Кадровий потенціал та економічна безпека: у Запоріжжі пройшов Форум відновлення

За два роки повномасштабного вторгнення Запоріжжя прийняло більше 400 тисяч людей, які виїжджали з тимчасово окупованих територій. Мова про мешканців Донецької, Херсонської областей, а також захоплених населених пунктів Запорізької області, які виїжджали до Запоріжжя так званою “дорогою життя”.

На сьогодні в Запоріжжі офіційно зареєстровано 159049 ВПО. Це дані станом на 26 лютого 2024 року.

Про це під час Першого Запорізького форуму відновлення сказала директорка КУ “Інститут розвитку міста Запоріжжя” Вікторія Агентаева.

Організаторами форуму відновлення є Рада відновлення Запоріжжя. В ньому взяли участь представники міської та обласної влади, посольств Великобританії та Німеччини (онлайн), науковці, представники громадськості.

В ході заходу було зазначено, що експерти Ради відновлення Запоріжжя протягом літа-осені 2023 року провели опитування серед громадян щодо впливу війни на місто та його майбутнього розвитку, а також проаналізували виклики, з якими область може зіткнутися під час відбудови.

Мета Форуму – створення ефективної моделі відбудови та аналіз ходу відновлювальних робіт. Учасники Форуму обговорили напрямки взаємодії між місцевою та державною владою, а також можливості залучення міжнародних ресурсів.

“Місто працює над двома серйозними документами: муніципальним енергетичним планом та планом дій сталого розвитку. Найстрашніший виклик міста – це втрата людського потенціалу. ВПО, про кількість яких було сказано – це вже мешканці нашого міста, це нова статистика. Вимоги до якості життя в місті поступово збільшуються. Чому? Бо, по-перше, – ВПО стали і мешканці Запоріжжя, які виїхали закордон і повернулись, які живуть в інших містах і мають можливість порівнювати якість життя в Європі та інших містах. Вимоги людей стали великими. Другий виклик – питання економічної безпеки. Це виклик особливо для підприємств. Бо вони втратили логістичні зв'язки, ми не маємо нижнього б’єфу Дніпра. Минулий рік ми прожили в режимі дефіциту енергії і деякі промислові підприємства відмовились від потужностей аби надати місту і критичній інфраструктурі світло”, – сказав заступник міського голови Запоріжжя Андрій П'ятницький під час панельної дискусії "Запоріжжя після війни: до чого ми йдемо та яким шляхом?".

За його словами, сьогодні треба говорити про залучення інвестицій, кредитних ресурсів, перепідготовку кадрів.

Джерело: 061.ua