На окупованій території Запорізької області майже не залишилося закладів спроможних надавати медичну допомогу

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області ворог обмежує надання повністю медичної допомоги, якщо мешканці не мають російського паспорта та інших документів.

Про це повідомив під час брифінгу голова ЗОВА Іван Федоров, передає 061.

Окупанти готові лікувати людей за умови, що вони мають російський паспорт, страховий номер індивідуального особового рахунку та безпосередньо медичне страхування.

«Без всіх цих документів, які неможливо отримати без російського паспорта, не можна отримати будь-яку медичну допомогу. Але на сьогодні закладів, які спроможні надавати якісну допомогу у тимчасовій окупації, майже не залишилось. Є лише дві багатопрофільних лікарні, які продовжують хоча б якось функціонувати – це Бердянська та Мелітопольська. Всі інші або вимушені приїжджати до цих двох лікарень, або просто залишаються за бортом отримання медичної допомоги. Також ми бачимо тенденцію, коли за вузькою допомогою масово мешканці відправляють до тимчасово окупованого Криму. Але через це навантаження на лікарів в тимчасово окупованому Криму надвелике», – каже Федоров.

Планова медична допомога в тимчасовій окупації знаходиться в критичному стані, а вузьку допомогу та екстрену допомогу можливо оформити виконуючи умови ворога в частині паспортизації

Також посадовець пояснює, що українська влада з 2023 року була змушена припинити доставляти в будь-який спосіб життєво необхідні медичні препарати для людей

«Для того, щоб будь-який медичний препарат доїхав до Бердянська чи Мелітополя йому необхідно пройти щонайменше три митниці: з Польщі до Білорусі, з Білорусі до РФ, з РФ на тимчасово окуповані території. І ми бачили, як наші посилки, які виїжджали з Запоріжжя, на кожній митниці ставали все меншими та меншими, бо їх не припускають. І коли ми розуміли, що доїжджає на території менш ніж 5% – це є марнотратство», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запоріжжі планують реорганізувати 15 медичних закладів обласної ради

Джерело: 061.ua