Соцмережі та запорізькі політики: сім’я, робота, бог

Поки за допомогою соціальних мереж в світі, включаючи Україну, відбуваються революції , які змінюють світ назавжди, запорізькі політики та чиновники по-своєму освоюють нові прогресивні сервіси: без різких рухів і яскравих змін. Які вони, серйозні та наділені соціальним статусом, тут, в світі сучасних інформаційних просторів?

Ми продивилися близько трьох десятків акаунтів персоналій, що тим чи іншим чином впливають на життя міста: керівників області та міста, очільників політичних фракцій в радах, просто відомих людей. Ми знайшли їх в Facebook, VK, Twitter, Однокласники, і навіть додатку для знайомств Tinder.

В цей, дещо суб’єктивний, огляд увійшли найбільш, з нашої точки зору, яскраві або ніякі приклади того, як місцеві чиновники та депутати бачать себе крізь призму різних соцмереж. Тож, взявши за основу сторінки в Facebook, почнемо з найголовніших і найулюбленіших, чий соціально-мережевий імідж бере за живе.

Керівник Запорізької ОДА Костянтин Бриль: бо один у полі воїн

У очільника області на 1 серпня було 3811 підписників. Активність на сторінці – тільки за минулий тиждень (кінець липня) – більше 10 постів. Висвітлюється кожен крок голови облдержадміністрації у сферах роботи та особистих досягнень. Майже завжди – купа фото, де губернатор в центрі уваги.

Бо все це – дуже важливо. Риторика: він – сильний керівник області, завдяки якому вона протистоїть зовнішнім (і внутрішнім?) ворогам, патріот, науковець, правдоруб, але досягти мрії, яку губернатор виголосив, отримуючи посвідчення голови ОДА – «зробити край квітучим» – заважають вороги і просто погані люди.

Його вороги: часто – ЗМІ та журналісти, а також всі, хто пише про нього щось негативне чи вносить до рейтингу на непрестижне місце. Наприклад, нещодавно видалив декількох журналістів із друзів після публікації новини про квартиру його доньки.

Його друзі: всі, в кого прямо зараз професійне свято, а також високопосадовці. Особливо прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Його справа: безпека області, операція «Врожай», територіальні громади.

Із непередбачуваного: колись нагороджував такого собі Андрія Авдєєнка, більш відомого у Facebook як «адмірал» – людина з не до кінця оціненим соціальним статусом в реальному житті. Його особливість – не підбирає слів, поливає брудом журналістів. Після нагородження, мабуть, став вважати себе товаришем Бриля, бо активно коментує його пости. Однак, його балачка з матами – взяти тільки його вираз про журналістів як «медіабл..дей» – не робить честі губернатору.

Тим не менш, як ми уже казали, нелюбов до представників медіа у губернатора вже простежується не тільки на приватній сторінці в соцмережі, але і на офіційному сайті облдержадміністрації. Наприклад, його реакція на журналістів в контексті обшуків на «Мотор січі» була такою: «Останнім часом у ЗМІ виникло чимало спекуляцій щодо ситуації на ПАТ «Мотор Січ». Тож звертаюся до всіх журналістів із проханням не «бігти попереду паровоза». І тим більше не бути суддями. Адже всім нам варто дочекатись офіційної відповіді правоохоронних органів. Отже ситуація дуже непроста». При цьому ніде ви не знайдете інформацію про публічні протести під ОДА.

Зауважимо, що він нечасто коментує власні дописи, але часто згадує про «матчасть», яку журналісти не знають, а тому пишуть всіляке. Коментує пости, зазвичай, російською та, із пісні слів не викинеш, з помилками.

Загалом, всі кроки Бриля можна простежити на його сторінці: і заклик ухвалити «потрібні» рішення, і сигнали про типу загрозу безпеці, і звіти з сесії, яка ледве набрала кворум.

Інші соцмережі: у Костянтина Бриля є група «ВКонтакте», куди додались аж 8 учасників. Група залишилася ще з часів виборів-2012, коли Бриля висували від «Удару».

Мер Запоріжжя Володимир Буряк: не моя справа

Міський голова Запоріжжя має лише офіційну російськомовну сторінку в Facebook, за якою стежать 2761 людей (на 1 серпня).

Складно сказати, чи в курсі міський голова, чиє фото на сторінці спонукає до задумливого настрою, що взагалі відбувається на його офіційній сторінці. Публікуються всілякі «Ініціювання», «Перевірки» та інша офіційна інформація. Такий собі клон офіційного сайту мерії та газети-сайту «Запорізька Січ», але тільки про мера – як здійснена мрія піарників градоначальника, в якій є тільки він і велич його справ.

Найголовніша особливість його сторінки: стабільні «лайки» практично під кожним постом від Вікторії Наумової. До речі, вона бот. До речі ще раз, бот антигубернаторський.

Інші соцмережі: є в Twitter. Але хто там насправді є, питання відкрите.

Подібні публічні сторінки є у голови обласної ради Григорія Самардака. Сторінка – нудніше не буває. Тут можна знайти тільки анонси подій для журналістів, набір паркетних фото та потішитися жовто-блакитною заставкою «Єдина країна. Единая страна». Подобається це всього 178 людям, підписані на сторінку на чотири людини більше. Все гірше тільки на публічній сторінці депутата обласної ради від фракції «Нова політика», ректора ЗНТУ Сергія Бєлікова. Крім скопійованої інформації з «Вікіпедії» та двох друзів, які «лайкнули» сторінку, – більше нічого.

Заступник мера Анатолій Пустоваров: аве мені!

Щоб ви розуміли, він – прекрасний. Найпрекрасніший з усіх прекрасних чиновників і політиків, яких ми знайшли в соцмережах. Анатолій – фактичний, не побоїмося цього слова, секс-символ міської ради і всього Запоріжжя. І він це знає. Заступник міського голови має 4 963 друзів та трохи менше 600 підписників на його сторінку.

Про Анатолія Пустоварова в контексті його соцмережевого іміджу можна сказати словами глибокодумної пісні одного попсового співака «Ты, Ты, Ты. Ты, ты, ты. Ты, ты, ты – ночью и днем. Ты, ты, ты. Ты, ты, ты. Ты, ты, ты в сердце моем», особливо, якщо «ти» замінити на «я».

Його сторінка – це щось на кшталт цитатника нарциса-псевдофілософа: «Спорт – это победа над собой» і він на фото, такий гарний біля дітей; «Самая тяжёлая работа – та, которую мы не решаемся начать. Шарль Бодлер» і він на фото, такий відпочиваючий та трохи замріяний; «О женщинах. Задавая вопрос, женщина обычно задает ответ» і він на фото, такий романтичний в рудих (пардон, теракотових) черевиках.

В соціальній мережі створює образ ідеального холостяка: я – красивий, багатий, стильний і взагалі. Правда, його, як і всіх провладних у Запоріжжі, не любить адмірал, той самий «товариш» Костянтина Бриля.

Інші соцмережі: Instagram, ВК (досі заходить). Є акаунт у додатку для знайомств Tinder.

Заступник голови облради Владислав Марченко: віруючий сім’янин

Він не тільки заступник голови Запорізької облради, він ще й керівник обласної організації «Самопоміч». «Vladikmarchenko» має 4 995 друзів. Його імідж – віруючий, ідеальний сім’янин, розумник та десь також філософ. На сторінці – купа студійних сімейних фото, він сам такий – проєвропейсько-проукраїнський.

До речі, це він на одній з медіаподій заявив, що у ЗМІ немає права критикувати владу, бо це якось неприпустимо. Сам же на сторінці піддає критиці очільника області Костянтина Бриля та діяльність/рішення облдержадміністрації, але робить це як релігійний просвітник. Наприклад, ось так: «Дивлюсь інфографіку, та читаю ахінею, про ЗНР від Константин Брыль, серце обливається кров'ю. У всьому винна Самопоміч, а саме 6 маленьких слабких депутатів обласної ради.. У мене є пропозиція та чисте щире бажання допомогти вам бути у зеленому секторі цієї інфографіки. Благословляю вас Господом Ісусом Христом, та чекаю запрошення на каву!».

Тема віри – окремий аспект сторінки заступника облради. Це, звісно, не «покайтеся, грішники!», але натяки мають місце бути.

Інші соцмережі: є в Instagram.

Перший заступник голови облради Єгор Семенков: людина-свято

Ще один заступник, найперший, голови обласної ради, Єгор Семенков – уособлення щирих побажань. Його сторінка в Facebook – просто святковий календар подій. У Єгора Олександровича, екс-керуючого справами ПАТ «Запоріжсталь», члена регіональної організації «Опозиційний блок» (що, насправді, не вказано на сторінці) – 3 945 друзів, які завжди знають, що чудесного зробили представники «Метінвесту», однопартійці або він безпосередньо, з якими важливими святами треба привітати інших друзів тощо.

Зауважимо, що при цьому пости депутата мають багато «лайків». Одною з причин цього може бути гарна впізнаваність першого заступника: він часто з’являється на екранах телеканалу ТВ-5 та світиться на фото, зокрема, в щотижневиках «Панорама» і «Запорізька Січ».

Інші соцмережі: є Instagram

Депутати Ярослав Гришин і Михайло Прасол: повний «Укроп»

У Гришина та Прасола на двох – 10 тисяч друзів. У Михайла, голови місцевого «УКРОПа Запоріжжя», – майже 1 800 підписників. У його колеги з облради, Ярослава, майже втричі більше – 4 970. Ярослав Гришин, все ж таки, перший в цьому дуеті. Гришин відрізняється самоіронією – іноді навіть самосарказмом.

Прасол, крім офіційної інформації та гарних новин про свою партію, періодично знайомить друзів з мистецтвом фотошопу.

Однодумців неможливо розділити ані в реальному житті, ані у віртуальному. Вони як інь і ян, альфа і омега регіонального «Укропу». Коли починає говорити один – другий закінчує думку. Вони завжди разом: їх сторінки іноді можна сплутати через ідентичні розшарені пости про ініціативи, вимоги та перемоги. Вони, на відміну від більшості своїх колег, допускають публікацію на своїй сторінці сторонніх осіб. Фото з собою – обов’язкове, але не нав’язливе.

Є в них і спільний друг – екс-директорка парку «Дубовий Гай» Вікторія Чикалова. Як тільки на одного з них насувається негатив, одразу з’являється підмога.

Інші соцмережі (і тут ми дуже рекомендуємо ознайомитися з ними): Instagram

Олександр Константинов, голова міської фракції Блока Петра Порошенко, в Facebook має 2 218 друзів і всього 57 підписників. В цілому його сторінка – велика солянка з інформації, яка тим чи іншим чином стосується політики партії в широкому сенсі. Репостить інформацію зі сторінок авторитетних видань. У крайніх випадках публікує офіційні звинувачення «Опоблоку». Коментує активно, та, зазвичай, стримано.

Головна відмінність від більшості сторінок колег: не любить (?) викладати фото з собою. Тільки якщо дає інтерв’ю, може здатися і зробити це.

Інші соцмережі: Instagram.

Геннадій Фукс з обласної фракції «Батьківщина» – політик старої формації з великою історією за плечима. В Facebook у нього 4 324 друзів. На фото – він, знову він з шахами, робота, яхта-море та пара сімейних фото. Сторінка створює імідж надійного політика, стратега, аналітика. В постах ворогів, як таких, не виділяє. Іноді «дістається» міськраді чи меру Буряку. Він активно спілкується з коментаторами і тільки іноді репостить щось зі сторінки партії «Батьківщина».

Інші соцмережі: «Одноклассники» (заходив 18 червня 2017 року).

Дмитро Сєрий, позафракційний депутат Запорізької міськради. Його сторінка в Facebook – свого роду диспетчерська з приводу лічильників «Запоріжгазу». Я-концепція: переможець, але скромний, той, хто завжди допоможе вирішити проблему з «Запоріжгазом».

***

Отже, чи розуміють самі чиновники та депутати як вони виглядають в соцмережах, – питання відкрите, тим не менш, їх активна діяльність в мережі – постійна радість для журналістів. Тож, продовжуйте рух, шановні.

Наталія Виговська