Заборона перук, катування полонених та Стефанчук замість Зеленського: про що брехала окупаційна влада

Кількість маніпуляцій в телеграм-каналах представників окупаційної влади минулого тижня знову зросла після обстрілу села Новогорівка у Василівському районі, спробах наступу російської армії на Харківщині, обмінами військовослужбовців та висміюванням Зеленського на міжнародній арені.

Минулого тижня неправдива риторика про ЗСУ склала 37% від усієї кількості фейків. При цьому, в дописах вкрай рідко використовують офіційну назву армії – Збройні Сили України, таким чином, очевидно, цілеспрямовано ігноруючи факт існування як незалежної української держави, так і наявності у неї офіційної армії, яка наразі виконує свою основну функцію: захищає країну від вторгнення російських агресорів. Щодо якісного аналізу, то за тиждень в топі повідомлень з фейками та маніпуляціями вийшли звинувачення захисників України у обстрілах мирного населення в Енергодарі, офіцерів ЗСУ, які відправляють солдат у м’ясні штурми, та поранення співробітників Тепловодоканалу та місцевих мешканців в результаті обстрілів зі сторони української армії. Збройні сили України на каналах окупантів і колаборантів продовжують демонізувати, українських військовослужбовців називають не інакше як «бойовики Зеленського», «Збройні формування України», «українські терористи», «карателі», «нацисти».

Вже котрий тиждень пропаганда також маніпулює на темі нелегітимності Зеленського на посаді президента України через завершення повноважень та не проведення виборів в умовах війни.

Окрема велика кількість фейків та маніпуляцій стосувалася використання російської мови в Україні, іноземних найманцях та заангажованих представниках МАГАТЕ

За період моніторингу з 27 по 31 травня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став однойменний телеграм-канал «Энергодар Сегодня» з 50% маніпуляцій. На другому місці канал колаборанта, що тепер іменує себе так званим головою Координаційної ради з інтеграції нових регіонів при АП РФ Володимир Рогові. На його однойменному каналі було зафіксовано 34% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Третю сходинку з невеличким відривом в 27% маніпуляцій від загальної кількості дописів посідає окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник». Продовжували продукувати маніпуляції в кожному шостому матеріалі «Токмак Сегодня» и «Евгений Балицкий»

Абсолютним лідером з фейків цього тижня став телеграм-канал колоборанта Володимира Рогова. Він отримав статус головного розповсюджувача фейків щодо просування ідеології росії та фейки щодо діяльності ЗСУ – всього трохи понад 20% дописів у нього були фейковими. Телеграм-канал «Токмак Сегодня» опублікував на своєму каналі 16% фейків, а «Запорожский Вестник» – 13%. Ще 3% фейків зафіксували на каналі «Бердянск Актуально».

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 83 маніпуляції (або 19%) і 43 фейків (10%) від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Маніпуляції щодо нелегітимної влади на території України

Російський диктатор Володимир Путін зробив чергову заяву про буцімто “нелегітимність” Володимира Зеленського і додав, що зараз Верховна рада та її спікер Руслан Стефанчук стали єдиною легітимною владою в Україні.

Ці маніпулятивні твердження активно розганяли телеграм0канали окупаційної влади на ТОТ.

«Президент России о легитимной власти на постукраинском пространстве. Владимир Путин: по предварительной оценке, единственной легитимной властью на Украине обладает спикер парламента. Президент РФ отметил, что есть статья 111 Конституции Украины, которая говорит, что полномочия верховной власти передаются спикеру парламента, тем более, что в условиях военного положения, полномочия парламента продлеваются. При этом Путин подчеркнул, что Конституция Украины предусматривает продление полномочий, но только Рады, а про продление полномочий президента Украины – ничего не сказано», – написав в своєму однойменному телеграм-каналі Володимир Рогов.

У відповідь на цю заяву спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук похвалив Путіна за читання Конституції України, але порадив робити це уважніше.

“Рекомендував би допитливим читачам опановувати текст нашої Конституції не вибірково й звернути увагу на частину 1 статті 108: “Президент України виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України”. У демократичних суспільствах це називається неперервністю влади. Але ця “неперервність” не в російському (як “довічність”), а в нормальному, демократичному та безпековому розуміннях”, — написав він у себе у Fаcebook.

Він нагадав, що президентом України є і до завершення воєнного стану буде залишатися Володимир Зеленський. І все це, відповідно до Конституції та законів України.

Також він порадив диктатору читати російську конституцію.

“І йдеться не про якісь примарні для Росії засади демократичного устрою чи прав людини та громадянина. А хоча б у тій частині, де сказано, що РФ вживає заходів із підтримки та укріплення міжнародного миру та безпеки, забезпеченню мирного співіснування держав і народів. Аби далеко не гортати – це стаття 79.1”, — додав голова ВР.

Фейк про керівника ТЦК у Вінниці, який заборонив продавати чоловікам перуки

Наприкінці травня окупаційні телеграм-канали розміщували фотографії оголошення, нібито виставленого в одному з українських магазинів.

Так, телеграм-канал «Токмак Сегодня» стверджував, що у Вінницькій області територіальний центр комплектування та соціальної підтримки заборонив розташованим у регіоні торговим точкам продавати перуки чоловікам.

На підтвердження наводиться фотографія відповідного оголошення з одного магазину з написом «Провокация КГБ». Мається на увазі, що причина запровадження заборони – боротьба з ухилянтами, які купують перуки, щоб не потрапити на очі працівникам ТЦК у громадських місцях.

На фото можна розгледіти наступний текст оголошення: «Згідно з розпорядженням голови Вінницького обласного ТЦК та СП, перуки і шиньйони ми продаємо тільки жінкам».

Саме припущення, що місцевий ТЦК може регулювати сферу торгівлі виглядає неправдоподібним. Про такі повноваження нічого не сказано у Положенні про функціонування цих органів влади. Подібні питання перебувають у веденні обласної адміністрації — так саме її голова Сергій Борзов у ​​2023 роціпідписавнаказпрообмеженнянапродажалкоголюуВінницькійобласті.

Якщо завантажити вірусне фото у сервіс зворотного пошуку зображень Google, то у видачі виявляться лише численні публікації про заборону. Якщо ж обрізати оголошення, віддзеркалити фрагмент, що вийшов, і завантажити його в аналогічний сервіс від «Яндекса», то в списку схожих зображень можна побачити згадку київського інтернет-магазину волосся і перук Topwigs.

А на сторінці магазину на Google Картах можна знайти і необхідний кадр.

Як зазначено під оригінальним фото, воно було зроблено у серпні 2019 року. Оголошення на ньому присвячене вартості примірки перуки.

У відповіді на інформаційний запит для Gvara MediaВінницькеОТЦКтаСПпідтвердило, щоданаінформаціяєфейковою.

«Наголошуємо, що подібні пости є інструментом недобросовісних блогерів чи маніпулятивних ЗМІ. Їх створюють для підняття власного рейтингу через підсилену увагу громадян до відповідної теми або відвертого очорнення репутації ТЦК. У час, коли країну знесилює війна з російськими окупантами, такі дії негативно впливають на нашу обороноздатність і послаблюють моральний стан населення», – повідомили в ТЦК.

Таким чином, знята в Києві у 2019 році фотографія була обрізана, віддзеркалена, оброблена в графічному редакторі та видана за знімок, нібито зроблений у Вінницькій області через п'ять років.

Фейк про те, що проти України відкрили провадження через тортури військовополоненого РФ

Російська пропаганда через підконтрольні медіа та телеграм-канали поширує інформацію про те, що в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) запустили процес «Резніков проти України».

«Европейский суд по правам человека запустил процесс «Резников против Украины» в связи с пытками российского военнопленного Дениса Резникова, об этом сообщила донецкая правозащитница Ирина Вихорева. До начала СВО Резников работал на шахте в Донецке. В конце 2022-го ушел добровольцем на фронт. Спустя полтора года попал в плен под Красногоровкой, после чего украинские силовики стали требовать от его дочери фотографировать военные объекты. За информацию они пообещали ей, что перестанут издеваться над отцом. Девушка не пошла на сделку и обратилась за помощью к правозащитникам», – зазначає окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник».

Насправді сайт Європейського суду з прав людини не містить жодної згадки про справу Дениса Резнікова.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП пишуть, що поширений «документ» є фальшивкою, яку пропагандисти створили за допомогою графічних редакторів.

Джерело: 061.ua