Реорганізація чи руйнування: як приєднання до обласної лікарні вплине на Запорізький протипухлинний центр

Рішенням голови Запорізької ОВА від 6 травня 2024 року «Запорізький регіональний протипухлинний центр», який спеціалізується на діагностиці та лікуванні онкологічних захворювань хочуть приєднати до «Запорізької обласної клінічної лікарні». Посадовці з департаменту охорони здоров’я пояснюють це рішення необхідністю формування спроможної мережі в рамках нового етапу медреформи. Колектив протипухлинного центру та частина пацієнтів виступають проти такого рішення. Представники протипухлинного центру звернулися до суду та просять визнати недійсним рішення щодо приєднання. 061 розбирався чому виник цей конфлікт і що зміниться для пацієнтів і медичних працівників у разі цього об’єднання.

В протипухлинному центрі 28 травня провели прессконференцію стосовно проблемних питань реорганізації медзакладу і запросили до дискусії голову Запорізької ОВА Івана Федорова, проте на захід він не прийшов. Головний лікар протипухлинного центру Михайло Єсаянц зауважує, що обласний департамент охорони здоров’я мав би попередньо скласти план формування спроможної мережі лікарень та ознайомити керівників медзакладів з ним, чого не було зроблено. В протипухлинному центрі побоюються, що реорганізація може негативно вплинути на перебіг лікування хворих та скорочення частини персоналу, що мають дублюючі функції з обласною лікарнею.

Що зміниться насправді для пацієнтів

Після повідомлення про те, що протипухлинний центр буде ліквідовано шляхом приєднання до Запорізької обласної клінічної лікарні (ЗОКЛ), в публічній площині багато містян і пацієнтів через брак інформації та відсутність пояснень, сприйняли це так, що будівлю онкодиспансеру закриють, всіх лікарів виженуть на вулицю, а хворим нема буде куди звернутися.

Насправді ж будівля КНП «Запорізький регіональний протипухлинний центр» та вся матеріально-технічна база онкодиспансеру залишається на своєму місці. Жодного закриття та переїзду до ЗОКЛ не планується.

Фактично мова йде про те, що протипухлинний центр стане відокремленим підрозділом клінічної лікарні. Медичному персоналу запропонували підписати договори з ЗОКЛ і залишитися на своїх посадах. Всі пацієнти зможуть отримати лікування на тих же умовах коштом НСЗУ в тому самому місці.

«Пацієнти, які отримували допомогу на тій чи іншій локації, там і будуть її отримувати. До речі, пацієнти онкологічного профілю також отримують лікування в багатьох клініках і обласних лікарнях. Тільки шляхом об'єднання вони матимуть ширшу допомогу і доступ до більшої кількості матеріально-технічних ресурсів медичного характеру, так і спеціалістів. Законодавчо врегульовано, що всі лікарні, які законтрактовані з НСЗУ, надають допомогу за програмою медичних гарантій», – розказує головний лікар «Запорізький обласної клінічної лікарні» Ігор Шишка.

Профільна заступниця голови Запорізької ОВА з питань медицини Наталя Будяк наголошує на тому, що на першому етапі для пацієнтів онкоцентру не зміниться нічого, тому що онкоцентр лишиться на тому місці, де він працює, з тими спеціалістами, які в ньому працюють.

«В процесі об'єднання ми говоримо про те, що пацієнти зможуть отримати більшу кількість послуг, які їм необхідні в процесі лікування онкозахворювань. Всі пацієнти онкодиспансеру потребують лікування і діагностики до того, як вони лікують онкозахворювання хірургічно, хіміотерапевтично або радіологічно. В процесі лікування їм дуже часто буває необхідна допомога паралельних спеціалістів. І після лікування їм також потрібна допомога. Зараз вони в рамках онкоцентру отримують лише онкологічну допомогу. Приклад для розуміння – пацієнту капають хімію, а потім на третій курс кажуть, в тебе гастрит, піди полікуйся в іншу лікарню, а як вилікуєш, приходь на наступну хімію. От це тяжко для пацієнта. Це погіршує логістику і робить недоступною послугу для пацієнта. А коли це буде в рамках однієї лікарні, вони зможуть отримати в обласній лікарні і онкологічне лікування і супутнє. Об’єднання не робиться за один день, бо це певний процес, який має налагодити функціонування цих всіх речей, про які я говорю», – пояснює Наталя Будяк.

Чому лікарі протипухлинного центру проти приєднання до обласної лікарні

На засіданні Координаційної ради регіону з питань охорони здоровʼя були прийняті рішення щодо об'єднання обласної клінічної лікарні з онкологічним та кардіологічним центрами. І якщо працівники кардіологічного центру на 98% підписали договори з ЗОКЛ, то станом на 27 травня не було жодних підписаних договорів медперсоналу протипухлинного центру з обласною лікарнею. В ЗОВА не публічно кажуть, що це результат маніпуляції менеджменту закладу, який однозначно в результаті приєднання втратить свою посаду, але насправді ситуація складніша.

Персонал протипухлинного центру не розуміє, чому їх спроможній заклад, що фінансується коштом НСЗУ та не має додаткових дотацій з обласного бюджету, має бути знищений, як окрема юридична одиниця. В той самий час в інших регіонах країни обласні онкологічні диспансери продовжують свою роботу.

«450 людей, які працюють тут, вони всі частинку своєї душі вклали в розвиток цього підприємства. Чутки різні ходять, що там головний лікар труситься за своє крісло, що там він підговорив колектив, що навіть там гроші платив. Я це все чув, мені байдуже на ці розмови. Ви ж розумієте, що народ, він обурений і в нього є причини на це. Ми хочемо розібратися в необхідності та законності такого рішення. По офіційним даним, які оприлюднені на сайті Національної служби здоров'я наше підприємство входить в 15 перших підприємств України, які можуть надати повноцінну допомогу пацієнтам з онкопатологією – починаючи з ранньої діагностики та закінчуючи з сучасною радіопатологією. По-друге, фінансова складова такого об'єднання теж не зрозуміла. Нам закидують претензії про накопичення близько 200 млн грн на рахунку. При цьому накопиченні не страждали ані пацієнти, ні персонал», – пояснює головний лікар протипухлинного центру Михайло Єсаянц.

Старша медична сестра клініко-діагностичного відділення протипухлинного центру Світлана Семенова аргументуючи необхідність збереження автонономії протипухлинного центру пояснює, що у 2022 рік вони прийняли 51105 людей, а у 2023 році ця цифра зросла до 74055. За перший квартал 2024 року проконсультували 22025 людей. Минулого року всього було проліковано 6615 пацієнтів, оперативних втручань при цьому було 2291.

У разі приєднання протипухлинного центру до ЗОКЛ втрачає свою посаду однозначно керівник центру Михайло Єсаянц, а весь інший медичний персонал має можливість залишитися на своїх місцях.

«Для медичних працівників зміниться місце роботи, тобто вони будуть працювати не в онкологічному центрі, а в обласній лікарні. Ми вже запевняли багато разів, що скорочення медичного персоналу не передбачається взагалі ніяким чином Чи буде скорочення або оптимізація адмінперсоналу? Можливо, так, тому що є якісь дублюючі адміністративні функції, сантехніка, сторожа, водія. Тобто ті, які немедичні, і вони, можливо, будуть оптимізовані. Можливо, при цьому ніхто з них не втратить роботу, бо буде переведений в іншу якусь ланку. Про це просто треба сідати та говорити», – впевнена Наталя Будяк

Голова профспілкової організації лікар-радіолог протипухлинного центру Фади Ажаж пояснює, що супротив головним чином пов’язаний з дуже простими матеріальними речами, оскільки середня заробітна плата в обласній клінічній лікарні нижча за середню зарплату нині в протипухлинному центрі (на 10-12%) і саме це не готові втрачати лікарі.

«Ми тут у колективі впевнені, якщо нас приєднають, ми таких зарплат не отримаємо. У нас постійні премії: якщо у когось трапилося лихо, він може звернутися, йому ніколи не відмовлять. Ми спілкуємося з іншими лікарнями, ніде немає кращих умов праці, ніж у нас. Нам є що втрачати», – каже Фади Ажаж.

В ЗОВА при цьому трохи ухильно кажуть, що заробітна плата буде виплачена працівникам згідно з чинним законодавством.

«Заробітна плата, розмір премій, надбавок і всього іншого погоджується колективним договором. Має бути створений новий колективний договір, де мають бути враховані всі ці моменти з кожним колективом кожного відділення обласної лікарні. Тобто на разі це два окремих колективних договори, він має стати одним колективним договором. Я говорила вже працівникам онкологічного центру, що я готова бути їхнім адвокатом, для того, щоб всі їхні побажання були враховані. Але для цього треба зі мною говорити в рамках конструктиву, а не в рамках маніпуляції опозиції», – зауважує Наталя Будяк.

Директор ЗОКЛ Ігор Шишка пояснює, що якщо взяти будь-який заклад охорони здоров’я, то зарплата виплачується в чіткій відповідності до статуту, наказів про преміювання.

«Поки буде тривати процес приєднання на законодавчому рівні, то зарплати будуть виплачуватись в чіткій відповідності до їх статуту та наказів і нараховувати це все буде бухгалтерія онкоцентру. Я не знаю, навіть яка причина повинна бути, щоб ми якимось чином впливали на те, як бухгалтерія нараховує заробітну оплату. Коли буде загальний статут, загальний колективний договір, то весь колектив визначиться, на підставі чого, яку зарплату отримувати, як її нараховувати. Це також еволюційний процес. І він вирішується виключно в цивілізованій площині, як і будь-який колективний договір», – пояснює Ігор Шишка.

Наразі в протипухлинному центрі продовжує працювати ліквідаційна комісія. Строк її роботи визначений у два місяці. За цей час попереджається персонал і мають пройти всі процеси в рамках об’єднання медичних закладів. Колектив протипухлинного центру не відмовляється від наміру оскаржити рішення про приєднання в судовому порядку.

Джерело: 061.ua