У Запоріжжі відкрили 9-метрову інсталяцію «Дерево Памʼяті»

Просторова інсталяція у вигляді величезного металевого дерева зʼявилася в парку Металургів. Вона є частиною меморіалу полеглим українським захисникам і захисницям.

Про це повідомляє 061.

Автором інсталяції є український художник-постановник, актор і театральний режисер Дмитро Костюминський, який з перших днів повномасштабного вторгнення добровільно вступив до лав ЗСУ.

Сьогодні, 18 жовтня, під час відкриття «Дерева Памʼяті» він сказав, що не хотів би, аби це місце було місцем болю та тривоги. Навпаки – хотів би, щоби це місце додавало людям розуміння майбутнього життя.

На кожній гілці дерева закріплені металеві трубки, кожна з яких – це пам’ять про загиблих воїнів. Під час вітру ці трубки «перетворюються» на дзвоники та створюють мелодію.

«Хай цей звук дзвіночків нагадує нам наших полеглих бійців, хай він буде янгольськими душами чи янгольським співом, який йде в наше серце», – сказав Дмитро Костюминський.

Мати загиблого на війні бійця Галина Гончаренко також зазначила, що коли вперше побачила це дерево та почула, як під вітром лунають дзвіночки, то їй це нагадало спів пташок і надало відчуття спокою.

«Це дерево там, де має бути», – впевнена вона. – «Окрім болю (після втрати сина, – ред.) зі мною повага та гордість за мужність та вчинок сина. Окрім болю, у кожного з нас залишаються спогади, пам'ять, любов. Пам'ять – надає сил, а любов, то завжди життя. Клятви дають над могилами, а тут… ми можемо пообіцяти жити. Жити так, щоб не соромно було перед тими, хто загинув, перед тими, хто нас захищає».

Очільник Запорізької ОВА Іван Федоров акцентував увагу, що війна в країні йде десятий рік і вже 2,5 роки, як триває повномасштабне вторгнення і ворог окупував 70% області.

«В новітній історії всі меморіальні комплекси робляться після перемоги, але ми прийняли рішення, що увіковічнити памʼять та пишатися нашими військовими ми зобовʼязані вже сьогодні», – сказав він.

Секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко зазначила, що ця інсталяція є початком Меморіального комплексу «Посадка. Дерево Пам’яті».

«Кожен з нас має близьку людину, яка сьогодні на фронті. І важливо отримувати повідомлення, що захисник чи захисниця на зв'язку. І зараз тут є люди, які знають біль втрати, коли ти не почуєш знайомий голос і не отримаєш повідомлення. В нашій пам’яті будуть жити ті, хто повернувся “на щиті”. Вони наші янголи. І ці дзвони – наче голоси янголів… Нехай це місце буде місцем сили, де ми будемо згадувати, пам'ятати, любити і ставати сильнішими», – сказала вона.

Нагадаємо, сьогодні у Запоріжжі розпочався фестиваль сучасного мистецтва, що має назву «ГогольFest”. Його проводять з 2007 року, але у Запоріжжі він в проводиться вперше. До повномасштабного вторгнення його проводили в 2021 році у Дніпрі, Херсоні і Маріуполі.

Джерело: 061.ua