Така оживлена історія, як вона представляється сьогодні на Хортиці, є дуже важливою

Острів Хортиця стає місцем саморозвитку, переосмислення особистості, власної ідентичності

У 2021 році стартував національний проєкт відродження острова Хортиця, що передбачає довгоочікувані перетворення. Вже відновлено низку знакових об’єктів, острів наповнюється новими сеансами, новими атракціями. На острів їдуть тисячі нових туристів. Про це говорили на ток-шоу «Сьогодні» на телеканалі «Україна 24».

Так, якщо раніше насолодитися дивовижними краєвидами острова, Дніпра, Запоріжжя з Пагорба Єдності мали можливість лише одиниці, то тепер зробити це може будь-хто, навіть маленькі діти, люди з інвалідністю, люди поважного віку. Дістатися оглядового майданчика стало просто для всіх. Доступність та зрозумілість — це філософія безбар’єрності, яка є ключовою для проєкту відродження Хортиці. Саме цей острів стає першою безбар’єрною туристичною локацією в України.

Це стосується й інших нововведень. Аудіовистава «Шлях» наповніть слухача новими емоціями та думками щодо власної ідентичності. Лазерне шоу «Трансформації крізь історію» вразить своїм масштабом та відкриє нові сторінки історії острову.

на Хортиці,

Кожне з нових атракцій — інтерактивне. Кожне передбачає занурення людини у процес. Поєднуються розважальні, культурні, просвітницькі функції. Навіть новий брендинг острова Хортиця «заговорить» з відвідувачем новою мовою та поглине у таємничість цього місця.

Докторка філософських наук, професорка КНУ імені Тараса Шевченка Наталія Кривда недавно побувала на оновленій Хортиці й поділилася враженнями у прямому ефірі «Україна 24»:

— Щиро бажаю всім співвітчизникам їхати туди обов’язково. Це місце сили, незвичайно потужний інтелектуальний простір. Одна з нових атракцій — аудіовистава «Шлях», яка був створена зусиллями інтелектуалів пана Грицака, пана Комарова й творчої команди Влада Троїцького. Ви отримаєте можливість слухати цю аудіовиставу про всю нашу історію. Дуже важливо, що там підіймаються суперечливі питання, вас втягують в неоднозначну розмову про неоднозначні події нашої історії, вас підштовхують до розуміння. Текст складний, але надзвичайно цікавий. Й усе це відбувається у просторі Хортиці.

Хортиця — багатовимірний об’єкт. Там й музеї, й локації, надзвичайні краєвиди. Й, повторюся, тексти, що насичені сенсами самого високого ґатунку. Мені здалося надзвичайно важливим й ціннісним те, що там кожен може знайти для себе той аспект, той шар історії, який буде відгукуватися особисто йому. Там дуже високі та якісні концептуальні підходи.

Впевнена, що нам вдасться зберегти сакральність Хортиці, її особливість, унікальність.

Наталія Кривда також підкреслила, що кожна країна, нація має напрацьовувати не тільки економічний, культурний, але й символічний капітал, репутацію, міжнародну привабливість.

-Нам дуже важливо демонструвати світу тяглу ідентичність, історію, — відмітила вона. — Коли ми говоримо про спадщину, то я б додала, що вона працює тільки тоді, коли актуалізована, є частиною нашого з вами сприйняття самих себе, свого світу, своєї історії. Мертва історія нічому не вчить. А от така оживлена історія, як вона представляється сьогодні на Хортиці, є дуже важливою, насиченою. Вона стукає в наше сердечко. І це, звичайно, про нас з вами. про кожного з нас.

Нагадаємо, що велике відродження Хортиці стартувало в цьому році, з ініціативи Президента Володимира Зеленського. Її відродження — у пріоритетній зоні відповідальності заступника керівника Офісу Президента і координатора президентської програми «Велике будівництво» Кирила Тимошенка. На Хортиці вперше в новітній історії застосували практику партнерства держави з бізнесом — партнером проєкту розвитку заповідника стала Група Метінвест.

Читайте також: На оновленій Хортиці гармонійно поєднується історичний код та сучасні цифрові рішення.

Сообщение Така оживлена історія, як вона представляється сьогодні на Хортиці, є дуже важливою появились сначала на Индустриалка – новости Запорожья.