Заміна Зеленському, евакуація документації та французькі журналісти: про що брехали окупанти у Запорізькій області

Цього тижня на каналах окупантів побільшало маніпуляцій, які стосувалися успішної ліквідації військових цілей силами російської армії, «терактам» у Білгороді та транзиту терористів через Україну в країни ЄС. Крім того, окупанти брехали про мобілізацію, та про пошук США нового претендента на пост президента України, виправдовували удари по цивільним об’єктам в різних містах України та маніпулювали щодо роботи французьких воєнкорів на Донбасі.

Кожен третій фейк, або 31% від загальної кількості дописів, які розповсюджували телеграм-канали колаборантів і окупантів в Запорізькій області, стосувався дій російської армії – в Слав'янську на місці ТЕЦ знищили пускові комплекси С-300; ФСБ продовжує виявляти диверсантів та українських агентів; росіяни успішно наступають по всім фронтам та досягають усіх міфічних цілей. Демонізація ЗСУ також продовжує залишатися в топі повідомлень, які тиражують в проросійських телеграм-каналах і пропагандистських російських медіа. І хоча загалом кількість фейків про ЗСУ цього тижня знизилася, українська армія і її дії залишаються базовим подразником агрегатора маячні для окупантів.

Разом з тим, цього тижня помітно побільшало фейків, пов'язаних з тим, що західні країни ненавидять Україну та українців – 15% дописів колаборантів і окупантів містили недостовірну інформацію саме з цієї тематики. Також високий показник брехні стосувався знецінення України та дискредитації її, як незалежної держави, а також просування ідеології Росії – по 9% фейків відповідно. Інші теми, в яких брехали колаборанти і окупанти, мали досить низький відсоток: по 2-7% фейків було про економіку, соціалку та територіальну цілісність.

За тиждень з 6 по 10 травня 2024 року, майже не змінилася картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал колаборанта, голови громадського руху «Мы – вместе с Россией» Володимира Рогова з 39% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Канал окупаційного губернатора Євгена Балицького цього тижня опублікував 25% дописів, які містили маніпуляції. В окупаційному каналі «Запорожский Вестник» 24% з усіх дописів містили маніпуляції.

Продовжують залишатися маніпуляторами та телеграм-канали “Токмак Сегодня” (23% дописів були маніпулятивними), “Энергодар Сегодня” (20% маніпуляцій від загальної кількості дописів) і “Бердянск Актуально» (12%).

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал “Владимир Рогов ”- він збрехав в 17% своїх дописів, з суттєвою різницею поступився “Токмак Сегодня ” з 12% фейків, та «Бердянск Актуально» 9% дописів з фейками.

Маніпуляції щодо французького військкора, яка працює, «щоб в усьому світі могли чути голос Росії»

Російська пропаганда не вперше вдається до маніпуляцій, видаючи громадян Росії за впливових західних журналістів, що формують громадську думку та підтримують ідеологію РФ на міжнародній арені.

Цього разу окупаційна влада вдалася до маніпуляцій навкруги фігури екскерівниці прес-центру Doni Press в окупованому Донецьку Крістель Неан.

«Французский военкор с Донбасса стала финалисткой Национальной премии «Россия – страна возможностей». Основатель, шеф-редактор интернет-агентства International Reporters Кристель Нэан показала, что в России все может получиться у каждого. В 2022 году Кристель прошла обучение в федеральной программе для специалистов в медиа «Мастерская новых медиа», где сформировала идею — создать интернет-агентство с участием иностранных военкоров. В прошлом году она получила поддержку президента», – зазначається в дописі окупаційного медіа «Запорожский Вестниу».

«Очень важно, чтобы люди во всем мире могли слышать голос России на разных языках. Транслируя его на международную аудиторию, мы приносим пользу и России, и другим странам», — цитують так звану «журналістку» автори телеграм-каналу.

В Центрі національного спротиву Крістель Неан називають співробітницею російських спецслужб. Жінка вже насправді немає жодного відношення до французьких медіа – живе з 2016 року в Донецьку й роками співпрацює з “МГБ ДНР". Позиціонує себе як "незалежний воєнний кореспондент" в ДНР.. У 2021 році вона отримала громадянство Росії. В 2018 та 2022 року виступала у ролі так званого «міжнародного спостерігача» під час незаконних виборів на тимчасово окупованих територіях України.

В дописі фактично Неан пропонує створити за гроші російського диктатора "агентство незалежних міжнародних журналістів".

Сам текст містить ознаки маніпуляції, оскільки використовує позитивні твердження та авторитети для створення ідеалізованого образу Росії, російського диктатора та ілюзію незалежних медів. Крім того, в дописі містяться ознаки дезінформації через перебільшення результативності федеральної програми та її значення.

Колаборант Рогов розповсюджує фейк про те, що США шукають заміну Зеленському

Російська пропаганда та представники окупаційної влади у травні запустили черговий виток дезінформаційної кампанії щодо подальшої нелегітимності Володимира Зеленського на посаді президента України через завершення строку повноважень президента. Це обумовлено, зокрема, неможливістю проведення виборів в умовах війни.

На підтвердження цього окупанти розганяють фейк про те, що США шукають заміну Зеленському.

Так, окупаційний посадовець, голова руху «Ми разом із Росією», співголова ради з інтеграції нових регіонів при Громадській палаті Росії Володимир Рогов опублікував у своєму однойменному телеграм-каналі допис про те, що в Америці активізували зусилля щодо пошуку альтернативи Зеленському на посаді президента України

«США ведут контакты с Порошенко, Кличко, Ермаком, Залужным на предмет возможной смены Зеленского. Сам ЗеФюрер начинает проигрывать борьбу за "умы и сердца" украинцев, а его легитимность после 20 мая полностью утрачивается. По поступающим в СВР данным, на Западе крайне обеспокоены динамикой общественных настроений на Украине. В ведомстве отмечают, что среди украинского населения растёт недоверие к госинститутам, распространяется апатия, а в рядах ВСУ всё больше дезертиров», – пише Рогов.

В Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснюють, що цей наратив – фейк.

Служба зовнішньої розвідки рф транслює його напряму, а також через російську агентуру в Україні та на Заході в рамках конспірологічного наративу про нібито «зовнішнє управління в Україні. Цей меседж також є частиною російської операції з просування тези, про нібито нелегітимність українських органів державної влади.

«Насправді, жодна держава не визначає політичний курс незалежної України. В Україні джерелом влади є народ, який на вільних та демократичних виборах обирає президента та Верховну Раду. У зв’язку з воєнним станом в Україні вибори відкладені, з огляду на неможливість їх проведення під час бойових дій, ракетних обстрілів і великої кількості переселенців та біженців, які не можуть проголосувати. Росіяни почали активно транслювати цей фейк із метою «перебити» новину про те що Україна та низка держав Заходу оголосили про нелегітимність путіна», – коментують в Центрі стратегічних комунікацій.

Окупаційна влада на Запоріжжі розповсюджує фейки про те, що держоргани з Харкова вивозить документацію

Представники окупаційної влади поширюють недостовірні відомості щодо дій української влади та силових структур через наступ на Харківщині.

Так, окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» поширив допис про те, що органи влади розпочали вивіз документів та архівів з Харкова.

«Государственные органы Украины начали вывоз документов и архивов из Харькова. Также, харьковские власти приступили к ликвидации документации, которую нецелесообразно вывозить или не хватает на это времени и ресурсов. Контрразведка хохла по внутренним каналам докладывает в Киев, что соответствующие службы в Харькове не готовы к проведению организованной эвакуации», – зазначив телеграм-канал.

Насправді ні Харківська ОВА, ні будь-який інший орган влади не оголошував жодну "евакуацію" з міста. Інформації немає ні на офіційній сторінці, ні на сторінках міськради.

"Подібної інформації немає і в каналах комунікації вищого керівництва країни. До того ж зараз Харкову не загрожує прихід окупаційних російських військ, адже Сили оборони України роблять усе можливе, щоб не дати ворогу жодного шансу", – пише Центр стратегічних комунікацій.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко у коментарі виданню Ґвара Медіа також заперечила інформацію про вивезення документів.

«Жодних документів з обласної ради нікуди не вивозяться. Виконавчий апарат працює у штатному режимі, триває підготовка до чергової сесії», — зазначила вона.

Отже, мова йде про спробу пропаганди дискредитувати владу Харківщини та посіяти паніку серед населення.

Джерело: 061.ua