Подозрение Сину, задержание Комиссарова и ОПГ Арташи: главные тезисы брифинга Луценко

20 сентября в Запорожье приехал Юрий Луценко. Во время встречи с журналистами генеральный прокурор рассказал, что экс-мэру Запорожья Александру Сину пытаются вручить подозрение и объявили его в розыск, а также, что сегодня задержали четырех членов ОПГ «Арташи» — их подозревают в покушении на Евгения Анисимова. Увидеть запись брифинга можно тут.

Что говорил Юрий Луценко о резонансных расследованиях в Запорожье — в материале 061 (прямой речью).

Экс-мэра Сина подозревают в земельных «схемах» и избиении активистов

«Сьогоднішня подія — це оголошення підозри колишньому мерові Запоріжжя Сіну. Два основні епізоди повязані із незаконним відчуженням землі. Він не скористався наділеними законом повноваженнями зупинити рішення міськради по відчуженню землі на охороняємому об'єкті Великий Луг. Там 2,5 гектари заповідної землі було виділено для будівництва непростим людям Запоріжжя.

Інший епізод про виділення трошки меншої земельної ділянки на території лісу першої категорії, що згідно рішення Кабінету міністрів робити не можна. Це зловживання, стаття 364, яка передбачає серйозну відповідальність. Наразі ми повідомили про підозру рідним пана Сіна, також дали повідомлення, як каже закон, в ЖЕК.

Якщо він мене чує, перебуваючи в місті Одесі, прохання прибути в найближчий відділок поліції. Так просто буде швидше і без ексцесів.

Обіцяємо, що не будемо порушувати закон, як він це робив, спілкуючись з активістами. Це його третій випадок. Він застосовув насилля до громадских активістів, посягаючи своїм статусом міського голови. Ми собі такого не дозволяємо, просимо його прибути або в Запоріжжя, або в найближчий відділок поліції».

Владельца «Запорожсвязьсервиса» подозревают в махинациях с «коммуналкой» и отмывании денег

«Ще одним завданням було розібратися з «обдіраловкою» на комунальних підприємствах, яка була в Запоріжжі з 2010 року і діяла під патронатом влади. Бо пан Сін був лише елементом тієї частини.

Сьогодні оголошено про підозру и затримано для обрання запобіжного заходу громадянанин Комісарова, який налагодив схему подвійної оплати послуг комунальних підприємств з боку населення. Йдеться на про суму приблизно в півтора мільйона доларів — близько восьми мільйонів гривень по тому курсу, які з людей незаконно нарахували і вивели через підставні фірми у готівку.

Він затриманий, зараз суд буде обирати йому запобіжний захід. Він передбачає внесення застави, тому ми плануємо до кінця року передати до суду обвинувальний акт».

Задержали членов банды, которые организовали покушение на Анисимова

«Сьогодні в Запорізькій області відновлена справа організованої групи Арташів. Напевно, ви знаєте, що в 2013 році відбулося замах на вбивство («смотрящего» Евгения Анисимова, — прим. авт.), яке було скоєно чотирма підозрюваними. На жаль, співробітники прокуратури навіть, після серйозної доказової бази, в тому числі аналізу ДНК, закрили цю справу. Це було одно з питань, чому я міняв областного прокурора. Сьогодні всіх чотирьох підозрюваних затримано. Ресторан «Рибацький стан» обшукано. Знайдено зброю.

На цей момент відбувається судове засідання, на якому буде прийняти рішення про запобіжний захід. Прокуратура просить заарештувати всіх трьох членів організованого злочинного угрупування».

На Бирючем незаконно раздали 70 гектаров заповедной земли

«Незаконне відведення 70 гектарів землі заповідника біля острова Бірючого. Їх незаконно відводив тодішній голова районної адміністрації. Йому оголошена підрозра. На землі накладений арешт, на будівлі, які там подекуди побудували, також накладений арешт. З'ясовується, хто є бенеціарами, власниками, вигодоотримучавами цих земельних ділянок. Вивчаємо, хто підставні люди, їх звязки, є велика ймовірність, що підозрення будут пред'явлені і представникам судової гілки влади, які брали участь у цих незаконних оборудках».

Читайте также: В "Запорожсвязьсервисе" обыски: директор связывает это с Анисимовым, – ФОТО