Що робити, якщо близька людина зникла безвісти: інструкція від запорізьких фахівців

З 2014 року в Україні стали частішими випадки зникнення людей. З початком повномасштабного вторгнення ситуація погіршилася – кількість людей, що зникли, вимірюється десятками тисяч. За приблизними даними в реєстрі більше 30000 осіб (як цивільних, так і військових) і ця цифра постійно змінюється.

Що робити, якщо зникла близька людина розповіла головна спеціалістка Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин МВС України Олена Орєшкіна.

Перше, що необхідно зробити, це звернутись до Національної поліції і подати заяву про зниклого безвісти, а також звернутись до державних органів, які саме займаються питаннями зниклих безвісти.

Хто може звернутись?

“Будь-хто, але бажано аби це були близькі родичі, які можуть здати зразки ДНК. Вони пишуть заяву і після цього на другий день отримують витяг про відкриття кримінальної провадження і після цього починається пошук”, – говорить Орєшкіна.

Якщо йдеться про зникнення військового?

“Якщо з військовослужбовцем немає зв’язку понад 5 днів, рідні можуть подати заяву до найближчого ТЦК, який звернеться до військової частини, де проходила службу людина. Далі людина має звернутись до Національного інформаційного бюро з питань військовополонених, примусово депортованих та зниклих осіб за телефоном 16-48. Саме ця структура однією з перших отримує підтвердження про полон. Звернутися може будь-хто, але зворотній зв'язок може отримати лише родич”, – пояснює фахівчиня.

Наступним кроком є отримання статусу особи, яка зникла за особливих обставин. Для цього необхідно внести інформацію про неї до Реєстру, заповнивши анкету на сайті МВС. Отримавши витяг, рідні зможуть оформити пільги та інші соціальні гарантії, які надає держава.

В Україні створено Єдиний реєстр зниклих за особливих обставин. Також слід пам'ятати, що людям, які шукають свого родича, треба буде обов'язково підтвердити родинні зв'язки.

Подавати інформацію про зниклу особу можна не тільки в державні структури, але й в організації – Міжнародний комітет Червоного Хреста, ООН.

“Але звертаючись до різних структур родичі та близькі мають дотримуватись так званої інформаційної безпеки, бо головне не лише знайти людину, а й не нашкодити, якщо вона, наприклад, в полоні”, – говорить Орєшкіна.

Фахівці говорять, що шахраї та країна-агресорка часто знаходить в соціальних мережах інформацію про зниклого, а потім вимагає з родини гроші за буцімто повернення людини та навіть погрожує тортурами, у випадку відмови.

“Є ситуації, коли тіла людини немає і не буде. Тоді військова частина дає результати розслідування, де написано, що саме сталося. З цією інформацією родина може звернутись до суду і визнати родича загиблим”, – пояснили в Центрі з питань осіб зниклих за особливих обставин.

Звернутись до Центру можна за телефоном: +380954504186.

Там працюють слідчі, є лабораторія, де можна здати зразки ДНК.

Крім того, працює Представництво Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин +380684465809.

Джерело: 061.ua