У Запоріжжі суд зобов’язав посадовців зробити дії щодо визнання вокзалу “Запоріжжя-2” пам’яткою культурної спадщини

Запорізький окружний адміністративний суд розглянув позов прокуратури до управління містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації щодо бездіяльності і не складання облікової документації на щойно виявлений об`єкт культурної спадщини: Вокзал «Олександрівськ» (Вокзал «Запоріжжя-2»).

Про це повідомляється в реєстрі судових рішень, передає 061

Будівлю вокзалу “Запоріжжя-2” збудували 120 років назад, однак споруда не має офіційного статусу пам’ятки. Саме це і стало приводом для позову з метою визнання будівлі старого вокзалу у Запоріжжі пам’яткою архітектури.

Відділ охорони культурної спадщини Запорізької міської ради направив до Управління містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації пропозиції про занесення вокзалу «Олександрівськ» до Державного реєстру нерухомих пам`яток України, через те, що законом лише органи охорони культурної спадщини обласних державних адміністрацій мають на це право. Пізніше вони направили припис до Дніпровської дирекції філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» Укрзалізниці з вимогою закрити вільний доступ до приміщення будівлі вокзалу, пошкодженого внаслідок збройної агресії Російської Федерації у 2022 році; розробити науково-проєктну документацію на виконання ремонтно-реставраційних робіт та провести відповідні роботи на будівлі вокзалу.

Посадовці пояснюють, що вважали доцільним розробити облікову документацію на цей об’єкт та направити документи до Міністерства культури та інформаційної політики України вже після проведення реставрації будівлі вокзалу.

В суді зазначили, що з моменту взяття на облік вокзалу як щойно виявленого об'єкта культурної спадщини минуло понад 10 років, а управління до цього часу не забезпечило складання/приведення у відповідність документації та не ініціювало питання внесення його до Реєстру перед Міністерством.

Розглянувши всі обставини справи, суд підтримав позов прокуратури та зобов’язав посадовців скласти облікову документацію, як об`єкт культурної спадщини місцевого значення на вокзал «Олександрівськ» (Вокзал «Запоріжжя-2») та направити подання до Міністерства культури та інформаційної політики України з метою його занесення до Державного реєстру нерухомих пам`яток України.

Нагадаємо, що будівлю вокзалу «Олександрівськ» звели у 1904 році та вона стала першим вокзалом у місті на новозбудованій колії між Криворізьким залізорудним та Донецьким вугільним басейнами.

Джерело: 061.ua