У Запорізькій області пропаганда вигадала фейк про перефарбування Арки Свободи народів в «кольори ЛГБТ»

Телеграм-канали прокремлівських блогерів та окупаційної влади поширюють дописи про те, що в Україні було пофарбовано у «колір ЛГБТ» Арку Свободи українського народу.

На підтвердження цього окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» розмістив відео цієї арки у райдужних кольорах з наступним дописом:» Власти Украины перекрасили советскую арку Дружбы народов в Киеве в цвета ЛГБТ*. Ранее советский памятник хотели просто снести, но это было дорого. В этом году вопрос о сносе подняли вновь, однако, глава Украинского института национальной памяти Антон Дробович предложил сделать из Арки Дружбы народов в Киеве символ ЛГБТ»

Насправді ця інформація не відповідає дійсності.

До травня 2022 року споруда в центрі Києва називалася Аркою дружби народів – під нею були встановлені бронзові скульптури, що зображують українського та російського робітників. У квітні 2022 року скульптури було демонтовано.

Дебати навколо «Арки дружби народів», яка досі асоціюється із радянською ідеологією, стали особливо актуальними після повномасштабного вторгнення у ​​2022 році.

Це питання обговорювалося і до війни – уряд України навіть утворив робочу групу, якій було доручено вирішити долю комплексу. У результаті було прийнято рішення демонтувати "статую трудящих", тоді як арка залишилася на місці.

14 травня 2022 року її офіційно перейменували на Арку Свободи українського народу.

У квітні 2024 року МКІП визнало колишню Арку дружби народів у Києві такою, що не підлягає занесенню до Держреєстру нерухомих пам’яток. У міністерстві заявили, що монумент може бути демонтований. Київська міська рада також вивчала ідею повного демонтажу арки, хоча остаточного рішення поки що не прийнято. Мер Києва Віталій Кличко також згадав, що арку можуть пофарбувати в кольори українського прапора.

В травні 2024 року голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович озвучив три сценарії розвитку подій навколо арки, одним з яких як раз і була розфарбування у веселку як символ ЛГБТ або просто символ веселки над водою. Проте ця ідея так і не отримала схвалення.

Щодо представленого відео, то воно датується 2017 роком, коли в Україні проходив конкурс «Євробачення». Арка була тимчасово забарвлена ​​вкольоривеселкитаотрималаназву«Аркарізноманітності». ПіслязавершенняЄвробаченняспорудіповернулипервіснийвигляд.

Таким чином, твердження про те, що арка була перефарбована в кольори ЛГБТ, є хибним.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Джерело: 061.ua