“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 15-19 серпня 2022 року

Не перестає тригерити окупантів і колаборантів Запорізької області з приводу дій української армії: “новини” про це залишаються в топі повідомлень з фейками і маніпуляціями, які тиражують  колаборанти і окупанти в телеграм-каналах окупованої частини Запорізької області і пропагандистських російських медіа. Так, 68% усіх фейків були саме про ЗСУ. Збройні сили України на каналах окупантів і колаборантів продовжують демонізувати, паралельно знецінюючи і ображаючи. Цього тижня, як і попереднього, риторика про “українських карателів” залишалася на дуже високому рівні. Причина цьому – постійні провокації окупантів на Запорізькій АЕС, в яких вони звинувачують Збройні сили України.
Цього тижня ЗСУ знову нахабно звинувачували у обстрілах Енергодара і ЗАЕС, все частіше звучав вже традиційний наратив про “ядерний тероризм”. Також українських захисників звинувачували у обстрілах різних міст і селищ в Запорізькій, Донецькій і Луганській областях. 
За минулий тиждень, з 15 по 19 серпня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал самопроголошеного голови Запорізької області Євгена Балицького. На його однойменному каналу було зафіксовано 73% маніпуляцій від загальної кількості контенту на каналі. Це трохи менше, на 5%, від минулого тижня. З великим відривом від інших він продовжував вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької област і за її межами. “Южный плацдарм” і “Васильевка On-line”, “Типичная Акимовка” використовували маніпуляції в кожному третьому дописі своїх телеграм-каналів, “Владимир Рогов” і “Токмак Сегодня” мали 23% маніпуляцій від загальної кількості дописів в своїх телеграм-каналах, трохи менше, 22% маніпуляцій, зафіксовано в телеграм-каналі “Администрация города Мелитополь”.
Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал Володимира Рогова, який, судячи з дописів, все сильніше самостверджується у своїй фейковій посаді члена  вигаданої цивільно-військової адміністрації Запорізької області. Рупор російської пропаганди і регіональний фейкомет в кожному третьому дописі (31%) телеграм-каналу містив недостовірну інформацію. “Энергодар Сегодня”, “Токмак Сегодня”, “Южный плацдарм” мали майже однакову кількість фейків цього тижня: 24, 23 і 22% відповідно.
Всього ж на телеграм-каналах було виявлено 121 маніпуляція (або 26% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 66 фейків (14% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Це майже ідентичні результати минулого тижня, коли кількість маніпуляцій і фейків в досліджуваних телеграм-каналах різко зросла. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Фейки про ЗСУ і ситуацію в Енергодарі
Не менше 26 фейків про атаки/обстріли Запорізької АЕС силами ЗСУ було опубліковано в телеграм-каналах колаборантів. Нагнітання обстановки пов'язане з бажанням окупантів заволодіти ЗАЕС і перепідключити її на російські потреби. Тож, провокатори вдавалися і до фізичних і до інформаційних обстрілів. Не дивлячись на те, що місцеві жителі, розвідка підтверджують, що вогонь по місту і АЕС ведуть російські окупанти, колаборанти продовжують, як і минулого тижня розшарювати катастрофічні послання про “ядерну небезпеку, яку створює ЗСУ”. 
Найдивніше читати в  таких дописах заяви псевдогубернатора області Євгена Балицького типу “Украина манипулирует этим и является страной-изгоем, которая ни перед чем не останавливается уже сегодня. Она готова сегодня, как Гитлер в 45-м году весной, за собой в бездну утащить всех” (“Евгений Балицкий”, 18.08.2022). В психотерапії таке явище називають “проєкція”. Якщо зовсім просто: людина проєкує на іншого те, що думає, відчуває і робить сама, вважаючи, що та думає, відчуває і робить/буде робити ідентичне. Втім ми не психотерпавевти для колаборантів, тож подивимося, якою була риторика їх повідомлень цього тижня детальніше.

“В ночь на 15 августа террористы Зеленского обстреляли село Ивановка Запорожской области. В результате были повреждены пять жилых домов и здание церкви. Боевики Зеленского выпустили по селу 15 боеголовок. Село Ивановка примыкает к восточной границе города Энергодара, в котором расположена Запорожская атомная электростанция”.
Приблизно ідентичні дописи про це опублікували  Южный Плацдарм, Владимир Рогов, Энергодар Сегодня, Васильевка On-line 15 серпня. 
Однак немає жодної офіційної інформації про обстріл села Іванівка. За повідомленням ДСНС, рятувальники цього дня гасили пожежу, спричинену ворожими обстрілами.Крім того, історія, що «Іванівка – це пригород Енергодару» сама по собі маніпулятивна. Іванівка знаходиться в Кам’янсько-Дніпровському районі на відстані в 13,5 км від Енергодару. Запорозька АЕС знаходиться не в східній, а в північно-західній частині Енергодару і відстань від Іванівки до самої ЗАЕС складає вже 15,9 км. 
Цього ж дня, а також 17 серпня в у Владимира Рогова, Энергодар Сегодня знову з'явилися дописи такого змісту: “Сегодня, 15 августа, с противоположной стороны Днепра вновь был открыт огонь по мирным жителям и гражданской инфраструктуре города Энергодар. Более часа террористы ВСУ ведут массированный огонь из артиллерийских установок”.
”Боевики Зеленского открыли массированный огонь по району города Энергодар, в котором находится крупнейшая в Европе Запорожская АЭС”.
Це неправда. Мер міста Дмитро Орлов повідомляв про вибухи в районі стели та молитовного будинку. За даними ж Енергоатому, обстріли велись російськими військами. Через це загинув працівник ЗАЕС. Також, ми вже писали, що інтенсивність обстрілів міста доводить, що сили ЗСУ фізично не можуть це робити.
“Террористы ВСУ уничтожили здание яхтклуба в Энергодаре. Во время вчерашних обстрелов Энергодара около 18:00 был нанесен удар по городскому яхтклубу”. Вже наступного дня, 16 серпня, істерика щодо яхтклубу була зафіксована в  телеграм-каналах Владимира Рогова та Южного Плацдарма. Однак немає жодного немає підтвердження про те, хто саме “знищив яхтклуб”. Проте за день до цього мер міста Дніпро Орлов повідомляв, що обстріли міста Енергодар з постраждалими 14 серпня були здійснені з передмістя – району яхт-клубу (СОТ «Волна»).

Продовжили колаборанти  продукувати фейки щодо Енергодару і 18 серпня. “На данный момент по району Энергодара как минимум 7 прилётов из тяжёлой артиллерии”, “Идёт обстрел Энергодара!”
Більше ніде немає жодної згадки про цей “приліт”, в той же час  в Енергоатомі зазначають, що 18 серпня до Енергодару прибула багаточисельна  пропагандистська знімальна група. Її члени разом з представниками ФСБ рф на території ГК «Аліса» провели спільну нараду. Крім того, повідомляють в  Енергоатомі, саме російські війська ввечері 18 серпня почали мінометний обстріл промзони АЕС. Причому стріляли із найближчих околиць Енергодару (звук між пострілом і вибухом становив 1–3 секунд, отже відстань – від одного до трьох кілометрів).
Майже те саме писали і 19 серпня: “Подконтрольные Киеву вооруженные формирования в ночное время нанесли три удара с использованием ударных беспилотников по Энергодару”. “по Энергодару нанесён удар дронами-камикадзе”. Традиційно це  неправда. За повідомленням Енергоатому, російські окупанти здійснювали обстріли у напрямку навчально-тренувального центру станції. Обстріли здійснювалися з двох місць – автовокзалу та скидного каналу: у першому випадку між ударами було 1,5 секунди, а в другому – удар лунав через три секунди, що означає: обстріли велися не більше, аніж за 3 км від місця влучень.
Окрема тема – історія про “обломки британской ракеты “Brimstone”, которую украинская армия вчера запустила по городу Энергодар, Запорожская область” (Энергодар Сегодня, 16.08.2022). Насправді відео, яке демонструється  в тг-каналах, було зняте 14 серпня. Тоді, повідомляє Енергоатом, саме російські військові знову обстріляли Енергодар, є загиблий та поранений. Наявність “британської” ракети в дописах колаборантів  є частиною пропаганди щодо постачань Україні зброї. показати “як західна зброя знищує мирних мешканців” – окрема мета російської пропаганди. 
Запорізька АЕС  – є своєрідним ядром для створення маси маніпуляцій і фейків. Цього тижня колаборанти використовували її в темі “радіаційний фон у нормі, не вірте нікому, окрім нас” (при тому, що радіаційний фон бу в нормі і про це повідомляє постійно українська сторона). Крім того, за рахунок станції колаборанти набрали балів своєму псевдореферендуму, заявляючи, що це може зробити “ядерний інцидент на ЗАЕС” (насправді, навіть якщо вони проведуть десять референдумів, це нічого не означає ні з точки зору українського, ні міжнародного права). Також ЗАЕС використовували як ніби-то “інструмент для накладення санкцій на “росатом” (насправді 42 країни закликали росію негайно вивести свої військові сили з Запорізької АЕС, її найближчого оточення, і всієї України, таким чином, щоб оператор і українська влада змогли відновити свої суверенні обов’язки в межах міжнародної політики України, визнаних кордонів, і законний робочий персонал зміг виконувати свої обов'язки, виключити стороннє втручання, загрози або неприйнятно важкі умови праці) .
Фейки про ВСУ і зброю
Разом з фейками щодо ВСУ і ЗАЕС, колаборанти розповсюджували вже традиційну брехню про те, що зброя, яка постачається союзниками України, “може опинитися в руках терористів” (в Центрі протидії дезінформації зазначають, це – фейк). Також традиційно дискредитують збройні сили ВСУ і союзників, розповідаючи, що “оставленных позициях ВСУ обнаружили запрещенные французские мины” (це неправда). Також колаборанти продовжують демонізувати українську армію заявами типу "Мелитополь не разрушен только благодаря российской армии", – глава ВГА города Галина Данильченко. "Наши российские ПВО защищали и защищают нас сейчас, поэтому, мы, конечно, им благодарны. У нас город не разрушен только благодаря российской армии. Если бы не они – Украина бы нас стёрла, как Мариуполь", забуваючи згадати, що  це росія – країна-агресор, що напала на суверенну державу, порушує норми гуманітарного права і вчиняє військові злочини. І
Цього тижня знову не обійшлося без фейків щодо “атак ВСУ” на цивільне населення, як, в смт Родаково Луганської області”. Але, насправді, окупанти втратили там військовий склад. Або як в Лисичанську, де “українські ракети” потрапили не в “станцію швидкої допомоги”, а в російську військову базу.

Повторювані фейкові повідомлення про “ВСУ целенаправленно наносят удары по полям с пшеницей” розповсюджувалися і цього тижня (Южный Плацдарм, Мелитопольская районная администрация, 17.08.2022). Знову повторимо: це не так. 
І знову звучав наратив про “західних інструкторів”, які щось там рекомендували  ОФісу Президента. Зокрема, “не використовувати заборонені види ведення війни”, зокрема, “використання мін-”пелюстків”. Насправді, ніяких західних інструкторів, як і мін радянського виробництва ПФМ-1С «Лепесток», в українській армії немає.  
І про “теракти”. “В Мелитополе предотвратили теракт спецслужб Зеленского. Около 12 часов дня 17 августа полицейские Запорожской области получили сообщение о взрыве в 500 метрах от поста «Южный» Мелитополя. Как выяснилось, произошел подрыв одной из четырёх опор высоковольтной ЛЭП, от которого та разрушилась, но подача электроэнергии не нарушилась. При осмотре территории на одной из трёх оставшихся опор ЛЭП полицейские-кинологи нашли ещё одну взрывчатку с таймером на 12:40”. написав телеграм-канал Володимира Рогова 19 серпня. Насправді, це фейк. За «вибухівку» окупанти намагаються видати звичайнісінький автомобільний годинник модель "NAKO" NA-613D з тонкими проводами і якісь зелені мішки з написом «Charge Definition».
Фейки про соціальні теми
Вже не перший раз в телеграм-каналах колаборантів розповсюджується інформація про те, що Україна припинила виплачувати соціальні виплати і пенсії (Южный Плацдарм. 15.08.2022). Це не так. Україна продовжує виплачувати пенсії та соціальні виплати, але є проблема в тому, як їх отримати на тимчасово окупованій території, бо окупанти заблокували будь-які можливості українцям мати доступ до цих ресурсів.
Цього тижня маніпулювали колаборанти і з темою компенсацій за зруйноване майно. “долгосрочных ожиданий, то с ними все еще хуже.
Людям стоит забыть об обещаниях Зеленского раз и навсегда. Денег в бюджете нет и не будет. Более 60% ВВП Украина тратит на ведение боевых действий. При том, что, в основном, эта сумма покрывается западными деньгами. Зеленский в погоне за рейтингом забыл, что обещанное нужно выполнять” (Южный Плацдарм, 15.08.2022). Це неправда. На початок серпня до “Дії” українці подали понад 250 тисяч заявок про пошкоджене чи зруйноване внаслідок бойових дій житло. Законопроєкт про виплату компенсацій за зруйноване житло включать до порядку денного засідання Верховної Ради вже наприкінці серпня – у першій декаді вересня. Автори закону пояснюють затримку бажанням напрацювати чітку, чесну і прозору процедуру, унеможливити будь-які зловживання та затримки з виплатами у майбутньому. До речі, деякі місцеві адміністрації за рахунок місцевих коштів вже здійснюють ці компенсації.
Традиційно колаборанти маніпулювали і брехали на темі дітей і, зокрема, освіти. Звично брехали про “рекордну кількість студентів”, які вступають до  окупованих вишів. про кількість мелітопольських шкіл, готових до відкриття.

Не забули зманіпулювати і темой молоді. “Южный Плацдарм”, “Типичная Акимовка”, “Владимир Рогов”, “Бердянськ Актуально” 18 серпня розповсюдили ідентичні дописи про “розширення соціальних програм”, якими Запоріжжя не може скористатися, але колись зможе. Насправді, розповіді про  програми, “які Україні і не снилися”, маніпуляція. В Україні діє програма «Молодіжне іпотечне кредитування 2022» для сімей, які мають невисокі доходи. Для позичальників, які не мають дітей – 7% річних; з 1 дитиною позичальник звільняється від сплати відсотків за користування кредитом; якщо сім’я має 2 дітей, погашається 25% суми зобов’язань за кредитом за рахунок бюджетних коштів;, а позичальникові, який має 3 і більше дітей, погашається 5 % суми зобов’язань за кредитом.
Окрема тема – ремонт сільських  доріг, на які Україна ніби-то не виділила гроші  і тому в Якимівськогму районі вони не відремонтовані (Типичная Акимовка, 15.08.2022Т). Насправді ж, в Якимівській ОТГ, лише в 2021 році було відремонтовано дорогу Якимівка – Володимирівка (на ремонт 730 погонних метрів дорожнього полотна виділено з бюджету Якимівської селищної ради 1 млн грн. Таку ж суму виділила і обласна рада), дорогу Т-08-20 “Якимівка-Кирилівка” (41,6 км), ділянку дороги по вул. Першотравнева в с. Шевченко Якимівського району, ділянки дороги по вул. 40 років Перемоги, вул. Історична, вул. Паркова, вул. Мирна, вул. Ювілейна, вул. Металургів в с. Чорноземне Якимівського району), ділянку дороги по вул. Шкільна в с. Таврійське Якимівського району.
Продовжували брехати про знижені тарифи і навіть закликали  жителів “підконтрольних режиму Зеленського територій евакуюватися” до них на “звільнені території”, бо “зима близько”, заявляючи, що в області будують газопровід, який дозволить подавати газ з Росії. Все це маячня: на великій кількості тимчасово окупованих територій немає газу, на певних територіях проблеми з електропостачанням. Щодо тарифів, які, з точки зору псевдочлена псевдоадміністрації Рогова, “постійно підвищуються”, то Україна вже ввела мораторій на підвищення тарифів до закінчення військових дій і ще на шість місяців після неї. Щодо газопроводу, то ця тема була роз'яснена тут.
А тим часом колаборанти продовжують розганяти теми про будівництво “нових жилих будівель” в Маріуполі, розповідати, як йдуть назустріч автомобілістам в тимчасово окупованій Запорізькій області (насправді – ні) і продовжують вірити в те, що “народ настроен на то, чтобы жить в России”, продукуючи фейкові опитування. Далі буде. 
*Моніторинг фейків і маніпуляцій проводився з 15 по 19 серпня 2022 року. Загалом було проаналізовано 471 повідомлення в 10 телеграм-каналах колаборантів і самопроголошеної влади на окупованих територіях Запорізької області, із них 121 маніпуляція і 66 фейків.
Методологія дослідження включала в себе кількісний аналіз маніпуляцій і фейків, а  також тематичний аналіз фейків, які розповсюджуються в телеграм-каналах колаборантів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.
Аналізувалися такі телеграм-канали: "Владимир Рогов”, "Южный Плацдарм”, "Администрация Города Мелитополь”, "Энергодар Сегодня”, "Бердянск.Актуально”, "Васильевка Online”, "Типичная Акимовка”, "Мелитопольская районная администрация”, "Балицкий Евгений”, "Новая Кирилловка”, "Токмак Сегодня”.
Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" і командою “Перевірено.Запоріжжя” і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.
Джерело: 061.ua