Ілон Маск та Путін, сонячні електростанції та подарунки за візит до ТЦК: про що брехали окупанти у Запорізькій області

Найбільше маніпуляцій в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області минулого тижня стосувалися дій представників ТЦК, обмеження на отримання закордонних паспортів військовозобов'язаними в іноземних країнах та інформація про те, що мобілізація невдовзі пошириться на дітей.

На другому місці опинилася тема зі звинуваченнями ЗСУ у обстрілах мирних міст та, зокрема, загибелі цивільних і дітей у Токмаку та Новокарлівці у Пологівському районі Запорізької області. Загарбники минулого тижня продовжили поширювати історії про нацистів, розповіді про «перемоги» російських сил над диверсантами, знешкодження терористів та «судилища» над українськими полоненими.

При цьому побільшало недостовірної інформації в контексті нанесення «прицільних» та «успішних» ударів російської армії по військовим цілям в Україні. Знищення харківської телевишки російська пропаганда пояснює тим, що на ній була встановлена «антенна связи украинской ПВО», а в Одесі загинули зовсім не цивільні, а 7 чеських офіцерів НАТО.

Загалом, минулого тижня 39% усіх фейків були присвячені ЗСУ та знеціненню української армії. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про те, що 100 тисяч українців самовільно залишили військові частини, ЗСУ нанесли удар по житловому будинку в Токмаку, військова допомога США спрямована на вбивство самих українців, у Харкові військовий відкрив вогонь на вулиці, а також про те, що СБУ утримувало під охоронною Залужного через його політичні амбіції.

Ще по 14% фейків стосувалися знецінення та дискредитації України, як незалежної держави та фейки про міжнародну допомогу та іноземних партнерів України, 9% припало на просування ідеології Росії. На фейки про діяльність російської армії віднесено 7% дописів, а на економіку та мобілізацію ще 5% дописів. Колаборанти продовжили маніпулювати ударами по готелям та житловим будинкам в Україні, називаючи це базами «найманців», поширювали дезінформацію про табір у Литві для українських дітей, де їх вчать «зигувати», а також про те, що в українському сегменті Telegram блокуватимуть доступ до всіх, крім провладних каналів.

За минулий тиждень, з 22 по 26 квітня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Минулого тижня лідером з маніпуляції став канал так званого губернатора окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького з 50% неправдивої інформації. На другому місці опинився окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» з 23% фейків. Схожа ситуація і на каналі «Токмак Сегодня», де ми зафіксували 21% публікацій, що покликані вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької області за її межами. Однойменний канал так званого голови загальноросійського громадського руху «Мы вместе с Россией», очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова минулого тижня опублікував 20% дописів, які містили маніпуляції. «Энергодар Сегодня», «Бердянск Актуально» і «Днепрорудный Сегодня» в кожному восьмому дописі мали маніпулятивні твердження.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував окупаційний телеграм-канал “ Владимир Рогов” (20% від загальної кількості). В топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал «Токмак Сегодня» з 12% фейків та «Запорожский Вестник» з11% фейків. Четверту позицію з 7% фейків розділяють на двох «Бердянск Актуально» та «Евгений Балицкий».

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 90 маніпуляцій (або 16% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 44 фейки (8% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій зменшилася на 4%. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Маніпуляції на темі відновлення роботи сонячних електростанцій, які були захоплені рейдерським шляхом

Представники окупаційної влади через підконтрольні телеграм-канали та медіа вихваляються щодо своїх зусиль з відновлення промислових сонячних електростанцій, які були збудовані українськими власниками та інвесторами та залишилися на тимчасово окупованих територіях.

Так, окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» 23 квітня опублікував допис про те, що в Якимівці запрацювала «відновлена» ​​сонячна електростанція.

«Акимовская станция долгое время находилась в нерабочем состоянии. После модернизации комплекс вновь начал функционировать. Теперь количество вырабатываемой электроэнергии увеличится до 1 млн кВт*ч в месяц. Всего в ведении минэнерго Запорожской области — 12 солнечных электростанций в разном состоянии. Часть из установок нуждаются в ремонте и модернизации», – пише «Запорожский Вестник».

Судячи з опублікованого відео мова йде, ймовірно, про СЕС, що належить ТОВ «Соліс Імперіум» та «Солар Енерджі Матч» з Дніпра. У власності компанії знаходяться наземні сонячні електростанції, одна з яких введена в експлуатацію 16 грудня 2019 року, а інша у листопаді того ж року в смт Якимівка. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила "зелений" тариф на електричну енергію, вироблену на цих об`єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії, до 01 січня 2030 року.

З початку окупації Запорізької області, об’єкти електроенергетики залишилися в руках загарбників. Ми звернулися за коментарем до представників компаній стосовного того, чи мають вони доступ до своїх об’єктів та чи поінформовані про відновлення роботи СЕС, проте на час виходу матеріалу, відповіді ми не отримали.

Водночас керівник Якимівської селищної військової адміністрації Олександр Правосуд пояснює, що українські компанії не можуть працювати в окупації та достеменно невідомо, кому було передано це майно окупаційною владою та на яких підставах.

«Так, СЕС не працювала до повномасштабного вторгнення, але не з технічних чи бюрократичних причин. Тривала прозора та зрозуміла процедура оформлення необхідної документації та паралельно компанія займалася добудовою і мав би відбутися повноцінний запуск, якби не розпочалася війна», – пояснює Олександр Правосуд.

Посадовець зазначає, що загарбники замість піару на сонячних та вітрових електростанціях мали б займатися більш нагальними питаннями, які турбують мешканців.

«Відсутність водопостачання в селах – люди просто сидять без води. Дуже багато не розв'язаних питань. Територія стагнує. Це видно не лише з погляду економіки, але й банально, коли ми дивимося на світлини та бачимо, як територія застрягла в довоєнному періоді. Ті проблеми й виклики, які були перед нами та вирішувалися поступово, зараз взагалі не вирішуються. А щодо таких високих матерій, на кшталт зеленої енергетики, то для цього має бути державна програма, спеціальний тариф, має бути відрегульований енергоринок, який має забирати цю електроенергію і її потрібно десь продавати. Зараз дуже багато питань і місцеві рекламники, які піарять відновлення цих СЕС, вони самі не розуміють про який складний механізм вони говорять, тим паче, що все це відбувається на території, що воює. На мій погляд, це досить безглузді речі», – зауважив Правосуд.

Фейк про Ілона Маска, який поважає та мріє потиснути руку Путіну

Через підконтрольні російські медіа, прокремлівські та окупаційні телеграм-канали поширили компліментарну оцінку, яку нібито дав президенту РФ власник соцмережі X Ілон Маск.

Так, 23 квітня телеграм-канал «Токмак Сегодня» поширив допис про висловлювання Маска на адресу Путіна.

"Я действительно уважаю Владимира Путина, ведь в отличии от других лидеров, он никогда не лицемерит и говорит правду такой, какая она есть. Я обязательно с ним встречусь и пожму его руку. Россия – это пример того, как должна быть настоящая сильная и независимая держава. Такую страну невозможно победить.", – цитує Маска телеграм-канал.

Маск раніше вже робив проросійські заяви. Так, у жовтні 2022 року він пропонував свій варіант мирної угоди між Росією та Україною, за якою Крим має залишитися російським, а Україна взяти на себе зобов'язання щодо дотримання нейтралітету. У вересні 2023 року у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Маск наказав відключити інтернет-супутники Starlink, раніше надані їм на користь України, і тим самим зірвав атаку на кораблі ВМФ РФ у Криму. Щоправда, джерело цього твердження — біографічна книга про Маска, написана журналістом Уолтером Айзексоном, а сам мільярдер заявляв, що нічого не відключав, оскільки покриття Starlink у районі Криму не було активовано. У лютому 2024 року підприємець говорив, що програш Путіна у війні з Україною неможливий.

Нам не вдалося виявити цитати з окупаційного телеграм-каналу в будь-якому авторитетному англомовному ЗМІ та інших джерелах.

Фактчекери із проекту «Детектор міфів» знайшли оригінал відео з Маском. Це фрагмент інтерв'ю, яке підприємець дав Дону Лемону ще 18 березня. Відео розмови опубліковано на YouTube-каналі американського журналіста. В інтерв'ю, яке триває більше години, Маск розповідає про модерацію контенту в X, майбутні президентські вибори в США і кандидатуру Дональда Трампа, расизм і багато іншого, але жодного разу не згадує ні Росію, ні Путіна.

Таким чином, Маск не вимовляв слів, що приписуються йому, про повагу до Путіна і бажання потиснути йому руку. Відеоряд взято з опублікованого у середині березня інтерв'ю, де бізнесмен не говорив нічого подібного; на вирізаний фрагмент наклали вигадану російську озвучку.

Найпершим публікацію з цим відео та цитатою розмістив Telegram-канал «Такер Карлсон російською» 23 квітня 2024 року о 9:00. Цей канал раніше вже був неодноразово викритий у поширенні фейків.

У Запорізькій області окупаційні телеграм-канали поширили фейк про розіграш подарунків від ТЦК

Представники окупаційної влади вчергове вдаються до маніпуляцій на темі діяльності територіальних центів комплектування та соціальної підтримки. Цього разу зазначають, що в Україні вже не знають, як заманити людей до війська і пропонують виграти електросамокат за оновлення даних у військкоматах.

Так, телеграм-канал окупаційної влади «Токмак Сегодня» 24 квітня з посиланням на «Военного обозревателя» опублікував допис про друковане оголошення від Київського міського ТЦК, в якому пропонують обновити свої дані та отримати промокод на покупки товарів зі знижками.

«За "обновление данных в ТЦК", после которого обычно отправляют на фронт, предлагают промокоды на онлайн-кинотеатры и доставку суши, а также есть возможность выиграть электросамокат», – зазначається в тексті публікації.

В листівці зазначається, що промокод надають у магазині косметики Eva, ресторані Сушия та в онлайн-кінотеатр Megogo. Також в об’яві закликають взяти участь у розіграші призів, головним із яких є «електросамокат».

У соцмережах Київського ТЦК та СП відсутні згадки про нещодавно оголошений розіграш. Аналіз засвідчує, що ні відомі українські медіа, ні популярні сайти такі як Eva, Megogo та Сушия не підтверджують свою участь у таких ініціативах. Це ставить під сумнів вірогідність акції.

Умови розіграшу залишаються невизначеними, а слово "електросамокат" у тексті оголошення містить помилки, що свідчить про потенційну несерйозність оголошення. Знижка 25% на продукти жіночої гігієни для військовозобов'язаних чоловіків звучить більш ніж дивно.

У Київському міському ТЦК та СП на запит gwaramedia повідомили, що дана листівка не має жодного відношення до них.

Отже, пропагандисти вчергове створили фотофейк, та вигадали історію про те, що ТЦК дарує промокоди та проводить розіграш подарунків.

Згідно із новим законом про мобілізацію, який набере чинності 18 травня, всі призовники, військовозобов’язані та резервісти мають уточнити свої дані у ТЦК до 18 липня. Оновити дані мають як чоловіки, так і жінки, які стоять на військовому обліку.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Джерело: 061.ua