кисько пояснює, що цей інцидент є частиною великої кампанії російських спецслужб, які шляхом підкупу шукають виконавців злочинів.

«Наразі майже в усіх регіонах країни відбуваються підпали автомобілів військових, релейних шаф і будівель РТЦК та СП, що російські пропагандисти видають за роботу нібито партизанів/ російського «підпілля». За останній тиждень кілька таких фактів зареєстровано і в Запоріжжі. З метою дестабілізації суспільства представники російських спецслужб, маніпулюючи свідомістю та бажанням заробити «легкі гроші», знаходять серед молоді, раніше судимих, ігроманів або осіб із наркотичною залежністю виконавців своїх злочинних завдань та вербують їх через спеціально створений телеграм-канал. З потенційними правопорушниками куратори попередньо проводять системну роботу. Далі – алгоритм простий: ті скоюють підпали, надсилають відеопідтвердження в режимі реального часу та отримують плату на картку (а частіше НЕ отримують)», – пише в своєму дописі у мережі Facebook Кисько.

Правоохоронці зазначають, що майже всі злочини з підпалами військових автівок розкриті. Зловмисники затримані. За віковою категорією це – особи віком від 13 до 45 років. За злочинні дії їм загрожує ув’язнення, причому за найтяжчою санкцією за диверсійну та підривну діяльність, спрямовану на перешкоджання Силам безпеки та оборони країни, передбачено довічне позбавлення волі.

Раніше ми вже детально писали, що на одному з найбільших російськомовних даркнет-майданчиків з 6 червня почали з'явилися замовники, які шукають виконавців для підпалу військових автомобілів в Україні, що повністю спростовує легенду про "партизан" та "мешканців, що втомилися від війни".

Фейк про українську «брудну бомбу» для АЕС

Російська пропаганда через власні медіа та підконтрольні телеграм-канали розповсюджує заяви про нібито плани України підірвати «брудну бомбу» за місцями зберігання відпрацьованого палива АЕС.

Так, на однойменному телеграм-каналі колаборанта та очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проєктів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова з’явився допис про те, що ЗСУ готують вибух «брудної» ядерної бомби.

«Боевики ВСУ готовят взрыв «грязной» ядерной бомбы, удары планируют нанести по местам хранения отработавшего топлива АЭС. Об этом сообщает военкор Хайруллин со ссылкой на источники. В то же время в УВД ВГА Харьковской области заявили, что режим Зеленского планирует нанести удары по ядерным объектам России. Эта информация была получена от допрошенных пленных ВСУшников. На данный момент известно о намерении ЗеРейха атаковать атомные объекты Курской АЭС в Курчатове и Запорожской в Энергодаре», – зазначається в дописі Рогова.

Речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий прокоментував хвилю російських заяв про нібито плани України підірвати «брудну бомбу».

«Ми спостерігаємо черговий сплеск божевільної російської пропаганди про нібито плани України застосувати «брудні бомби» або атакувати атомні електростанції. Офіційно спростовуємо ці неправдиві заяви. Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати будь-які подібні дії, додав речник МЗС. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню», – написав він.

За словами речника МЗС, Україна завжди була і залишається відданим членом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, вона не має та не планує отримувати жодних «брудних бомб».

«Коли Росія вперше поширила цю нісенітницю у 2022 році, ми запросили місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала цю брехню. З того часу нічого не змінилося», – підсумував речник МЗС.

Нагадаємо, що Росія неодноразово вдавалась до фейків про «брудну бомбу» та ядерних в момент час успіхів України на полі бою. Та тепер вдалась до цієї тактики під час наступу України в Курській області.

До цього експерти МАГАТЕ провели перевірку на ЗАЕС щодо причини пожежі в градирні окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції. Команда дійшла висновку, що малоймовірно, що первинне джерело пожежі було біля основи градирні. Група встановила, що пошкодження, найімовірніше, були зосереджені всередині вежі на рівні розподілу водяних сопел, розташованому на висоті приблизно 10 метрів. Водночас експерти агентства під час обходу не виявили ні шин, ні уламків дрона.

Фейк про знущання українських воїнів над цивільним населенням на Курщині

Останні три тижня рекордно зросла кількість маніпуляцій в сегменті російських медіа та соцмережах щодо звірств та знущань з боку воїнів Сил оборони та безпеки України по відношенню до цивільного населення в Курській області.

Так, окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» поширив допис про те, що воїни ЗСУ нібито знущаються з 74-річного дідуся в Курській області

«Боевики киевского режима в шлемах с эмблемой Ваффен-CC назвали заблудившегося в окресностях Суджи пенсионера «русской свиньей» и издевались над ним, подобно немецким фашистам. Укронацисты во время всего разговора пародировали немецкую речь и всеми силами старались вспомнить все известные им унизительные выражения фашистов времен ВОВ, чтобы еще больше унизить беззащитного дедушку. После таких выражений и издевок над мирными жителями сдаться в плен уже не получится», — зазначається в пості «Запорожского Вестника».

«73-летний Александр Григорьев покинул ДНР в 2014 году из-за атак со стороны Украины. Вместе с семьей он перебрался в село Гоголевку Суджанского района Курской области подальше от подобных ублюдков, которые над ним издевались. Спустя десять лет, старик встретился с ними лицом к лицу…», — пише окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня».

За даними Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України, російська пропаганда активно поширювала відео, на якому буцімто українські оборонці в касках з «нацистською символікою» принижують літнього чоловіка в зоні проведення операції в Курській області.

Кремлівські медіа «поховали» цього дідуся та звинуватили українських військових у його вбивстві. Російські правоохоронні органи зі свого боку відкрили кримінальне провадження за фактом «зникнення та ймовірного вбивства».

Центр протидії дезінформаціх перевірив поширювану роспропагандою інформацію в Міністерстві внутрішніх справ України. На підставі цього в Центрі інформують: чоловіка, над яким буцімто знущалися «українські військові», розшукали, він є громадянином України, перебуває у своєму будинку, живий і неушкоджений.

«Російська пропаганда вкотре цинічно використовує цивільних людей для розповсюдження своєї брехні та посилення маніпуляцій», – констатували в ЦПД.

Джерело: 061.ua