“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 19 – 23 вересня 2022 року

Гаряча для окупантів тема цього тижня  – псевдореферендуми, які терміново і похапцем почали проводити на тимчасово окупованих територіях після відмашки керівника РФ Владіміра Путіна трохи не витіснила стабільно нервову для колаборантів тему щодо дій української армії і розвідки. Тож, цього тижня телеграм-канали окупантів і  колаборантів були переповнені брехнею і маячнею не тільки про ЗСУ, а  і про псевдореферендуми, які почалися на тимчасово окупованій території 23 вересня. На цю тему ми зафіксували 29% дописів, які містили недостовірну інформацію.  
37% фейків, які розповсюджували телеграм-канали колаборантів і окупантів в Запорізькій області, традиційно стосувався дій української армії. Ця тема продовжує залишатися в топі повідомлень, які тиражують в проросійських телеграм-каналах і пропагандистських російських медіа. І хоча загалом кількість фейків про ЗСУ цього тижня знизилася на 20%, українська армія і її  дії залишаються базовим подразником агрегатора маячні для окупантів.
Разом з тим, цього тижня помітно побільшало фейків, пов'язаних з антиукраїнською риторикою (що корелюється з  топ-темою псевдореферендуму цього тижня). 12% дописів колаборантів і окупантів містили недостовірну інформацію саме з цієї тематики. Значно зросла і кількість фейків, власне, про дії російської армії – кожен 10 допис був фейком. Ще майже в 6% недостовірної інформації колаборанти і окупанти просували ідеологію “руського міра”. Цей показник майже не змінився з минулого тижня.
Цього тижня, мінімум, вдвічі,до 5%, поменшало фейків щодо соціальної тематики і ще менше було фейків про економіку регіону, зокрема, про традиційні “досягнення” окупаційної влади і “втрат” української. Також з'явилася невелика кількість, всього 1% від загальної кількості фейків, про мобілізацію до російської армії, що може бути пов'язане з початком “часткової мобілізації” в РФ.
За минулий тиждень, з 19 по 23 вересня 2022 року, трохи змінилася картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став телеграм-канал “Энергодар Сегодня” з 52% маніпуляцій від загальної кількості дописів в телеграм-каналі. “Южным Плацдармом” і “Типичная Акимовка” мали в своїх каналах половину, або 49%,  маніпулятивних дописів. З мінімальною різницею в лідерах продовжує залишатися телеграм-канал “Бердянск.Актуально” (47% фейків) і канал самопроголошеного голови Запорізької області Євгена Балицького. На його однойменному каналі було зафіксовано 46% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Він розділив цю  позицію з ще одним маніпулятором – телеграм-каналом “Токмак Сегодня” .
Найбільше ж фейків цього тижня було у “Балицкий Евгений”. Він збрехав в 38,5% дописів. “Токмак Сегодня” мав 37,5% фейків від загальної кількості дописів в каналі. Телеграм-канал “Энергодар Сегодня” – 37%.    “Владимир Рогов” брехав частіше, ніж в в кожному п'ятому дописі (22%),  “Южный плацдарм” – в кожному п'ятому повідомленні (20%).
Загалом, телеграм-канал “Энергодар Сегодня” сукупно опублікував тільки за цей тиждень  89%(!) маніпуляцій і фейків,  “Балицкий Евгений” – 84,5% маніпуляцій і фейків, “Токмак Сегодня” – 83,5% маніпуляцій і фейків, “Владимир Рогов” – 64% маніпуляцій і фейків.
Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 307 маніпуляції (або 41% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 128 фейків (або 17% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість фейків фактично збільщилася вдвічі. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.* 

Фейк: ЗСУ навмисно обстрілюють Донецьк, Луганськ 
Мнимі обстріли ЗСУ своїх територій – червона стрічка маси повідомлень, спрямованих на дискредитацію ЗСУ. Цього тижня колаборанти і окупанти продовжили розповсюджувати цей базовий наратив російської пропаганди.
“Ужасающее видео трагедии после обстрела киевскими боевиками мирных жителей Донецка. Снаряд угодил в магазин – стреляли заведомо по гражданским” (Южный Плацдарм, 19.09.2022);
“ВСУ намеренно обстреливают места скопления мирных жителей, заявил глава ДНР Денис Пушилин после сегодняшнего удара по Донецку”  (Бердянск Актуально, 19.09.2022)
Це фейк. Зокрема, в Telegram-каналі Збройних Сил України «Війна з окупантами» повідомили, що вчергове обстріляли Донецьк сили російської армії.  Вони підтвердили інформацію про 13 жертв цього обстрілу.
“ВФУ открыли огонь по Кировскому району Донецка. Бьют по мирным жителям. Днём. Чтобы было больше жертв” (Южный Плацдарм, 20.09.2022)
“ВСУ обстреляли город Сватово и повредили здание Сватовской центральной районной многопрофильной больницы. Помощь населению оказывается в уцелевшей части больницы” (Южный Плацдарм, 20.09.2022)
“Семь мирных жителей поселка Краснореченское Кременского района, в том числе трое детей, погибли в результате артиллерийского обстрела украинских войск, разрушено два жилых дома” (Южный Плацдарм, 20.09.2022)
Боевики ВСУ нанесли ракетный удар из РСЗО HIMARS по городу Алчевск (Южный Плацдарм, 20.09.2022)
“Сегодня в период с примерно 10:00 до 11:00 укронацистами было выпущено около 20 ракет из американской РСЗО Хаймарс по центру Новоайдара (ЛНР). ПВО своевременно отработало и удалось избежать огромного количества жертв и разрушений” (Южный Плацдарм, 21.09.2022)
Все це – брехня. Так, за повідомленням голови Донецької ОВА Павла Кириленка, 20 вересня росіяни вбили 6 мирних жителів Донеччини: двох у Бахмуті, одного у Торецьку, одного у Дружбі, одного у Георгіївці та одного у Великій Новосілці. Ще 20 людей отримали поранення. При цьому, немає жодної інформації про обстріл самого Донецька.
Селище ж Красноріченське знаходиться в Сватівському (в минулому Кремінський) районі. Саме у Сватовому, за повідомленням голови Луганської ОДА Сергія Гайдая, було знищено 70% особового складу ворога на старому автовокзалі. Посадові особи повідомили про загибель ворожих військових, а не цивільних.
Що стосується ударів по Алчевську, то, повідомляється в Тelegram-каналі ЗСУ, що 20 вересня, дійсно, був нанесений удар по Алчевську у ВШБ (Вища школа бізнесу), де розміщувалась військова база росіян.
Те саме стосується і інформації щодо “ударів по Новоайдару”. За повідомленням голови Луганської ОДА Сергія Гайдай, в Новоайдарі, дійсно, був нанесений удар. Але  не по житлових кварталах, а по складу БК з розташуванням живої сили військ РФ.
 Фейк: ЗСУ навмисно обстрілюють Куйбишеве і Пришиб 
“В Куйбышеве ВСУ нанесли удар по пятиэтажке мирных жителей американским оружием HIMARS. По сообщению местных жителей было нанесено 6 ударов. Пострадавших нет” (Бердянск Актуально, 19.09.2022)
Ця інформація не підтверджується в жодному джерелі. Ані в  зведеннях ЗСУ, Міноборони чи Запорізької ОВА, ані в соцмережах немає інформації про обстріл Кам’янки (раніше Куйбишево).
“Сегодня ВСУ из РСЗО HIMARS нанесли удар по пгт Пришиб Михайловского района – ВГА Запорожской области. В результате обстрела разрушены сельскохозяйственная техника, частный склад с зерном, вместимость которого составляет 100 тонн, а также пять зданий свинофермы” (Бердянск Актуально, 19.09.2022)
“ВСУ ударили из РСЗО HIMARS по поселку Пришиб Михайловского района Запорожской области” (Бердянск Актуально, 20.09.2022)
Насправді, повідомляється в офіційному зведенні Генштабу ЗСУ за 19 вересня,  саме у смт. Пришиб противник завдав вогневого впливу із танків та артилерії.
Фейк: ЗСУ гатить по Запорізькій АЕС
“В результате провокационных обстрелов со стороны боевиков Зеленского зафиксирован ряд повреждений инфраструктуры на территории Запорожской АЭС” (Владимир Рогов, 20.09.2022)
“ВСУ сейчас ведут артобстрел береговой зоны Энергодара около Запорожской АЭС” (Южный Плацдарм, 20.09.2022)
“Обстрел Запорожской АЭС в минувшие сутки вёлся с огневых позиций ВСУ в районе населенного пункта Марганец, сообщили в минобороны России” (Бердянск Актуально, 21.09.2022) 

Це – фейк. Як повідомляють в Енергоатомі, окупаційні війська в черговий раз обстріляли Запорізьку АЕС. Внаслідок чого в було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС.
Фейк: “київський режим” організував теракти в Мелітополі і Херсоні
“В результате террористического акта, организованного киевским режимом в одном из магазинов Центрального рынка, пострадали шесть человек”. (Администрация города Мелитополь, 22.09.2022)
“Три человека пострадали в результате взрыва в одном из магазинов Центрального рынка в Мелитополе. Украинский террористический режим продолжает атаковать гражданские объекты с массовым скоплением людей, пытаясь запугать жителей перед Референдумом” (Бердянск Актуально, 22.09.2022)
За повідомленням мера Мелітополя Івана Федорова, українська влада не має відношення до цієї події. Саме окупанти влаштували теракт у магазині на Центральному ринку, щоб напередодні псевдореферендуму звинуватити в терорі українську владу. 
“Российские силовики предотвратили серию терактов в Херсонской области, которую планировалось провести в том числе во время референдума. …Уточняется, что действия диверсантов корректировались главным управлением разведки минобороны Украины” (Бердянск Актуально, 22.09.2022). 
Ця інформація з посиланням на анонімне джерело пропагандистів не має жодного підтвердження. Немає ні фото, ні відео, ні інших документальних підтверджень затримання і проведення обшуків у “терористів”.
Взагалі цього тижня колаборанти активно писали про різні ніби-то обстріли українських міст з боку ЗСУ. Як от про “хаотичный и бессмысленный удар по Стаханову” (Южный Плацдарм, 23.09.2022), про який в жодному офіційному джерелі немає жодної згадки. “Владимир Рогов” педалював свою тему про міфічних українських диверсантів”, які “на двух внедорожниках прорвались через ЛБС в районе Полог Запорожской области, пошли в сторону Розовки”. Але, судячи з усього, окрім Рогова ніхто не знає про існування цих ДРГ і, тим паче, про те, як їм вдалося на позашляховиках прориватися майже через всю область, оминаючи блокпости окупантів.
Разом з тим, вони розповідали про вдалу “боротьбу з нацистами” з боку окупантів. 
Владимир Рогов, Южный Плацдарм, Бердянск Актуально 19.09.2022 постили однакові дописи типу “Ни шагу назад – бойцы российской армии не уйдут с Запорожской земли, пока она не будет полностью освобождена от нацистского режима! Каждый город, поселок и село области будут освобождены. Военнослужащие РФ заверили – сил и средств по всей линии боевого соприкосновения предостаточно”. 
Після оголошення керівником РФ мобілізації в Росії, в телеграм-каналах окупантів з’явилися дописи про те, як “В освобожденной от нацизма Запорожской области началось формирование добровольческих батальонов. …Многие жители освобождённой территории Запорожской области уже сегодня воюют и защищают рубежи, в том числе нашей области от украинского нацизма, в составе вооружённых сил Российской Федерации” (Южный Плацдарм, 22.09.2022)
А ми вже втомилися повторювати, що не існує ніякого нациського режиму ні в Запоріжжі, ні в Україні. Вся ця історія про нацистів, від яких потрібно звільнити когось, – неодноразово повторюваний фейк.
Створювали свою реальність колаборанти і в дописах про те, що “В Краматорске поражена гостиница, в которой жили украинские нацисты. Если украинская пропаганда будет рассказывать, что их там не было, то ящики с БК там просто для красоты” (Токмак Сегодня, 19.09.2022).
Насправді, в ніч на неділю, 18 вересня, російські окупаційні війська завдали ракетного удару по центру Краматорська Донецької області. Внаслідок обстрілу постраждав готель. Є результати обстрілів і видно, що те, що окупанти намагаються видавати за “ящики з БК” – це господарські речі готелю.
Окрема мета цього тижня – “схрони зброї”, які знаходили окупанти: в Василівському районі, Бердянську (“схрон с оружием и украинской символикой”). в Мелітополі (“Мелитопольцы помогли раскрыть злоумышленника, у которого был найден схрон с оружием”). Але жодних підтверджень жодного з цих “досягнень” не існує.

Публікували колаборанти і дописи про “точные прилёты по боевикам в Запорожье!”. Насправді, 21 вересня у Запоріжжі було зафіксовано п’ять “прильотів” у трьох районах міста. Пошкоджено об’єкти інфраструктури і будинки у приватному секторі. Дві ракети влучили в поле на околицях Запоріжжя.  Як прокоментували в ЗОВА, ворожого вогню зазнала територія промислового об’єкту в одному з районів міста. Пошкоджено приміщення складу, парканну огорожу й транспортні засоби. Ще один удар прийшовся по житловому кварталу. Вибуховою хвилею деформовано декілька приватних та багатоквартирних будинків, припарковані автомобілі. Відомо про трьох постраждалих у результаті атаки.
Фейки про референдум
На частині Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей з 23 по 27 вересня окупанти проводять фіктивні референдуми, що є частиною сценарію Росії з незаконної анексії, що використовувався у 2014 році, коли Росія провела фіктивний референдум у спробі узаконити свою незаконну анексію Криму.
«Те, що вони собі там намалювали, то такої кількості людей не існує там в природі вже доволі довгий час. Території, де вони проводять ці так звані референдуми, це території нашої країни і там ніхто, крім України, не має права нічого проводити. Всі решта, хто там цим займається, майте на увазі, що всі будуть нести за це відповідальність», – наголосив секретар РНБО Олексій Данилов.l Після оголошення окупаційними силами наміру провести так звані референдуми Дмитро Кулєба заявив, що це голосування не матиме реальних наслідків, а МЗС України закликало міжнародних партнерів засудити намір щодо РФ «фейкових плебісцитів» на окупованих територіях - 
Голова Офісу президента Андрій Єрмак раніше назвав заяви про наміри провести псевдореферендуми «наївним шантажем»: «Так виглядає страх розгрому. Ворог боїться, примітивно маніпулює. Україна вирішить російське питання. Загрозу можливо ліквідувати лише силою».Тим часом голова Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що більше 70-75% населення регіону виїхало на підконтрольні України території і навіть математично ці референдуми жодним чином не можуть бути визнані. Так званий референдум засудили більшість лідерів провідних країн світу та міжнародні організації.
Тож всі заяви російської влади, окупантів і колаборантів про референдум є фейковими і маніпулятивними. Починаючи з “Чем быстрее мы станем частью России, тем быстрее у нас наступит мир”, “Мы один народ (с Россией – прим.), нас разделили сепаратисты 30 лет, подчеркнул Рогов. Пора это исправить” (Владимир Рогов, Южный Плацдарм, Бердянск Актуально, 20.09.2022), “Наследники бандеровцев и нацистских карателей убивают людей, пытают, бросают в тюрьмы, сводят счеты и издеваются над мирными гражданами" (Владимир Рогов, 21.09.2022) і закінчуючи маячнею на кшталт “Жители города Запорожье ждут прихода России, заявили власти региона” (Владимир Рогов, 21.09.2022).
Окрема тема – “спостерігачі” на псевдореферендумі. 
“Иностранные наблюдатели приехали в Запорожскую область и прошли аккредитацию. Всего прибыло 6 человек из 5 стран: Венесуэла, Германия Уругвай, Чехия, Россия. Теперь они приступят к своей работе на референдуме” (Южный Плацдарм, 23.09.2022)
Усі ці міжнародні спостерігачі, насправді, є постійними фігурантами російської пропаганди. Вони або навчалися у російських вишах, або пов'язані з кремлівськими структурами. Так, секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що присутність громадян іноземних країн на так званих референдумах є «приватною справою цих осіб», а не офіційним міжнародним представництвом. Усі ці особи ідентифіковані і відносно них вже розпочаті «відповідні процеси».
Крім того, окупанти усіма силами намагаються надати хоч якихось ознак легітимності цьому плебісциту і вдаються до брехні про нібито відповідність псевореферендуму статуту ООН та міжнародним нормам права.
«Спикер Совфеда Валентина Матвиенко заявила, что референдумы в ДНР, ЛНР и на освобожденных территориях о вхождении в состав России соответствуют международным нормам и уставу ООН» (Южный Плацдарм, 23.09.2022).
Насправді, в Раді безпеки ООН 27 вересня заявили про нульову довіру до держави-агресора Росії та зазначили, що псевдореферендуми російських окупантів в Україні не отримають жодної легітимності з боку країн світу через невідповідність міжнародного права.
Також окупанти ще задовго до результатів своїх псевдореферендумів заявили про те, що населення Росії збільшиться «від 5 до 6 мільйонів нових громадян», а сама площа «звільнених територій, де пройдуть референдуми, — близько 113 тисяч квадратних кілометрів» (Володимир Рогов 21.09.2022). І це також фейк. 

Навіть, якщо скласти в адміністративних межах площі Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей, вийде загальне число в 108,6 тисяч квадратних метрів. Але Росія при цьому не контролює жодну з чотирьох областей, де проводить так звані «референдуми». Так, Луганська область окупована на 98%, Херсонська – на 93% і приблизно 60 та 65% відсотків Запорізької та Донецької областей знаходиться у тимчасовій окупації. Тож, історія про 6 мільйонів нових громадян і 113 тисяч квадратних метрів – вигадки.
Також на каналах окупаційної влади цього тижня вводили в оману читачів, розказуючи про звірства неонацистського режиму і що якась уявна більшість людей на окупованих землях хоче цього позбутися через проведення референдумів.
«Мы знаем, что большинство людей, живущих на освобождённых от неонацистов территорий, а это, прежде всего, исторические земли Новороссии, не хотят оказаться под игом неонацистского режима. В Запорожье, на Херсонщине, в Луганске и Донецке видели и видят те зверства, которые творят неонацисты в захваченных районах Харьковской области», (Токмак Сегодня 21.09.2022)
Ніякого неонациського режиму з його шаленими звірствами насправді не існує, а сам імперський проєкт «Новоросія», про який так любить згадувати Володимир Путін, немає нічого спільного з дійсністю. На підтвердження цього достатньо поглянути на статистику і питому вагу українців в населенні Південної України у ХVІІІ — першій половині ХІХ ст. Ці дані свідчать, що українці на Півдні залишалися найчисленнішою групою (56,7%), причому у Катеринославській, Херсонській і у материкових повітах Таврійської губерній вони становили абсолютну більшість.
Фейк: окупанти роблять ремонти, як Україна не робила десятиліттями
В Telegram-каналах окупаційної влади продовжують вихвалятися проведенням ремонтних робіт і будівництвом соціальних об’єктів, які насправді там і були.
«В селе Тимошовка Васильевского района начат монтаж модульной врачебной амбулатории. Уже через три недели в селе, где долгие годы не было пункта оказания медпомощи, появится современный, оснащенный всем необходимым, медицинский пункт» (Южный Плацдарм, 19.09.2022, Васильевка Онлайн 20.09.2022).
Це брехня, бо, насправді, у селі Тимошівка існує та надає медичні послуги з 2017 року Тимошівська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини, що підпорядковується Михайлівському центру ПМСД.
Фейк: Росія прийняла найбільше біженців з України
Вже не вперше колаборанти брешуть про те, що Росія прийняла найбільше число біженців з початку війни і надає їм усі необхідні гарантії.
«Больше всего украинских беженцев приняла Россия. И это данные ООН. Более 2,5 миллиона жителей Украины выбрали Россию в качестве убежища» (Бердянск Актуально, 19.09.2022).
Це черговий фейк. За даними ООН, станом на 20 вересня 6,2 мільйони українців біженців перетнули кордон з Польщею, 2,7 мільйони перетнули кордон сукупно з Білоруссю та Росією (але немає даних про офіційне надання статусу біженця і виїзд цих людей на батьківщину чи у треті країни), 1,4 – з Венгрією та 1,2 мільйони з Молдовою.  Офіційне число біженців з України у Німеччині складає 1,03 мільйони, 433 тисячі – в Чехії, 159 тисяч – в Італії.
Фейк: в Бердянську немає газу через “режим Зеленського”
Колаборант Володимир Рогов оголосив збір коштів на електроплити для мешканців окупованих територій Запорізької області. Хоча ще 12 вересня він обіцяв, що через тиждень газом буде забезпечено мешканців Бердянська, а після і іншу окуповану частину. Цього так і не сталося. У своєму дописі про збір коштів Рогов вчергове збрехав при причини відсутності газу і традиційно звинуватив в усьому «режим Зеленського».
«Режим Зеленского отключил подачу газа на освобождённую территорию Запорожской области, оставив без газоснабжения сотни тысяч людей из более чем 225 тыс. семей в 268 населённых пунктах» (Владимир Рогов, 19.09.2022)
В реальності ж українська влада не здійснювала відключень подачі газу. Газопровід “Донецьк-Маріуполь” був перебит ще 6 березня через обстріли російської армії на Донеччині через що Бердянський район залишився без газу, а інша частина – через небажання окупантів надати доступ українським спеціалістам до усунення причин аварії.
Далі буде.
*Моніторинг фейків і маніпуляцій проводився з 19 по 23 вересня 2022 року. Загалом було проаналізовано 743 повідомлення в 10 телеграм-каналах колаборантів і самопроголошеної влади на окупованих територіях Запорізької області, із них 307 маніпуляцій і 128  фейків.
Методологія дослідження включала в себе кількісний аналіз маніпуляцій і фейків, а  також тематичний аналіз фейків, які розповсюджуються в телеграм-каналах колаборантів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.
Аналізувалися такі телеграм-канали: "Владимир Рогов”, "Южный Плацдарм”, "Администрация Города Мелитополь”, "Энергодар Сегодня”, "Бердянск.Актуально”, "Васильевка Online”, "Типичная Акимовка”, "Мелитопольская районная администрация”, "Балицкий Евгений”, "Новая Кирилловка”, "Токмак Сегодня”.
Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" і командою “Перевірено.Запоріжжя” і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.       
Джерело: 061.ua