Як змінилось урочище Домаха через зниження рівня води у Каховському водосховищі, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Домаха – плавнева зона за Південним мікрорайоном Запоріжжя. Це популярне місце відпочинку серед місцевих жителів і рибалок. Але через зниження води у Каховському водосховищі значна частина плавнів пересохла.
Про це повідомляє 061.
В січні інспектори Запорізького рибоохоронного патруля повідомляли, що з 23 га Дніпровських плавнів Домахи осушено 9 га. Риба, яка знаходилась у пересохлих протоках, не встигла вийти у відкриту частину водосховища і загинула.

Вздовж берегової лінії Дніпра розташовано десятки риболовних гаток. Через те, що вода значно відійшла від берега, утворився пляж, над яким височіють дерев’яні скелети гаток. Осушене дно, що стало пляжем, вкрито корінням глечиків жовтих (жовта водяна лілія) та річковими мідіями. Місцеві рибалки кажуть, що рівень води тут знизився приблизно на 1,8 метра і продовжує падати.

Рівень води у водосховищі знижується через пошкодження окупантами зaпірних шaндорів Кaховської ГЕС. Знaчне зниження води призводить до зaгибелі водних біоресурсів тa загрожує зриву нересту нaвесні. Також внаслідок цього виникли проблеми з водопостачанням у населених пунктах, що беруть воду з нижнього б’єфу, зокрема Енергодар, Мелітополь і Бердянськ. За попередніми даними, сума збитків складає більше 100 мільйонів гривень.
Джерело: 061.ua