Новорічні ялинки. Топ-9 красунь за критєрієм екологічності

От редакции: мы попросили запорожских эко-активистов рассказать, какую ёлку лучше всего выбрать для празднования Нового Года с точки зрения заботы об экологии. Если вы еще не решили, какую ёлку выбрать, и интересуетесь эко-тематикой, эта статья может быть вам полезной.

9

Найгірша з точки зору екологічності ялинка – це зрубане дерево, ще без клейма і документів. Якщо на дереві немає клейма на місці спилу та/або чіпу, то таке дерево видобуте незаконно. Такий варіант означає одне – підтримка браконьєрства.

Під вирубку попадають або молоді рослин, які висаджені 5-7 років тому, або зрізається верхівка 20-30 метрового поваленого дерева, а решта залишається на снігу. Заради 1,5-2-метрової верхівки знищуються сотні дерев-велетнів.

Цікавий факт: Сосна – це джерело кисню. 1 га соснового лісу виділяє на рік 5-6 тон кисню та понад 500 кг фітонцидів. Фітонциди очищують повітря від мікробів. 1 га хвойного лісу виділяє стільки фітонцидів, що може очистити від мікробів місто з мільйонним населенням. 1 га поглинає за 1 годину таку кількість чадного газу, який видихають 200 людей

8

Зрубане дерево з клеймом або чіпом. Трохи краще, ніж попередній варіант. Незважаючи на те, що ці дерева вирощуються начебто «спеціально для Нового року», особливо екологічними їх не назвеш.

Найбільша проблема в тому, що клеймо, навіть якщо воно справжнє, ставлять самі лісники, і у них може виникнути спокуса вирубати і продати більше дерев, ніж було заплановано. Окрім того, для продажу обирають, зрозуміло, найкрасивіші деревця, а не хворі і криві, які мали б вирубатись під час санітарних рубок.

Тому ліс загалом страждає від масового вирубування молодих деревець, навіть якщо на них є відповідні документи.

7

Штучна пластикова ялинка. З одного боку, така ялинка купується на багато років і не спричиняє знищення живих дерев. З іншого – виробництво пластику є шкідливим для довкілля та здоров’я.

Колись, ви цю ялинку всеодно захочете викинути, а пластик, з якого виготовлена ялинка, є доволі низькоякісним і, навряд чи вона буде придатна до переробки, а про те, скільки розкладається в природі пластик точно відомо одне – людина стільки не живе.. Але загалом, таку ялинку з якісного пластику можна вважати трохи кращою від зрубаної.

6

Жива ялинка в горщику з розплідника. Такий варіант вважають за найбільш «еко». Після свят таку ялинку пропонують або висадити в землю, або повернути в розплідник, де їй дадуть раду спеціалісти. Але навряд чи ялиночка приживеться через особливості розміру горщиків та після теплого приміщення, в якому вона буде знаходитись.

Виходи два – або одразу саджати щойно куплену рослину надворі, або тримати в теплі до весни.

5

Композиція з хвойних гілок. Цей варіант вже нагадує екологічне рішення. Обламування гілок сосен і ялин, не шкодить лісу. Дерево в природі має втрачати гілки, які обламують чи обгризають великі тварини, також гілки утворюються під час санітарних рубок.

Навіть з найгіршого за станом дерева можна взяти гілки, які згодяться для композицій. Транспортування таких гілок потребує значно менше пального. Навіть браконьєрський видобуток не дуже шкодить лісу в цілому.

4

Саморобна «ялинка» з вторинних матеріалів (журналів, пластикових пляшок). Тренд останніх років — імпровізоване новорічне дерево з усього, що є під рукою. Такі ялинки роблять з подушок, книжок, пляшок, шиють, малюють на стінах і підвішують до стелі. Не забудьте тільки здати ваш витвір на переробку, коли свята закінчаться.

3

Композиція з соломи — Дідух. В Україні традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а «дідух» – символ родинного зв’язку кожного члена сім'ї з Предками свого роду. Можливо, варто знову згадати про історію та походження свят, народні традиції їх відзначення?

Солома є відтворюваним ресурсом, який в нашій країні ще мало використовується. Зроблений з натуральних матеріалів, він повністю розкладається в природі.

Сучасні альтернативні ялиночки з екоматеріалів, які теж, коли вам захочеться їх викинути, не нашкодять природі.

2

Жива араукарія в горщику, що залишається в приміщенні протягом року. Екзотичне реліктове дерево – цікавий замінник ялинки, що посідає друге місце за екологічністю.

Араукарія швидко росте, не потребує спеціального догляду і має темно-зелений колір. Купивши її одного разу, ви раз і назавжди вирішите питання ялинки для квартири. Прикрашати араукарію можна так само, як традиційну ялинку.

1

Ялинка, що росте на подвір’ї. 100% екологічний варіант. Посадіть ялинку чи інше хвойне дерево у дворі приватного чи багатоповерхового будинку. Прикрашайте разом з сусідами і зустрічайте Новий рік біля живого дерева на свіжому повітрі. Як альтернативний варіант, таке дерево можна прикрасити не іграшками, а годівничками і кульками з кормом для птахів.

Ольга Сладкова, спеціально для 061

Читайте также:

  • Все про сортування сміття. Частина 1: як відрізнити вторсировину від відходів, які не перероблюються
  • Все про сортування сміття в Запоріжжі. Частина 2: куди подіти відсортовані відходи
  • Все про сортування сміття в Запоріжжі. Частина 3: про зменшення кількості сміття або принцип трьох “R”