Стало відомо, які питання виносять посадовці Запорізької міськради на «громадські слухання» по школам

Так звані «громадські слухання» по об’єднанню шкіл та дитсадків, які міськрада в цьому році проводить в форматі електронного опитування будуть містити всього 5 закритих запитань.

Про це стало відомо з розпорядження пані секретаря ради Регіни Харченко, передає 061.

Провести громадські слухання перед винесенням в сесійну залу проєктів рішень по об’єднання шкіл, ліцеїв та дитячих садків вимагала батьківська спільнота. В мерії на це погодились, але вже після того, як депутатських корпус погодив об’єднати 14 закладів освіти та до того ж в форматі електронного опитування. Посадовці пояснили це тим, що зможуть в такий спосіб охопити більшу кількість населення, ніж під час проведення традиційних слухань в укритті.

«Громада виступила з ініціативою громадських слухань, як форматом безпосередньої взаємодії з владою, а влада натомість, підмінила їх опитувальником на сайті, як опосередкованою формою взаємодії», – пожалілася голова ГО «Хочу вчитись» Катерина Звєрева.

Цікаво, що питання які виносяться на «громадські слухання» в форматі електронного опитування містять лише закриті запитання і два варіанти відповіді «так» чи «ні», без можливості сформулювати свої аргументи та розгорнуту позицію.

Так, в мерії пропонують запоріжцям відповісти «так» чи «ні» на наступні 5 запитань:

1. На вашу думку, система освіти сьогодні працює ефективно?

2. Чи впала якість освіти після пандемії коронавірусу, повномасштабного вторгнення та впровадження онлайн-формату?

3. Чи згодні ви з думкою, що дитина після тривалого онлайн-навчання має соціалізуватися шляхом спілкування з однолітками?

4. Чи підтримуєте ви рішення «консервації» шкіл, в яких не відбувається освітній процес, і відкрити їх після скасування воєнного стану?

5. Адаптація системи шкільної освіти до сучасних умов відбувається і в інших прифронтових обласних центрах (Херсон, Миколаїв, Суми). Ви згодні з тим, що Запоріжжю треба рухатися в єдиному напрямку з українськими містами?

Електронне опитування проведуть з 24 червня по 18 липня на порталі «Єдина платформа місцевої електронної демократії» за посиланням. Для участі в опитування необхідно буде зареєструватись на платформі за допомогою BankID чи е-підпису.

Результати опитування мають передати на опрацювання департаменту освіти і науки міськради. Через два тижні після завершення опитування, посадовці мають надати до відома громадськості звіт на офіційному вебсайті міськради.

Джерело: 061.ua