“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 22-26 серпня 2022 року

Найбільше фейків в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області стосувалися Запорізької АЕС і звинувачень ЗСУ у її обстрілах. При цьому побільшало недостовірної інформації щодо соціальної тематики і економіки, також, у порівнянні з минулим тижнем, в телеграм-каналах колаборантів збільшилася кількість антиукраїнської риторики.  Так, 57% усіх фейків були саме про ЗСУ. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про постійні провокації окупантів на Запорізькій АЕС, в яких вони звинувачували Збройні сили України. Ще 13% фейків стосувалися антиукраїнської риторики, в якій як тренд фігурував “Зеленський-наркоман”. На фейки з соціальної тематики припало ще 12% дописів. Колаборанти продовжили брехати про соціальні пільги для “звільнених територій”, ремонти доріг і інфраструктури.
За минулий тиждень, з 22 по 26 серпня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал самопроголошеного голови Запорізької області Євгена Балицького. На його однойменному каналі було зафіксовано 50% маніпуляцій від загальної кількості контенту. І хоч це менше, ніж на 23% від минулого тижня, кожен другий допис колаборанта містив в собі викривлену інформацію. З великим відривом від інших він продовжував вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької області за її межами. “Токмак Сегодня” цього тижня опублікував 43% дописів, які містили маніпуляції. “Типичная Акимовка” і “Мелитопольская районная администрация” в кожному четвертому дописі мали маніпулятивні твердження. 
Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал “Энергодар Сегодня” (31%). В  топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал Володимира Рогова – цього тижня він повідає другу позицію з 25% фейків, розділивши цю позицію з ще одним “посадовцем” Євгеном Балицьким. “Южный плацдарм”, “Бердянск Актуально” також мали однакову кількість фейків в телеграм-каналах: 22%, або кожна п'ята публікація містили недостовірну інформацію.
Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 105 маніпуляцій (або 19% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 84 фейки (15% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій трохи знизилася, але кількість фейків збільшилася на 5%. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.*

Фейки про ЗАЕС і ВСУ
Навалу фейків про ЗСУ складала недостовірна інформація про обстріли ЗАЕС силами ЗСУ. Такі дописи активно розповсюджувалися в більшості аналізованих телеграм-каналів. Кожного дня колаборанти по кілька разів на день розганяли інформацію про “обстріли бойовиками Зеленського” то ЗАЕС, то цивільних, то інфраструктури Енергодара. І хоча вже безліч разів було доведено, що це роблять самі росіяни, колаборанти не зупиняються. Ця ж інформація активно розповсюджується і в пропагандистських медіа росії. Ситуація загострилася ще більше, коли постало питання приїзду на ЗАЕС місії МАГАТЕ. Серед іншого, пропагандистські телеграм-канали розповсюджували і заяви російських пропагандистів і політиків, націлених проти України. Як, приміром, заяву представника  росії в ООН, який сказав 25 серпня про те, що “ситуация с ядерной безопасностью на ЗАЭС за прошедшие две недели деградировала” і що “россия не размещает тяжёлых вооружений на ЗАЭС и не использует её в военных целях”. Насправді, це така ж брехня, як і багато іншого. За даними британської розвідки, російські окупанти розмістили свою військову техніку на відстані 60 метрів від п'ятого реактора Запорізької АЕС в Енергодарі. Такі дії можуть призвести до порушення систем охолодження реакторів і до більш серйозних наслідків. Так, постійний представник України в ООН Сергій Кислиця повідомив, що Росію ЗАЕС потрібна як засіб ведення війни; для пропаганди, адже її деокупація буде провалом путінської кампанії на півдні України; як засіб для покриття потреби окупованих територій в електроенергії. Власне, як брешуть окупанти про обстріли ЗАЕС ми вже писали не один раз. Поки місія МАГАТЕ не доїхала до  станції, таких повідомлень, очікувано, буде ще більше. 
Крім звинувачень ВСУ у обстрілах ЗАЕС і Енергодару, цього тижня в телеграм-каналах колаборантів лунали і звинувачення ЗСУ у обстрілах смт. Куйбишево Пологівського району. Причому, безпідставно заявляли колаборанти і це вже стало майже обов’язковим елементом повідомлень, системами Himars. 
“Киевский режим доказывает свою террористическую сущность. ВСУ в пятницу днем, около 14.30, нанесли ракетные удары по пгт Куйбышево. Прогремело шесть взрывов. Предположительно, использовалась РСЗО Himars” (Южный Плацдарм, 26.08.2022)
“Сегодня ВФУ нанесли удар по пгт Куйбышево. Обстрел вели днём, подвергая тем самым ещё большей опасности мирных жителей, а особенно детей, которые в это время гуляют на улице” (Южный Плацдарм, 26.08.2022)
“Вооруженные формирования Украины нанесли ракетные удары по пгт Куйбышево Пологовского района Запорожской области, предположительно, с использованием РСЗО Himars”. (Евгений Балицкий, 26.08.2022).

Насправді, повідомила Запорізька обласна військова адміністрація, цього дня поліція зафіксувала факт збройної агресії окупантів по смт. Кам’янка (колишнє Куйбишево)  Пологівського району, внаслідок якого загинули люди, з них – двоє неповнолітніх дітей.
Звинуватили “київський режим” і у “теракті в Бердянську”, під час якого загинув один з колаборантів. Вже традиційно в телеграм-каналах розганялася інформація про те, що це був замах на ВПО і мирних мешканців. 
“Сегодня в очередной раз преступный киевский режим совершил покушение на жизнь мирных жителей освобожденных территорий Так, сегодня в Бердянске, у оздоровительного центра «Криворожский горняк», где проживают беженцы из города Мариуполя, произошел взрыв. По предварительным данным, пострадал один человек – заместитель начальника ГАИ города Бердянска Александр Колесников” (Бердянск Актуально, 26.08.2022)
“Заместитель начальника ГАИ г. Бердянска скончался от ранений, полученных в результате взрыва. По уточненной информации от следственных органов, взрывное устройство было начинено поражающими элементами и закреплено на высоте более трех метров на дереве у забора оздоровительного центра "Криворожский горняк". За забором находится спортивная площадка, на которой, по счастливой случайности, в этот момент не было детей из семей беженцев из Мариуполя,  проживающих там”. (Бердянск Актуально, 26.08.2022)
“Сегодня в Бердянске у оздоровительного центра «Криворожский горняк», где проживают беженцы из Мариуполя, произошел взрыв” (Владимир Рогов, 26.08.2022)

Офіційно представники української влади не коментували цей інцидент. Але відомо, що постраждало лише авто колаборанта: воно навіть не вибухнуло, лише були пошкоджені вікна. Тож не про який замах на мирних переселенців не може йти і мови. До того ж, будівля санаторію знаходиться в декількох сотнях метрів через забор від того місця, де стався замах. Речник же Одеської ОВА Сергій Братчук повідомив, що це робота місцевих партизан.
Також цього тижня ВСУ традиційно звинувачували в обстрілах Донецька, в яких загинули мирні мешканці. 
“ВСУ нанесли артиллерийские удары по Донецку, в результате которых погибли мирные жители города. Обстрелы были совершены по зданию администрации главы ДНР, а также по жилым кварталам. После удара в здании администрации начался пожар” (Южный Плацдарм, 23.08.2022)
Насправді, у дослідженні Інституту вивчення війни вважають, що обстріл “адміністрації” ватажка т.з “ДНР” міг бути сфабрикованим. Окупанти самі повідомляли, що на момент обстрілу в будівлі Дениса Пушиліна не було.
Також колаборанти демонізували ВСУ, розповідаючи, що “боевики ВСУ при отступлении выселяли местных жителей из собственных домов и обустраивали миномётные позиции” (Южный Плацдарм, 26.08.2022). Це відвертий фейк. На відео, продемонстрованому на каналі,  немає жодної людини, яка б надала б такі свідчення, як і немає будь-яких доказів цій інформації. 

До речі, подібних “вкидів” цього тижня вистачало. Ось ще одна історія, як в “в Новой Каховке предотвращена возможная трагедия”.
“В полицию обратился житель г. Новая Каховка с сообщением о том, что возле пешеходной асфальтированной дорожки у многоквартирного дома по ул. Первомайской находится подозрительный предмет. Незамедлительно прибыв на указанный адрес, экспертом взрывотехником было установлено, что это самодельное взрывное устройство, закамуфлированное под пакет из-под сока. Полицейский эксперт осторожно разукомплектовал устройство, обезвредив его. В его составе находился заряд – пластид весом более 1кг, поражающий элемент – гвозди, радио-модуль и электродетонатор” (Южный Плацдарм, 26.08.2022). 
Втім, немає жодних доказів про реальність цього вибухового пристрою. На фото допису був продемонстрований пакет від соку(!), у якому лежить клаптик зошиту в клітинку. “Гвозди, радио-модуль и электродетонатор” в ньому були відсутні.
Водночас в телеграм-канаді Володимира Рогова цього тижня знову з'явилися повідомлення тепер вже про загрозу “бактеріологічної зброї”. “В Запорожской области заявили об опасности бактериологического террора со стороны Киева. Власти Украины могут перейти к бактериологическим провокациям и террору по отношению к жителям Запорожской области, заявил ТАСС член Главного совета военно-гражданской администрации региона Владимир Рогов, комментируя применение Вооружёнными силами Украины (ВСУ) отравляющих веществ против военных РФ. Как сообщили в Минобороны России, режим Зеленского санкционировал применение отравляющих веществ против российских военнослужащих, несколько военных РФ, которые выполняли задачи в Запорожской области, доставлены в госпиталь с признаками отравления” (Владимир Рогов, 22.08.2022)

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у відповідь на звинувачення Міноборони Росії в отруєнні окупантів у Запорізькій області натякнув, що вони отруїлися алкоголем. А раніше ООН спростувала закиди РФ про біологічну зброю в Україні.
Інформацію про неіснуючу зброю продовжили розповсюджувати і в дописах про “уголовное дело по фактам применения ВСУ противопехотных мин «Лепесток» против мирных жителей” (Южный Плацдарм, 26.08.2022).
“Перевірено.Запоріжжя” вже писало, що  Україна немає таких мін ПФ-1 на озброєнні. Вони були утилізовані ще кілька років тому. До того ж, міністерство оборони Великої Британії звинуватило росію у використанні цих мін на окупованих територіях.
Фейки про соціалку і “русскую помощь”
Побільшало цього тижня фейків, пов'язаних з діями окупантів на окупованих територіях. Зокрема, “мирне життя”, яке вони налагоджують після того, як вторглися в незалежну країну. 
Окрема тема – це ремонт доріг. Окупанти вже не вперше звітують про те, як вони ремонтують дороги, які “не ремонтувалися 30 років”
“Не может не радовать тот факт, что в последнее время Акимовка стала просто таки генератором позитивных новостных сюжетов не только для местных журналистов, но и для представителей различных российских и иностранных каналов. Очередным поводом для приезда наших коллег стало начало ремонта дорог в Акимовке” (Типичная Акимовка, 24.08.2022)
“Ремонт дорог начался в поселке Акимовка Запорожской области впервые за последние 30 лет. В ближайших планах отремонтировать 10 улиц” (Мелитопольская районная администрация, 24.08.2022)
“Ремонт дорог начался в поселке Акимовка Запорожской области впервые за последние 30 лет. В ближайших планах отремонтировать 10 улиц” (Южный Плацдарм, 25.08.2022)

“Ну что, товарищи акимовцы, пришло время помянуть незлым тихим словом наш «европейский» асфальт, который во времена незалежности никак не залеживался на наших дорогах и с завидным упорством норовил куда-то сбежать. …се работы финансируются министерством транспорта РФ. В первоначальных планах – ремонт 10-11 акимовских улиц общей площадью около 40 тыс квадратных метров” (Типичная Акимовка, 25.08.2022)
Окупанти брешуть: дороги в Якимівці ремонтувалися увесь цей час. Також окупанти використовують чужу приватну техніку і “ремонтують” дорогу, яка вже має асфальт.
Ще один “ремонтний” напрям окупантів – система ЖГГ
“В Акимовке Запорожской области третий день подряд рвёт водопроводные сети на улице Пушкина. Система, проложенная ещё в советские времена, ни разу не обновлялась при украинской власти. Вследствии чего настолько устарела, что не выдерживает напора воды. Коммунальная служба Акимовки начинает свой рабочий день с самого утра, чтобы поскорее восстановить водоснабжение” (Южный Плацдарм, 26.08.2022).

Насправді капітальний ремонт мережі водопостачання від вул. Пушкіна до вул. Степова в смт. Якимівка Якимівського району Запорізької області робився в 2019 році за рахунок бюджетних коштів згідно системи публічних закупівель.
Те саме трапилося із в Бердянську: “В Бердянске продолжаются работы по замене аварийного канализационного коллектора на ул. Земской. Впервые бердянский водоканал проводит замену подземных коммуникаций методом санации” (Бердянск Актуально, 25.07.2022). Роботи там проводилися раніше українською владою.
Мантру “вперше за 30 років” використовують окупанти і в розповідях про соціальну сферу, зокрема охорону здоров'я, але, традиційно, брешуть.
“Пациентов больниц Запорожской области впервые за 30 лет обеспечивают бесплатным питанием. Сфера здравоохранения в области переходит на работу по российским стандартам, которые нацелены на состояние здоровья людей, а не на бизнес, как это было на Украине” (Владимир Рогов, 25.07.2022).

Це фейк. В Україні увесь цей час було безоплатне харчування. Після переходу лікарень до НСЗУ, в список безоплатних послуг, які оплачує держава, також увійшло харчування пацієнтів в стаціонарах.
До речі, про “гарні новини економіки”. 26 серпня на  каналі “Южный Плацдарм” з'явилося повідомлення “Мелитопольские предприятия, несмотря на все возможные санкции и блокады, только набирают свои обороты. Один из тому примеров – Мелитопольский пивоваренный завод, который был запущен ещё в 1966 году. Сегодня на этом предприятии не просто сохранили штат сотрудников, но и планируют его расширить, уверяют руководители завода”. 
Насправді “Мелитопольский пивоваренный завод” до банкрутства належав голові самопроголошеної Запорізької адміністрації Євгену Балицькому та членам його родини. Штат співробітників ніхто не зберігав. 
Такою ж брехнею є і розповідь про “восстановление завода «Гидросила» в Бердянську” (Бердянск. Актуально, 22.08.2022). Насправді, його не “восстанавливают”. Законні власники підприємства офіційно заявили, що у Мелітополі завод захопили. На підприємство зайшла група озброєних людей, одягнених у форму армії рф. Вони оголосили, що наказом нового «керівництва» м. Мелітополь призначені нові керівники цих підприємств, після чого вони вивели з території охоронців та чергових рембригад, які знаходилися на території заводів. Власники звернулися у поліцію за фактом захоплення підприємства. Те саме стосується і “восстановления” Бердянського морського порта, опублікованого на “Бердянск. Актуально” 24 серпня.

В реальності державне підприємство «Бердянський морський торговий порт»  з усіма устаткуванням – кранами, терміналами – захоплений окупантами.  Його не треба “відновлювати”, бо порт повноцінно працював до незаконного захоплення. Порт не був “покинутий”, перевалка вантажів до війни складала  1,8 млн тонн. До слова, окупанти хваляться вивезенням викраденого зерна, що є злочином, за яким наразі українськими правоохоронцями ведеться кримінальне розслідування. На початку війни росіяни вивели з морського порту Бердянська, як мінімум, 5 торгових суден із зерном.  
Так само окупанти “восстанавливают” і фермерське господарство, яке “постраждало від дій українських силовиків”. Історії про це розповсюджували в “Бердянск Актуально” і у “Евгений Балицкий”. Насправді саме окупанти шантажують запорізьких фермерів і віджимають у них врожаї і техніку. 
Розповсюджували колаборанти  недостовірну інформацію  і щодо проживання на неокупованій території. Наприклад, про те, що “киевский режим усиливает террор: любая критика власти, разговор на русском языке может стать причиной ареста, либо нападения со стороны боевиков, которые снуют по городам, пьянствуют и употребляют наркотики”, про газову кризу і відсутність навчання у дітей. (Бердянск Актуально,  24.08.2022).  Це фейк. Немає ніякого терору і люди мають право розмовляти будь-якою мовою, критикувати владу і висловлювати будь-яку позицію у демократичній державі. Ніякої економічної кризи не очікується і міста готуються до проблем взимку з електропостачанням та газом саме через обстріли окупантів цивільних об’єктів.  З батьками дітей на Запоріжжі провели погодження щодо дистанційного навчання заради безпеки учнів.
А ще розповідали колаборанти і про те, “киевские власти проводят репрессии в Запорожье, так как люди, ожидающие прихода России, начали вскрывать позиции ВСУ”, “массовые облавы на людей”. про те, що “страх, террор, кровь, страдания и смерть — это тот инструментарий, который остался в руках Зеленского”, а також що все, чого хоче Запоріжжя – “скорее вернуться в Россию” (Владимир Рогов, 26.08.2022)

Ця – маячня. Не існує жодних репресій у Запоріжжі, немає ніяких облав чи перевірок телефонів. Що стосується бажання “в Росію” і високого рейтингу таких бажань, “Перевірено.Запоріжжя” вже писали про якість псевдоопитувань: вона не варта нічого.
*Моніторинг фейків і маніпуляцій проводився з 22 по 26 серпня 2022 року. Загалом було проаналізовано 557 повідомлення в 10 телеграм-каналах колаборантів і самопроголошеної влади на окупованих територіях Запорізької області, із них 105 маніпуляція і 84 фейки.
Методологія дослідження включала в себе кількісний аналіз маніпуляцій і фейків, а  також тематичний аналіз фейків, які розповсюджуються в телеграм-каналах колаборантів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.
Аналізувалися такі телеграм-канали: "Владимир Рогов”, "Южный Плацдарм”, "Администрация Города Мелитополь”, "Энергодар Сегодня”, "Бердянск.Актуально”, "Васильевка Online”, "Типичная Акимовка”, "Мелитопольская районная администрация”, "Балицкий Евгений”, "Новая Кирилловка”, "Токмак Сегодня”.
Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" і командою “Перевірено.Запоріжжя” і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.
Джерело: 061.ua