По території Запоріжжя та наближених громад за рік окупанти випустили 308 ракет С-300 та 59 «Ураганів»

Ліквідуючи наслідки збройних атак, поліцейські знищили близько 1800 одиниць вибухових пристроїв, з них майже 1300 належать до категорії «надзвичайно небезпечних» боєприпасів. Усі предмети ідентифіковані, а їх залишки зібрані як речові докази воєнних злочинів країни рф.
Про це повідомили у пресслужбі обласної Нацполіції, передає 061.
Сьогодні спеціалісти вибухотехнічної служби виконують роботу з пошуку та знешкодження вибухонебезпечних предметів, які залишаються від ворожих ракетних атак та артилерійських обстрілів, оглядають місця влучань.

Так, протягом у працівників підрозділу було 360 виїздів з метою обстеження місць влучань, ще близько 340 виїздів – для виявлення, вилучення та знешкодження вибухових матеріалів.
Найчастіше російські загарбники атакують Запоріжжя і підконтрольну Україні територію області ракетами «С-300». Всього за вказаний час зафіксовано 165 ударів – для цього окупанти застосували 308 ракет.
Трохи рідше по мирних населених пунктах окупанти застосовують РСЗВ «Ураган». За вказаний період росіяни використали 59 ракет, зокрема з касетним наповненням, та завдали 26 ударів по території регіону. Кожного разу поліцейські проводили ретельне обстеження обстріляної території на наявність вибухонебезпечних предметів, осколків та нерозірваних боєприпасів.

Особливо ретельно вибухотехніки проводять оглядові роботи на місцевості після атаки ракетами з касетним зарядом. Розсипані вибухонебезпечні фрагменти становлять для громадян значну небезпеку. Нездетонований боєприпас може вибухнути не лише внаслідок безпосереднього торкання, але й зреагувати на рух за декілька метрів від нього. Тож у таких випадках проводиться масова евакуація людей, після чого працівники УВТС розміновують територію.
«Цей процес – тривалий, клопіткий і вкрай необхідний. Така робота не кожному під силу. Спеціальний захисний костюм, відточені навички зі знешкодження боєприпасів, суворе дотримання правил особистої безпеки – додержуючись цих основних вимог, метр за метром ми «очищуємо» місцевість від наслідків ворожих влучань. Ці принципи є запорукою власної безпеки при спеціальних роботах з пошуку та знешкодження небезпечних об’єктів як на території нашого регіону, так і під час службових відряджень на вже деокуповані території інших областей», – розповідає начальник Управління вибухотехнічної служби ГУНП в Запорізькій області Сергій Угрюмов.
Однак, ретельний огляд і розмінування територій проводиться не тільки у випадках обстрілів касетними боєприпасами. Цю процедуру спеціалісти проводять і після чергових масованих атак з інших видів озброєння. Ворожі бойові снаряди можуть бути будь-де – на територіях приватних домоволодінь, автодорогах, зонах відпочинку, біля водоймищ, лісомисливських господарств тощо.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що впродовж минулої доби російські загарбники атакували населені пункти Запорізької області з авіації, артилерії і ракетних комплексів.
Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua