В Запоріжжі пропонують перейменувати вулицю на честь відомого історика

З метою очищення Запоріжжя від імперських та російських топонімів вулицю Болотникова в Заводському районі пропонують перейменувати на вулицю Віктора Ткаченка – відомого історика, декана історичного факультету Запорізького національного університету.

Про це стало відомо з проєктів рішень Запорізької міської ради.

Назвати вулицю на честь Віктора Ткаченка вирішили за результатами інтерактивного голосування та враховуючи рекомендації робочої групи з питань міської топоніміки і робочої групи по створенню реєстру урбанонімів Запоріжжя.

Віктор Ткаченко (1954-2014) – кандидат історичних наук, доцент, в 2006-2014 рр. займав посаду декана історичного факультету Запорізького національного університету. Сфера його наукових інтресів: історія робітників УСРР у 1920-1930-х рр., сталінські репресії проти жителів Запоріжжя, Запорізьке Придніпров’я у XIX – XX ст. Віктор Ткаченко є автором численних публікацій з історії робітників Запоріжжя, репресій 1920-х – 1930-х рр. у регіоні. Також вчений дослідив розвиток освіти Запорізького краю нової та новітньої епох. Разом з Анатолієм Бойком та Володимиром Мільчевим став засновником археографічних серій «Забуті щоденники» та «Соціальні рухи на Півдні України». Ткаченко – автор і упорядник 118 наукових праць (зокрема, понад 5 монографій, 10 археографічних видань, близько 100 наукових статей та тез доповідей).

Віктор Ткаченко жив саме у Заводському районі міста, де може з’явитись вулиця на його честь, якщо депутати міської ради проголосують за це рішення на сесії.

Як раніше писав 061, у Запоріжжі перейменували понад 140 вулиць та провулків.

Джерело: 061.ua