Гид по запорожским музыкантам: группа “Відчуття.Тиші”

В Запорожье много талантливых групп, но многие понятия не имеют об их существовании. 061 хочет познакомить запорожцев с музыкантами, которые играют концерты, снимают клипы, пишут песни и записывают альбомы в нашем городе.

Следующими героями нашего проекта стала группа "Відчуття. Тиші", одну из песен которой даже перевели на японский язык.Рассказывает вокалист группы, Евген Довгий.

"Гурт "Відчуття. Тиші" був створений в 2004 році діджеєм колишньої рок-радіостанції “Запоріжжя FM” Євгеном Довгим (власне мною) і учасниками панк-рок гурту CO2 Семеном Барабановим (гітара) та Дмитром Сандуленком (барабани). Ідея створити гурт була озвучена після того, як я відвідав репетицію CO2, на що обидва музики відреагували позитивно. Щоправда, пропозиція була зроблена за рік до того, як хлопці вперше зібралися на репетицію, втім, навіть після такої тривалої паузи, від намірів грати разом ніхто не відмовився.

Від самого початку планувалося грати щось на кшталт хардкору. Але під час творчого процесу в гурту викристалізувався свій власний стиль на зламі пост-гранжу, класичного хард-року і альтернативного металу з елементами скрімо, який ми, через надмірну повагу до британської школи рок-музики, охарактеризували, як брітіш-кор, тим самим назавжди закривши для себе питання жанрового розмаїття. Це дало гуртові можливість в подальшому безболісно вплітати до музичної тканини елементи інших рок-жанрів, таких, як, зокрема, репкор, поп-рок, інді, прогрессів тощо."

" Назва "Відчуття.Тиші" стала своєрідною іронією щодо вибухового характеру музичної тканини, яку формує гурт (особливо це чутно в ранній період творчості). Однак пізніше назва набула певного символізму через сконцентрованість тематики пісень на емоційній складовій людського сприйняття, тож її можна розглядати як те, що має лишитися всередині слухача після прослуховування музики гурту, або – ще глибше – вміння відчувати тишу, яка в даному випадку ототожнюється з самотністю і темрявою, на дотик, себто фізично. Втім, ці всі категорії відходять на задній план, адже, в першу чергу, це просто гарна назва з крапочкою."

Зараз колектив складається з Євгена Довгого – вокал. нерви, Олександра Шапкіна – електрогітара, Олександра Талана – клавішні та Ярослава Дроздова – ударні. Позиція бас-гітариста на поточний момент є відкритою.

"По приєднанню до гурту в 2009 році басиста Івана Матвійчука та клавішника Дмитра Турського, "Відчуття. Тиші" почали накопичувати матеріал для дебютного однойменного лонгплея, який, однак, побачив світ лише в 2011 році, вмістивши в себе більшість пісень, написані гуртом від моменту його створення. Одночасно з тим гурт випустив свій перший відеокліп на пісню "Навесні", головну роль в якому виконав професійний актор Олексій Медовий. Цікаво, що за версію вебзіну MusicWALL дебютний альбом команди і кліп було визнано кращими релізами 2011 року, що дуже надихнуло гурт до подальшої творчості.

Наступного року гурт записав сингл "Зомбі", до складу якого окрім, власне, заголовної пісні увійшла її япономовна версія, а також ремікс від дабстеп-продюсера aContrari. Окрім того гурт відзняв на цю пісню свій другий відеокліп. Гурт почав готуватися до запису наступного релізу. Ним став ЕР під назвою "Злочин", що вийшов в 2013 році і розповсюджувався, в тому числі, на ITunes Store, Google Music, Spotify та інших майданчиках.

Паралельно з цим учасники гурту заснували сайд-проект Zigmund Afraid, дебютний сингл якого був записаний і опублікований того ж року. В рамках Zigmund Afraid музиканти відійшли від звичного чергування подекуди агресивного звучання з пронизливою ліричністю, дозволивши собі жанрові загравання в простенькому англомовному інді-оформленні. Так, дебютний сингл "Abroad" (що також був реміксований aContrari в рамках проекту Retroflex Encoded), виявився спробою вмістити під одним дахом інді- та панк-рок естетики. Пізніше, по тривалій паузі й після істотного оновлення складу команди, в липні 2017 було випущено другий сингл цього проекту – "Pleasure was mine", в якому інді сплелося в екстазі з американським серф-роком."

" У вільний час ми займаємося… музикою. От така-от несподіванка.

А особисто я у вільніший від вільного час – пишу вірші, оповідання. Останнім часом такої можливості у мене не так багато, тому давно нічого не публікував, хоча декілька, схованих в нетрях файлообміннику, творів валяються і чекають свого часу. Мрію озвіріти і дописати початий купу років тому роман."