Порушення та судові позови: у Запоріжжі комісія з питань охорони здоров’я розбиралася в скандалі навколо 5 міської лікарні

Сьогодні, 15 березня, під час засідання постійної комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення міськради обговорили конфліктну ситуацію, що сталася у 5 міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги.
Про це повідомляє 061.
За останні два тижні в соцмережах розповсюджується відео щодо протистояння керівника лікарні Дмитра Івченко, що був тимчасово відсторонений та назначеного в.о. директора лікарні Петра Риженко. Адміністрація лікарні, що підконтрольна Івченко вважає, що секретар міськради несправедливо відсторонив головного лікаря і не погоджується з реорганізацією медзакладу та приєднання його до 6 міської лікарні.  Щодо цих двох проблемних питань вже подані судові позови. Один з них щодо визнання протиправним рішення «Про реорганізацію юридичної особи …», що стосувалася об’єднання двох лікарень визнано протиправним  Запорізьким окружним адміністративним судом. Проте рішення ще не вступило в силу і, ймовірно, міськрада буде намагатися його оскаржити в апеляції.
У департаменті правового забезпечення міськради повідомили про те, що в цій лікарні було виявлено багато порушень Управлінням праці, також було встановлено що прокуратура подала позов до 5 лікарні через бомбосховище, що перебувало в незадовільному стані. На початку січня була ініційована перевірка щодо цих фактів і розпорядження про перевірку були видані Івченко. Спеціальні комісії при міськраді почали перевіряти всі ці питання про бомбосховище, порушення щодо праці та питання нераціонального використання коштів.  Зокрема, були встановленні порушення про надання премій без обґрунтування для деяких заступників головного лікаря у розмірах від 30 до 60 тисяч гривень в місяць з жовтня 2022 року по лютий 2023 рік. Також стало відомо, що при тому, що лікарня має штат юристів, медзаклад залучає ще адвокатське об’єднання і виплачує немалі кошти їм.
«Під час проведення перевірки цієї комісії наприкінці лютого нам надійшов лист від Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції про те, що на пана Івченко було складено 18 протоколів про притягнення до адміністративної відповідальності, пов’язані з корупцією. Працівники ДСР просили розглянути відсторонення керівника від виконання своїх обов’язків на період розгляду вказаних справ. Згідно з законодавством, це наше право – чи задовольнити таку вимогу чи відмовити. Наша комісія також задокументувала вже ряд порушень і секретарем було прийняття рішення щодо покладення обов’язків на Петра Риженко, який на цей час був медичним директором. Коли ми поїхали ознайомлювати керівника з розпорядженням про відсторонення, то побачили значний супротив лікарів. З двох сторін є багато відео стосовно цього. Івченко з розпорядженням ознайомився, але підписувати відмовився. Ми це зафільмували, склали акт. На цьому епопея мала б закінчитися, проте нас почали повідомляти про те, що Юлія Петренко сама себе назначила виконуючим обов’язки головного лікаря. Івченко продовжував знаходитися на робочому місці, проводити наради, надавати вказівки.  Аде відповідно до розпорядження про відсторонення він не мав на це законних підстав», -  прокоментував начальник департаменту правового забезпечення міської ради Максим Денщик.
Юристи лікарні намагалися скасувати розпорядження про відсторонення через суд, проте ухвалою суду від 3 березня 2023 відмовлено лікарні у забезпеченні позову і розпорядження є чиним.
У міськраді зазначають, що головний лікар Івченко вже має дві догани і з 14.03.2022 року він раптово пішов на лікарняний.
В цей час назначений виконуючий обов’язки головного лікаря Риженко не може потрапити на робоче місце до адміністративної зони, бо йому блокують доступ в кабінет, канцелярію, відділ кадрів та бухгалтерію. Через це він неодноразово викликав поліцію та службу «Кобра».
«Не зрозуміло, як буде проводитися виплата авансу, заробітної платні, якщо директор, який відсторонений на лікарняному, а призначений керівник не може приступити до своїх обов’язків? Наскільки я пам’ятаю, то до 22 має бути виплачений аванс, залишився на це тиждень», – запитала голова комісії Ірина Кулєш.
Юристи міськради зазначають, що в адміністрації лікарні спекулюють тим, що нібито розпорядження є незаконними, але це не так і вони досі не оскаржені і є чинними. Наразі порушена кримінальна справа щодо самоправства та перевищення службових повноважень в частині недопущення керівника до робочого місця.
Директорка КУ «Адміністрація з питань охорони здоров'я» Олена Литвиненко повідомляє про те, що проблема також полягає в тому, що колектив лікарні не був проінформований про роботу комісій і він не отримує достовірну інформацію про виявлені порушення. Також працівники переживають за своє робоче місце і бояться.
Члени постійної комісії з питань охорони здоров’я зазначили про те, що вони здивовані розміром премій заступників головного лікаря, особливо враховуючи той факт, що цей медзаклад є найбільш дотаційним. Так, дофінансування за рахунок міського бюджету на 2022 рік склало близько 165 мільйонів гривень. У комісії вирішили викликати на наступне засідання відстороненого директора Івченко, щоб заслухати його позицію.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запоріжжі міська влада прийняла рішення реорганізувати лікарню екстреною та швидкої допомоги.
Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua