«Ми не почули від МАГАТЕ заклику щодо демілітаризації ЗАЕС»: Зеленський на міжнародному форумі розповів про ядерний шантаж

Сьогодні, 2 вересня, президент України Володимир Зеленський виступив на міжнародному економічному форумі "Амброзетті".
Президент розповів, що Україна опинилася в епіцентрі російського радіаційного шантажу після силового захоплення Запорізької атомної станції.
«Під прикриттям атомної станції російська армія обстрілює сусідні міста й райони – у цьому була стратегія. Окупанти обстрілюють і саму станцію, щоб тиснути на Україну й на всіх вас у Європі, на весь світ. Вони хочуть, щоб ви проявили слабкість, щоб ви здалися й перестали підтримувати Україну. Ось для чого Росія здійснює цей радіаційний шантаж. Нещодавно Запорізька АЕС опинилася буквально за крок від катастрофи, коли внаслідок обстрілів були пошкоджені лінії енергопередачі, автоматика почала глушити реактори. Тільки завдяки українським атомникам, які працюють там абсолютно професійно навіть у таких складних умовах, вдається запобігти аварії», – зазначив гарант держави.
За допомогою партнерів було забезпечено направлення місії МАГАТЕ на станцію, але за словами Зеленського були домовленості з головою МАГАТЕ Гроссі, прибудуть незалежні журналісти з українських та міжнародних ЗМІ.
«Але що ми побачили? Російські військові зупинили на блокпосту журналістів, які їхали разом з місією, не пропустили їх далі. Очевидно, окупанти відчули, що в присутності вільних медіа буде неможливо брехати МАГАТЕ й усьому світу. Вільні ЗМІ лякають Росію. На жаль, місія не захистила журналістів і не дотиснула росіян, щоб незалежні медіа таки були на станції, щоб усе було там відкрито й справедливо. А ми говорили про це з місією й домовлялися. Говорили, що без допуску незалежних журналістів на місці домінуватимуть російські пропагандисти. Це буде театр. На жаль, не почули ми поки що від МАГАТЕ й головного – заклику до Росії щодо демілітаризації станції», – зазначив Зеленський.

Проте президент  сказав, що все ще сподівається, що ця місія ще може бути не марною.
«Ми маємо забезпечити повне дотримання кожної обіцянки щодо посилення тиску на Росію, щоб нарешті зупинити радіаційний шантаж, гарантувати повну безпеку Запорізькій АЕС та чотирьом іншим великим атомним обʼєктам в Україні», – зазначив Зеленський наостанок.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що голова МАГАТЕ поїхав з території ЗАЕС, але на станції залишились представники місії.
Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua