Фейкові вибори, обстріл ЗАЕС та небезпека від західного ППО: про що брехали окупанти на Запоріжжі протягом тижня

Найбільше маніпуляцій в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області минулого тижня стосувалися проведенню на тимчасово окупованій території регіону так званих «вибори», що насправді не мають нічого спільного з демократичним волевиявленням. 53% маніпуляцій були присвячені цій темі.

На другому місці опинилася тема зі звинуваченнями ЗСУ у обстрілах мирних міст та, зокрема, Запорізької АЕС, виправдання ударів ЗС РФ по житловій забудові, поширення історій про нацистів-сатанистів, розповіді про «перемоги» російських сил над диверсантами, знешкодження терористів та «судилища» над українськими полоненими.

При цьому побільшало недостовірної інформації в контексті антиукраїнської риторики та територіальної цілісності після прориву кордону РФ російськими добровольцями та заяв президента Франції щодо відправлення військових до України.

Загалом, минулого тижня 29% усіх фейків були присвячені ЗСУ та знеціненню української армії. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про затримання «пособників» українського режиму, атаку на паливосховище ЗАЕС, небезпеку для здоров’я цивільних осіб від ППО Patriot, а також відкрито розказували про фактично рейдерське захоплення Мелітопольської трикотажної фабрики та її перезапуск з новими власниками.

Ще 14% фейків стосувалися просування ідеології Росії, по 11% припало на діяльність російської армії та антиукраїнську риторику. На фейки про підтримку Заходу та міжнародну ситуацію випало 7% дописів, а на соціальну тематику ще 5% дописів. Колаборанти продовжили маніпулювати ударами по готелям та житловим будинкам в Україні, називаючи це базами «найманців», поширювали дезінформацію про те, що бійці та командири елітних підрозділів ЗСУ закликають до повалення президента України Володимира Зеленського, а також педалювали відео та театралізовані сцени про звільнення земель від «нацистів» та зміни на краще на окупованих територіях.

За минулий тиждень, з 11 по 15 березня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Минулого тижня лідером з маніпуляцій став канал так званого губернатора окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького з 47% неправдивої інформації. На другому місця окупаційний телеграм-каналів «Днепрорудный Сегодня» о з 46% фейків. Схожа ситуація і на каналі «Запорожский Вестник» , де ми зафіксували 45% публікацій, що покликані вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької області за її межами. Однойменний канал так званого голови загальноросійського громадського руху «Мы вместе с Россией», очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова минулого тижня опублікував 44% дописів, які містили маніпуляції. “Энергодар Сегодня”, «Типичная Акимовка» і “ Администрация города Мелитополь” в кожному третьому дописі мали маніпулятивні твердження.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував окупаційний телеграм-канал “ Энергодар Сегодня ” (26%). В топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал «Владимир Рогов разом з «Запорожским Вестником» » – цього тижня вони опублікували по 11% фейків. Третю позицію з 10% фейків посідає “Бердянск Актуально ”, а на четвертому місці опинився «Токмак Сегодня» з 9% фейків.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено рекордні 244 маніпуляції (або 36% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 57 фейків (8% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій зросла на 11%. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області. *

Маніпуляції щодо голосування під час фейкових виборів на окупованій території

З точки зору міжнародного законодавства так звані «вибори» на окупованих територіях що відбувалися в період з 25 лютого по 17 березня порушують акт Наради з безпеки і співробітництва в Європі 1975 року, відомий як Гельсінський заключний акт або Гельсінські угоди. Згідно цього міжнародного договору закріплено принципи взаємовідносин між державами-учасниками, в тому числі принцип непорушності кордонів; територіальної цілісності держав; невтручання у внутрішні справи іноземних держав.

«Киев пытается запугать жителей новых регионов России в преддверии выборов президента с целью сорвать голосование – Мария Захарова. Россия фиксирует попытки Запада прямо повлиять на внутреннюю ситуацию в России в преддверии выборов, добавила официальный представитель МИД РФ», – зазначав напереродні виборів телеграм-канал «Запорожский Вестник»

Як зазначає правозахисник Денис Штабовенко, якщо одна держава захопила територію іншої, оголосила її своєю та проводить там примусові вибори – то це геть не відповідає міжнародному законодавству.

В умовах окупації та військових дій проведення будь-яких виборів є абсурдним та незаконним, а виборчий процес не може бути вільним та справедливим через відсутність незалежних спостерігачів та свободи слова.

«Принял участие в заседании Избирательной комиссии Запорожской области, где озвучили итоговые результаты выборов Президента Российской Федерации в Запорожской области. Владимир Владимирович Путин набрал 92,83% голосов запорожцев. Выборы признаны состоявшимися и действительными. Работа была проведена колоссальная. Мы знаем, какое давление оказывалось на работников избирательной комиссии: угрозы, звонки, запугивания, но наших людей не запугать, и мы сделали выбор, провели важнейшие выборы в России», – рапортує Егений Балицкий.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на своїй сторінці у Facebook повідомив про те, що відповідальність відповідно до Кримінального кодексу України понесуть лише ті особи, які беруть безпосередню участь в організації та проведенні незаконних виборів. Їх, за словами Лубінця, можуть судити за статтею про колабораційну діяльність.

«Росії байдуже, яка буде позиція Заходу щодо виборів. Це щоу розраховувалося виключно на внутрішнього споживача. Тому робився акцент на «легітимності» і присутності певної кількості т. зв. міжнародних спостерігачів із Африки і Південної Америки, які представляли не міжнародні структури, а виключно самі себе. Ці вибори були дуже складними для путіна. Звичайно, вибори можна сфальсифікувати (що вони і зробили, очевидно, через електронне голосування). Але вони до останнього боялися навіть прокремлівського кандидата Надєждіна який виступив із дуже м´якою антивоєнною риторикою (все можна звести до формули «ето все нужно както прекращать»). Власне, коли в Кремлі побачили черги в Москві по 300-400 чоловік, щоб поставити підписи на підтримку Надєждіна, вони не допустили його до виборів», – зазначає в коментарі 061 політолог, голова комітету виборців України у Запорізькій області Роман П'ятигорець.

На його погляд, для України було б важливо, якби низка країн визнала вибори ПОВНІСТЮ НЕЛЕГІТИМНИМИ.

«Що це дає? Путін сприймається як самопроголошений президент (за аналогією з Лукашенком). А це не просто гра слів: це публічне приниження, серйозний удар на міжнародному рівні, посилення санкцій, ізоляція, більше стимулів для нас. Але цього не буде. Вже понад 60 держав заявили про нелегітимність виборів на окупованих територіях, а не в цілому. Наша влада не спрацювала і не відстоювала позицію щодо нелегітимності виборів в цілому. У заяві МЗС – жодного слова про заклик не визнавати вибори в цілому. У звернені ВР до урядів і міжнародних організацій теж немає чіткого заклику не визнавати виборів у цілому. Також зверніть увагу, що звернення ВР було проголосовано лише у минулий четвер (а мало б бути хоч на місяць раніше). Проголосовано тоді, коли більшість демократичних держав вже публічно заявили свою позицію або, принаймні, чітко її свормулювали», – коментує Роман П’ятигорець.

Під час цих електоральних процесів на окупованих територіях прослідковуються три головні особливості – дострокове голосування в населених пунктах, наближених до лінії бойового зіткнення, надання можливості проголосувати мешканцям населених пунктів, як з паспортом Російської Федерації, так і з українським громадянством (!), голосування військовослужбовців країни-агресора на захоплених територіях на так званих виборчих дільницях «у регіонах дислокації з'єднань та військових частин», а також залучення іноземців, лояльних до російської влади, називаючи їх міжнародними спостерігачами в той час, коли всі країни з розвиненою демократією відмовилися визнавати та надсилати своїх спостерігачів на так звані вибори президента РФ, що вже ставить під сумнів демократичність цих "виборів". Запрошення для спостереження за виборами президента РФ отримали представники країн СНД, Венесуели, Камбоджі, Намібії, Камеруну, М'янми, Таїланду, Сербії, Зімбабве, Бангладеш, а також люди, що фактично є іноземними громадянами ЄС, проте не мають жодного відношення до міжнародних організацій. Особи, яких піарили в окупаційних телеграм-каналах в якості міжнародних спостерігачів, перебували та діюли на території України незаконно, без проходження прикордонного контролю та дозволу на перебування.

Окупанти вигадали фейк про обстріл ЗСУ території Запорізької АЕС

Російська пропаганда разом з представниками окупаційної влади через підконтрольні телеграм-канали та медіа минулого тижня поширили повідомлення про те, що нібито українські військові атакували ЗАЕС з використанням вибухового пристрою, який скинули за п'ять метрів від паливосховища.

Відповідні дописи поширювалися в окупаційних телеграм-каналах Запорізької області напередодні так званих «виборів» президента РФ. Так, 14 березня майже ідентичні дописи поширили канали: «Владимир Рогов», «Бердянск Актуально», «Запорожский Вестник», «Энергодар Сегодня».

«Нацисты обстреляли объект критической инфраструктуры Запорожской АЭС.Взрывное устройство было сброшено в пяти метрах от топливохранилища», – зазначається на однойменному телеграм-каналі так званого очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ» Володимира Рогова.

«В район забора, за которым размещены баки с дизельным топливом, боевики киевского режима сбросили безоболочное взрывное устройство. Если бы попали в баки — это могло привести к печальным последствиям», – уточнює «Запорожский Вестник».

«Зафиксирован обстрел объектов критической инфраструктуры станции. В район забора, за которым размещены баки с дизельным топливом, было сброшено безоболочное взрывное устройство. Если бы попали в баки – это могло бы привести к печальным последствиям. Подобные атаки недопустимы. На это указывает и МАГАТЭ в своих заявлениях. Но несмотря ни на что, мы фиксируем продолжающиеся обстрелы (…) Последствия могут быть ужасными. Со своей стороны, мы обеспечиваем полную безопасность эксплуатации станции. Высококвалифицированного персонала для этого достаточно», – пише «Энергодар Сегодня».

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснюють, що подібні публікації з’явилися, як відповідь на нещодавню резолюцію МАГАТЕ, згідно з якою Росія має терміново повернути станцію під контроль України.

«Меседж про те, що дії України можуть спровокувати аварію на ЗАЕС, Росія просуває з того часу, як її війська захопили станцію. Саме вони неодноразово створювали на ній аварійні ситуації. Експлуатувати і обслуговувати її з дотриманням всіх норм безпеки росіяни не здатні (з об’єктивних технічних причин. Відмовляючись передати станцію під контроль України, яка зможе забезпечити належний рівень безпеки, окупанти створюють загрозу атомної аварії – і для України, і для всього світу. Фейки про те, що Україна нібито прагне спровокувати аварію, потрібні Росії для того, щоб потім перекласти відповідальність з себе на Київ», – зазначають в Центрі стратегічних комунікацій

Раніше ми писали про те, що чергові докази використання ЗАЕС для зберігання військової техніки виявили на відео, які оприлюднили російські окупанти у соціальних мережах у березні 2024 року. На кадрах видно, що в одному з енергоблоків атомної станції розміщені три БТР-80, п’ять вантажівок “Урал” і “КамАЗ”. На одному з автомобілів, ймовірно, встановлено командно штабний КУНГ.

До цього представники Greenpeace під час прессконференції у Запоріжжі повідомили про те, що супутники зафіксували використання військової техніки для здійснення ударів по Дніпропетровщині і Запорізькій області. Більше того, вдалося ідентифікувати конкретні місця, звідки саме відбувався обстріл.

У Запорізькій області пропагандисти вигадали фейк про західне ППО, що впливає на потенцію та випадіння волосся

Представники окупаційної влади минулого тижня поширили інформацію про те, що українські лікарі-інфекціоністи довели, що західне ППО негативно впливає на чоловічу потенцію та випадіння волосся. Перевірили, наскільки ця інформація відповідає дійсності.

Минулого тижня одразу два окупаційних телеграм-канали – «Запорожский Вестник» та «Бердянськ Актуально» поширили абсолютно ідентичне повідомлення щодо опублікованої статті в одному з українських медіа про пагубний вплив «західного ППО на здоров'я цивільних осіб»

«Радио-локационный комплекс, установленный на ЗРК Patriot создает мощное электромагнитное излучение во время работы, распространяющееся на несколько километров. В радиусе 500 метров оно может нести серьезный вред здоровью людей», – заявила заслуженный врач Украины Ольга Голубовская.Она ссылается на статистику обращений в поликлиники Киева в тех районах, где стоят западные установки: увеличилось количество пациентов, жалующихся на головные боли и повышенное давление. Также, у пациентов фиксируют выпадение волос, а многие мужчины жалуются на проблемы с потенцией.

Опытный врач делает вывод, что местные жители стоят перед выбором: Либо жизнь, либо здоровье, в том числе сексуальное. Прислушаются ли власти к мнению врача, выведут американские Патриоты из жилой застройки? Конечно же нет. Плевать они хотели», – зазначається в тексті допису тг-каналів.

На підтвердження цієї публікації, автори надають скрін статті, що нібито була опублікована на сайті «РБК-Україна», де спікеркою виступає завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, докторка медичних наук та професорка Ольга Голубовська.

Насправді на сайті «РБК-Україна» не існує новини з заголовком «Ольга Голубовська: Західне ППО впливає на чоловічу потенцію і випАдання волосся». По даті публікації – 11 березня 2024 року жодних публікацій з експерткою Голубовською не було.

Проте, ми знайшли публікацію на сайті з докторкою Ольгою Голубовською та з тією самою авторкою Іриною Сандул за 18 січня 2024 року з аналогічним заглавним фото, але іншою цитатою «Ольга Голубовська: У всьому, що стосується COVID, – 90% політики». Ймовірно, пропагандисти використали саме цю публікацію за основу, замінивши за допомогою фоторедакторів основний текст несенітніцею.

Насправді не існує жодних даних щодо дослідження негативного впливу ЗРК Patriot на здоров’я людини. Системи зеніто-ракетного комплексу Patriot успішно відбивають балістичні ракети російської федерації, які могли б завдати величезних втрат та руйнувань. Зараз "Петріотами", окрім України та США, користуються ще 16 країн, в тому числі Ізраїль, Південна Корея, ОАЕ, Катар, Греція.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Джерело: 061.ua