На Запоріжжі висадили саджанці дерев, які евакуювали з Херсонської області, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Волонтери евакуювали з Херсонської області саджанці волоського горіха. 3000 дерев висадили у Широківській громаді, що на Запоріжжі.
Як це було бачили кореспонденти 061.
"Ми говорили і говоримо, що українці люди з горіхами. Якщо серйозно, то наразі ми допомагаємо зберегти генофонд України. Є люди, які працюють вже 8 років над вирощуванням волоського горіху. Вони заснували свій розплідник у Херсонській області в Бериславському районі. 7 місяців вони були під окупацією. Їх звільнили і для того аби ці горіхи вижили їх треба розсаджувати", – говорить засновник БО БФ "Власноруч" Василь Бушаров. 

Проте висаджувати дерева виявилось нікуди, бо російські війська постійно гатять по Херсонщині і сапери забороняють виконувати будь-які роботи на земельній ділянці, в якій є небезпечні боєприпаси. 
"Ми дізнались про цю проблему і вирішили допомогти. Плюс, треба відновити лісосмуги, які за час повномасштабної війни були вирубані. Завдяки співпраці з фондом "Nova Ukraine" ці сіянці та саджанці змогли приїхати до нас. Нам вдалось врятувати 5000 саджанців", – говорить Василь.

Волонтерка БО БФ "Власноруч" Ксенія Босенко додає, що фонд надав можливість евакуювати саджанці, з яких 3000 – для Запорізької області, 2000 – вже висаджені на Миколаївщині.
"Горіх символізує життя і родючість. Символічно, що саме це дерево висаджуємо у нашій громаді. Озеленення громади відбувається в рамках акції "Місяць чистоти", вона триває з 17 квітня по 17 травня. 1500 саджанців горіхів ми висаджуємо в 10 старостинських округах в 17 локаціях", – говорить секретар Широківської сільської ради Олена Правдюк.

Перші саджанці висадили по периметру футбольного стадіону, який якраз нині відновлюють і планують проводити різні змагання.
"Горіх не вимогливе дерево. Грунт у нас для нього ідеальний. Цим саджанцям 2-2,5 роки. Ми задіяли трактор, до якого причепили гідробур", – говорить заступник виконавчого директора Агрофірма "Славутич" Олександр Мазур. 

Нині в Широківській громаді проживає близько 6000 осіб з числа внутрішньо переміщених осіб, в тому числі, і вони будуть доглядати за евакуйованими деревами. 
Щодо фонду "Nova Ukraine", то він, за словами волонтерів, наразі допомагає реалізувати чимало проектів. В тому числі і проект, в рамках якого кожна родина, яка має земельну ділянку, отримує невеличкий бокс з насінням, яке можуть засіяти та зібрати врожаї. Такі бокси вже отримали родини з Кушугуму, Балабино, Широківської громади – 3000 родин.
Ще один проект, який невдовзі має стартувати передбачає роботу мобільного Пункту Незламності. Це автобус, який буде працювати у прифронтових зонах. Автобус не лише розвозитиме продукти харчування, також там встановлені генератори, є понад 50 місць для підзарядки телефонів, старлінк для мобільного зв'язку. 
Джерело: 061.ua