Як в окупаційних телеграм-каналах Запорізької області маніпулювали темою теракту в Підмосков’ї і намагались зробити винною Україну

В телеграм-каналах окупаційної влади та в підконтрольних загарбникам медіа минулого тижня збільшилася кількість фейкових та маніпулятивних дописів, щодо «зв'язків» України з теростами, які здійснили напад на підмосковний «Крокус Сіті Хол».

Так, телеграм-канал «Токмак Сьогодні» зробив репост з каналу російського державного пропагандистського медіаконгломерату «РИА-Новости» заяви голови Федеральної служби безпеки РФ Олександра Бортнікова, що звинуватив українські спецслужби у підготовці бойовиків, які здійснили теракт.

«Бортников: нам известно, что Украина осуществляла подготовку боевиков на территории Ближнего Востока», – зазначає «Токмак Сегодня».

Бортніков заявив, що слід визнати СБУ терористичною організацією. Директор ФСБ зазначив, що терористична загроза у Росії зберігається. Мотивом теракту нібито був намір «розхитати ситуацію в Росії».

В Центрі протидії дезінформації називають ці заяви «фейком».

Також директор ФСБ наполягає на озвученій раніше версії, що четверо терористів, затриманих російськими спецслужбами, прямували в Україну, де їх нібито «хотіли зустріти як героїв».

«После теракта боевики поехали на машине в сторону российско-украинской границы для последующего её пересечения и прибытия в Киев для получения обещанного им вознаграждения, сообщили в ведомстве. Следствием продолжается выполнение комплекса следственных действий и оперативных мероприятий по проверке причастности к организации и финансированию теракта представителей украинских спецслужб», – написав на своєму однойменному телеграм-каналі Володимир Рогов.

У Центрі протидії дезінформації відкидають ці звинувачення, називаючи їх безпідставними, оскільки відповідальність за атаку взяли на себе члени ІДІЛ.

«Україна офіційно відкидає звинувачення у свій бік. Непричетність України до теракту очевидна і для світу – 25 березня у Білому Домі наголосили, що за стріляниною стоїть саме ІДІЛ. Намагаючись створити Україні імідж держави, що нібито практикує тероризм або підтримує терористів, Росія прагне виправдати власну агресію. Цим фейкороби займаються ще з 2014 року», – коментують в Центрі стратегічних комунікацій.

У ФСБ одночасно з цим виправдалися щодо попереджень американських спецслужб щодо підготовки терактів, заявивши, що інформація, передана Вашингтоном, нібито мала загальний характер, тому спецслужби РФ на неї не відреагували.

«Спецслужбы США не передали России всю имевшуюся у них информацию об угрозе теракта в "Крокусе", боясь раскрыть свои источники. Чистая кстати правда. Не могли ведь они сдать операцию подопечных с ИГИЛ и СБУ. Это ведь союзники СШ», – зазначає «Бердянськ Актуально» цитуючи неіснуюче речення в статті New York Times.

В оригінальній публікації журналісти серед причин нездатності запобігти теракту називають недовіру до іноземної розвідки, зосередженість на Україні та відволікаючі політичні репресії всередині країни.

В той же час Бортніков визнав, що замовники теракту в “Крокусі” поки невідомі. Зараз у справі затримані 11 людей. Суди вже заарештували десять осіб, включно, як стверджує слідство, з чотирма безпосередніми виконавцями. На засідання їх доставили зі слідами тортур – одного з них привезли на медичній каталці.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Джерело: 061.ua