Восени ця школа вже має запрацювати: як виглядає будмайданчик підземної школи в Запоріжжі, – ФОТО

В Запоріжжі вже стартувало будівництво трьох підземних шкіл. На будмайданчику однієї з них провели виїзну нараду керівництва області, міста з представниками підрядника. Це підземна школа, де зможуть навчатись учні спеціалізованої школи-інтернату «Січовий колегіум».

Про це повідомляє 061.

Вартість робіт з будівництва укриття, де зможуть проводити навчальний процес – 112 мільйонів гривень. 70% з цієї суми становить державна субвенція Міністерства освіти, ще 30% – кошти міського і обласного бюджетів. Вартість може зменшитись, оскільки влада веде перемовини з міжнародними партнерами щодо можливості безкоштовно надати меблі та внутрішнє устаткування. Підрядником є ТОВ «Компанія Позитив». Ця ж компанія виграла тендер на будівництво укриття в школі №88.

Підземна школа розрахована на одночасне перебування 500 людей.

– Загальна площа 1400 квадратних метра, 7 м 30 см – це буде найнижча точка. Укриття розраховане на одночасне перебування 460 дітей, 40 вчителів та персоналу. Також ми розраховуємо що в цьому освітньому закладі будуть проводити навчання в дві зміни і ми розраховуємо, що загалом тисяча учнів буде охоплена освітнім процесом повноцінним в підземній школі, – повідомив під час наради голова ЗОВА Іван Федоров.

За договором підрядник має завершити роботи з будівництва підземної школи до кінця 2024 року, але всі будівельні процеси намагаються оптимізувати, щоб діти змогли навчатись вже восени.

– Наша мета – восени ця школа вже має запрацювати. Це надскладно … Якщо подивимось на технологічний процес будівництва, то він розрахований глобально на майже рік. Сьогодні кожного дня проектний інститут і команди підрядників працюють над тим, щоб ці темпи скоротити. Ми оптимізуємо абсолютно всі процеси. Сьогодні той графік, який надано підрядником, то це кінець жовтня – закінчення будівництва. Але при будь-який можливості оптимізації строків ми будемо намагатись це робити, – додав Федоров.

Наразі на будівельному майданчику працює техніка, тривають роботи з формування котловану глибиною 7 метрів.

– Ми будемо формувати попередній бетонний слой, потім буде гідроізоляція, потім буде заливатись нижня плита, потім будуть заливатись колони опорні, ті, які будуть безпосередньо тримати верхню плиту. Верхня плита – це і є наша безпека, її висота 600 мм і над нею після слою гідроізоляції буде розташовано 2,5 метра заввишки слой ґрунту. Це забезпечить певну безпеку, – сказав головний інженер ТОВ «Компанія Позитив» Максим Гайдай.

Як раніше писав 061, в Запоріжжі та Запорізькому районі планують побудувати 10 підземних шкіл. До кінця року мають збудувати щонайменше 5 таких закладів.

Джерело: 061.ua