Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія Наталії Коломієць

У Музеї вже зібрано понад 5 тисяч таких історій, а мета до 2025 року – 100 тисяч

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова продовжує документувати історії жителів Донбасу, щоб розповісти всьому світові про людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході країни.

Мешканка міста Попасна Наталія Коломієць не з чуток знає, що таке жах війни. Восени 2017 року її дочку поранило під час обстрілу, а їхній будинок отримав значне пошкодження. На щастя, з дівчинкою все гаразд, вона не втрачає оптимізму і вірить, що все налагодиться. Свідчення Наталії увійшло в архів онлайн-музею.

Жінка згадує, що під час обстрілу вона перебувала на роботі, а її дочка і мама в цей момент були вдома.

– Ми сиділи на роботі, обідали. І щось упало. Усі звикли: коли щось падає, то телефонують батькам. Я татові зателефонувала, він сказав: «Упав снаряд». Я терміново приїхала з роботи додому. Дочка до дверей спиною сиділа, й удар на неї припав. Злякалися. Бабуся кричить: «Катю, ховайся!» А в неї на пальцях кров, – ділиться Наталія.

Після цього її з дочкою відправили до лікарні, на радість, дівчинка досить швидко одужала. У важку хвилину сім’ю підтримав Фонд Ріната Ахметова.

– У Каті поранення швидко зажило, протягом двох місяців. Ми їздили на реабілітацію від Фонду Ріната Ахметова, – розповідає Наталія Коломієць.

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це безпечний, довірчий простір, де люди можуть розповісти свою історію, звільняючись від тягаря мовчання, спонукаючи інших поділитися пережитим, дозволяючи своїм землякам, співвітчизникам і людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем пережитий ними біль.

– Ми не можемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн— і офлайн-проєкти, а ще ‒ як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і буде допомагати мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів свідчень Мирних. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – говорить Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Для Музею «Голоси Мирных» важливо зберегти кожну історію заради майбутнього, заради миру. Якщо ви мирний житель Донбасу, про пережите вами теж повинні дізнатися! Розкажіть свою історію! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету або звертайтеся на телефонну лінію 0800509001, щоб зробити свій внесок у збереження пам’яті.

Читайте також: Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: «Про колишнє безтурботне життя залишалися лише спогади» – історія Костянтина Єлісєєва

Сообщение Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія Наталії Коломієць появились сначала на Индустриалка – новости Запорожья.