Мовний обмудсмен назвав лінгвоцидом повернення в Мелітополі радянських назв вулицям та площам

Повернення у Мелітополі радянських назв міським об’єктам – один з проявів політики лінгвоциду російських військових злочинців.
Про це зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає 061.
Цього тижня в тимчасово окупованому Мелітополі окупаційна «влада» взялась за перейменування. Так, радянські назви окупанти повернули 55 вулицям, 30 провулкам та одній площі. 
«Їх мета – будь-якою ціною позбутися всього українського. Недарма, перші дії злочинців, після окупації – це відкрита боротьба з нашою ідентичністю, і безпосередньо з її головною ознакою – мовою. Українських дітей змушують навчатись у школах мовою окупантів. Історична та документальна україномовна література підлягає знищенню. Наше телебачення вимикається, натомість починають працювати пропагандиські телевізійні рупори кремля. А з громадського простору зникають назви, пов’язані з Україною, з людьми, які наближали нашу Незалежність, відстоювали національні інтереси, працювали на утвердження української мови, культури, науки. Аналізуючи список з 86 назв, особливо промовисто виглядає перейменування вулиць Михайла Грушевського, Олеся Гончара, Олександра Довженка, академіка Патона, провулка Українського та Соборної площі», – зазначив Тарас Кремінь.
Уповноважений нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення росії Секретаріат продовжує фіксувати факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях.
«Всі, хто пішов проти народу України, мають бути притягнуті до відповідальності. Наше завдання зібрати для цього, в тому числі, і юридичну базу. Всі задокументовані факти лінгвоциду будуть передані правозахисним та правоохоронним органам», – наголосив омбудсмен.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ISW не знайшли підтвердження того, що громадяни Туреччини служать у добровольчому формуванні окупантів на Запоріжжі
Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua