В Запоріжжі вже ведеться будівництво підземних шкіл, – Іван Федоров

В Запоріжжі та Запорізькому районі до кінця року планують побудувати 10 підземних шкіл. На половині з цих об’єктів вже ведуться будівельні роботи.

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

– Якщо ми говоримо чітко про дату 1 вересня, то я не думаю, що хоча б одна побудується. Але восени, на мою думку, ми зможемо запустити в роботу щонайменше 5, а до кінця року ми запустимо ще плюс-мінус 5… Ми досить рішуче налаштовані. Тут хочеться подякувати Міністерству освіти за те, що нас у цьому всьому підтримують. Перший транш в 420 мільйонів, якщо я не помиляюсь, вже перераховано на рахунки обласної державної адміністрації, тож найближчим часом підрядники зможуть отримати передоплату, але ж будівництво вже ведеться на 4-5 школах, – сказав очільник області.

Раніше в ЗОВА повідомляли, що всі проєкти будівництва підземних шкіл вже пройшли експертизу, по 4 об’єктах вже проведені тендери. На пʼять підземних шкіл виділено понад 480 мільйонів гривень державної субвенції та співфінансування з обласного і міського бюджетів.

За словами Івана Федорова, в Україні ще немає досвіду будівництва підземних шкіл, тому в процесі доводиться стикатись з багатьма викликами. Серед них: прив’язка типового проєкту підземної школи до місцевості; врахування особливостей типу ґрунтів; сполучення між існуючою будівлею школи та підземною.

– Сьогодні ми маємо збробити це так, щоб школа, яка стара стоїть поблизу котловану, який буде вирито на 7 метрів, з нею нічого не сталося, тож мають бути додаткові сваї, додаткові опори. Сьогодні ми розуміємо, що є вкрай важливим з'єднати проходами нову і стару школи, щоб це було комфортніше і безпечніше для наших учнів, – зазначив Федоров.

Як раніше писав 061, з якими проблемами стикаються ВПО та як захистити свої права.

Джерело: 061.ua