На окупаційних телеграм-каналах Запорізької області розганяють брехню про побиття співробітника ТЦК цеглою

Представники окупаційної влади через підконтрольні телеграм-канали та медіа поширили новину, що двоє мешканців столиці України нібито помстилися співробітнику військкомату за вручені ним повістки. Повідомляється, що чоловіка вистежили увечері, напали на нього та відібрали цінні речі. Ми перевірили достовірність цієї історії.

Так, окупаційний телеграм-канал «Запорожсий вестник» 18 квітня 2024 року опублікував допис наступного змісту:

«В центре Киева два украинца избили ТЦКашника кирпичом. Двое потенциальных водителей леопардов решили взять судьбу, а точнее кирпич, в свои руки. Не желая умирать за интересы Запада, они избили украинского военкома кирпичом. Одного участника нападения поймали, второй успел скрыться. Мужчинам грозят сроки», – зазначає телеграм-канал.

На підтвердження цієї історії автори докладають відео, що має у правому нижньому куту логотип Національної поліції України.

Аналогічні за змістом публікації з'явилися у інших Telegram-каналах. Найперша згадка з цим відео з`явилася в телеграм-каналі «Всевидящее око», проте там говорилося, що напад був скоєний на військовослужбовця. Згадок про те, що потерпілий працював у ТЦК, не було. Подробиці того, що сталося, перераховані практично ті ж, що й у російських каналах: злочин стався в столиці, невідомі — жителі Харкова та Києва — вкрали телефон, гаманець і золоте кільце потерпілого, незабаром їх затримали.

На відміну від російських ресурсів, український Telegram-канал привів посилання на офіційний Facebook-аккаунт поліції Києва, де пост про розбійний напад опублікували 23 лютого о 19:32. Там наводився той самий відеозапис того, що сталося, і ті самі фотографії затриманих, що розповсюджують автори російських публікацій.

Таке ж кримінальне зведення опубліковано на сайті Національної поліції Києва. Без згадки про ТЦК та мотиви затриманих цю новину подавали як відомі українські ЗМІ, так і деякі провладні російські видання. Наприклад, у «Ленте.ru» та «Общественной службе новостей» жертвою нападу назвали просто військовослужбовця ЗСУ.

Раніше у каналах «Укропский фреш» та «Александр Семченко» з різницею в кілька хвилин розповіли про інший напад на військкома в Києві — його нібито хотіли вбити цеглою. поки той їхав у трамваї. «У якийсь момент [з боку станції] до нього прилетіла цегла, яка розбила вікно і потрапила йому точно в голову. У результаті у військкома серйозна травма черепа його екстрено госпіталізували до лікарні», — йдеться в постах. До того ж уточнюється, що «у київських пабликах люди схвалюють цей вчинок». Серед інших великих каналів про передбачувану подію зі співробітником ТЦК написав лише ресурс телеведучого Руслана Осташко.

Таким чином, поліція Києва не повідомляла про затримання грабіжників, що напали на співробітника ТЦК, з цеглою. Зважаючи на все, хтось переказав офіційний прес-реліз, додавши туди вигадані подробиці про мотив злочинців і про місце роботи їхньої жертви.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Джерело: 061.ua