Житло, робота та виплати: з якими проблемами стикаються ВПО та як захистити свої права

В Україні станом на червень 2024 року понад 4,6 мільйона осіб, обліковуються як ВПО, менше третини з них – близько 1,5 мільйона – отримують виплати. При цьому за даними міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, майже 40% з отримувачів допомоги як внутрішньо переміщені особи наприкінці минулого року жили лише на ці кошти, оскільки не знайшли роботу або вона малооплачувана. 061 розбирався. яка ситуація з ВПО у Запорізькій області

Яка ситуація з державною допомогою для ВПО та житлом у Запорізькій області

У Запорізькій області нараховується понад 228 тисяч осіб, що оформили статус ВПО. Серед яких 45 тисяч дітей та 52 тисячі пенсіонерів. В середньому на щомісячні виплати по регіону йде 380 мільйонів гривень. Але з розрахунку на окрему родину, це мізерні кошти, Так, щоомісячна сума грошової допомоги від держави для ВПО становить 2000 гривень на дорослу людину та 3000 гривень на дитину або людину з інвалідністю.

Кабінет Міністрів України своєю постановою № 709 вніс суттєві зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Зміни з виплатами пов’язані зі зменшенням дохідної частини бюджету.

Внаслідок цих змін, за словами заступниці голови ЗОВА Наталії Будяк, 33 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб втратили право на виплати грошової допомоги.

Допомога на проживання автоматично призначена наступним непрацездатним особам:

  • Пенсіонерам з пенсією до 9 444 грн (станом на 01.01.2024)
  • Особам з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю до 18 років, тяжкохворим дітям.
  • Дітям-сиротам, дітям без батьківського піклування та особам з їх числа до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Категорії ВПО, які можуть продовжити отримання допомоги після подачі заяви:

  • Родини з дітьми до 14 років у зоні бойових дій
  • Родини з дітьми до 14 років у умовно безпечних регіонах, де немає доступу до дитячих садків та шкіл (онлайн-навчання).
  • Родини, де один з членів доглядає за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років або тяжко хворою дитиною.
  • Малолітні діти без супроводу батьків.
  • Вагітні жінки (з 30 тижня вагітності).

Умови для працездатних осіб у родинах:

  • Працевлаштування або реєстрація ФОП.
  • Отримання допомоги для економічної самостійності або ваучера на навчання.
  • Наявність у родині дітей до 14 років.
  • Реєстрація в центрі зайнятості як безробітна або така, що шукає роботу.

Якщо працездатний член родини не сприятиме своїй зайнятості, допомогу припинять.

Особливі випадки:ВПО, які відмовилися від допомоги або зняті з обліку, але знову виїхали з покинутого місця проживання, можуть знову звернутися за допомогою.

До того ж, партнери та донори ставлять вимоги постійно верифікувати виплати задля їх зменшення чи оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними критеріями два роки для переселенців – це достатній період, аби адаптуватися на новому місці.

«Світ не знає таких випадків, коли допомога надавалася так довго за терміном. Україна потребує допомоги вже протягом 10 років з моменту першого вторгнення ворога. Щоразу ми також наголошуємо нашим партнерам, що основна проблема для ВПО — це відсутність житла. Ця проблема так і не була вирішена за ці 2 роки: ніхто не отримав безкоштовного житла, орендна плата не стала нижчою. Так, люди, ймовірно психологічно адаптувалися до життя, але це складно переселенець повинен щодня думати, як йому платити за наступний місяць оренди квартири. Якщо він цього не зробить, то йому потрібно збирати валізу і їхати в окупацію. І тоді виникає запитання, з яким ми щодня стикаємося, а навіщо було стільки сил витрачено? Тому ми наполегливо намагаємося довести нашим партнерами, що гуманітарна допомога — це не забезпечення продуктами. Вона постає способом економії коштів, які люди спрямують на оплату житла» — пояснює керівниця мелітопольського простору допомоги “Саме тут” Катерина

Проблема з житлом – одна з найбільш болючих. Багато хто з мешканців прифронтових громад, відмовляється евакуюватися з небезпечних місць через брак коштів на оренду житла і не бажання селитися в шелтерах. Ще частина людей, на жаль, була змушена з цих же причин повернутися в окупацію чи в місця активних бойових дій.

У Запоріжжі та Запорізькому районі обмежена кількість соціального житла. За інформацією ЗОВА, в переліку нараховується всього 47 місць компактного проживання ВПО, з них 10 розташовані в обласному центрі Це шелтери, гуртожитки, модульні містечка, оздоровчі табори, будинки відпочинку, санаторії, пансіонати, готелі тощо.

Ще одне проблемне питання у Запоріжжі — робота. В центрі зайнятості Запорізької області на обліку перебуває 10,5 тисяч осіб. На одну вакансію претендує в середньому 13 безробітних. Згідно з даними волонтерської спілки “Поруч” – 50,8% ВПО працюють, 49,2% — ні. При пошуках роботи люди стикаються з такими проблемами: низька заробітна плата, не працюють дитячі садочки та немає з ким лишити дітей, не підходить розташування, деяким важко знайти роботу за спеціальністю, відмовляють через статус ВПО, немає роботи за кваліфікацією, людей віком 50 років не надто беруть на роботу, люди не знають, де шукати роботу. Часто пропонують роботу неофіційно, де немає впевненості, що всі зароблені кошти будуть виплачені.

Захист прав ВПО

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області Михайло Волков зазначає про те, що за рік представництво отримало майже три тисячі звернень і ключовою категорією заявників (після членів родин військовослужбовців) є внутрішньо переміщені особи.

“У нас офіційно близько 230 тисяч внутрішньопереміщених осіб зареєстровано. Це, ймовірно, найбільше питання за обсягом і складністю порушених проблем. Найбільше звернень надходить від цієї категорії, а це кожне п’яте звернення. Є гуманітарна, а є правова складова цього питання. За рік ми провели 116 моніторингів місць тимчасового проживання. Людей турбують умови проживання в тих гуртожитках, шелтерах, де вони перебувають; отримання гарантованих соціальних виплат, економічні права, захист прав дитини, відшкодування коштів за зруйноване житло. Щодо надання допомоги, то ми співпрацюємо з громадськими організаціями, які доволі потужно представлені в регіоні, саме вони опікуються частиною шелтерів чи гуртожитків, ремонтують їх, будують, обслуговують і розміщують там внутрішньо переміщених осіб Завдяки комунікації з громадським сектором, благодійними фондами є можливість розв'язувати нагальні питання. Звичайно, що є проблемні моменти, які потребують доопрацювання. Найголовніше, щоб люди були поінформовані та могли знати, куди вони можуть звернутися у разі порушення їх прав. Чи навіть, якщо вони потребують консультації, роз'яснення, профільної правової підтримки та інше”, – запевнив Михайло Волков.

Крім того, Офіс Уповноваженого з прав людини опікується захистом прав людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Через складнощі з комунікацією та ризики для мешканців ТОТ, кількість таких звернень невелика. Щобільше, в регіональному представництві Уповноваженого, зазначають, що на ТОТ вони, на жаль, не можуть зі зрозумілих причин оперативно відреагувати на порушення, обмежившись лише фіксуванням самого факту. Серед найпоширеніших порушень – примусова паспортизація

Звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини можна:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008 чи в місті Запоріжжя по вул. Перемоги, 50, каб. 1-3;
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua
    (виключно для електронних звернень та адвокатських запитів);
    zapyt@ombudsman.gov.ua (виключно для подання запитів на інформацію);

  • на гарячу лінію: 0800501720;

  • за тел. 044-299-74-08.

За правовою допомогоюмешканці ВПО можуть звертатися до регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області за адресами: пр-т Соборний, 77; площа Профспілок, 5; вул. Героїв 93 бригади, 16-А.

На пошту – zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua

або за телефоном 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні);

Гаряча лінія психологічної підтримки для ВПО, які перебувають на території Запорізької області: 0675151584, 0735151584, 0663131584.

У Запоріжжі продовжують працювати муніципальні ХАБи. У них є представники від територіальних громад області, які видають гуманітарну допомогу мешканцям своїх районів залежно від того, яка допомога надійшла: харчі, речі, засоби особистої гігієни, медикаменти.

Джерело: 061.ua