На даху 5-го енергоблоку ЗАЕС окупанти облаштували кулеметні позиції

Окупанти облаштували на ЗАЕС ремонту базу. Більше того, між енергоблоками вони встановили блокпости, де чергують автоматники.
Про це в ефірі телеканалу Суспільне сказав президент Енергоатома Петро Котін.
"Цей об'єкт взагалі не передбачено для того, щоб на ньому перебувала військова техніка, але там дуже багато важкої військової техніки. Вони (окупанти – ред.) зайняли машзали 1-го і 2-го енергоблоків. Там дуже багато військових і зброї. На даху 5-го енергоблоку вони облаштували кулеметні "гнізда", між блоками – встановили блокпости, де є мішки з піском і автоматники", – сказав він. 
Загарбники використовують ЗАЕС не лише, як військову базу, а й як ремонту, де вони ремонтують свою техніку. 
"ЗАЕС, починаючи з вересня, не працює, не видає електроенергію, а споживає 100 мегават в постійному режимі через одну лінію… ЗАЕС отримує електроенергію з енергосистеми України для заживлення власних потреб АЕС. Ядерний матеріал постійно потрібно охолоджувати, а охолодження здійснюється насосами, які живляться від енергосистеми", – пояснив Котін.
За його словами, два енергоблоки (5 і 6) наразі перебувають у так званому гарячому стані, ще два – в стадії ремонту і решта – в холодному стані. 
Станцію обслуговує український персонал, але втрутився росенергоатом. Як запевнив очільник Енергоатому, російські фахівці не мають ліцензії аби експлуатувати енергоблоки та не мають досвіду.
"На станції залишається 4500 українського персоналу. Для порівняння, в мирний час на ЗАЕС працювало 11000 людей. На людей чиниться тиск, їх змушують підписати договори з росенергоатомом. З 4500 близько 2500 працівників підписали договори з росенергоатомом", – сказав він. 
Джерело: 061.ua