ТОП-15 книг, які варто придбати на Запорізькій книжковій толоці, – ФОТО

Вже через 10 днів в "Козак палац" стартує масштабний книжковий фестиваль – "Запорізька книжкова толока". Протягом трьох днів на декількох локаціях пройде книжковий ярмарок, презентації книг, автограф-сесії, зустрічі з письменниками, дискусії та безліч інших подій. 061 попросив організаторів фестивалю розповісти про 15 найцікавіших книг, які варто купити на Толоці.

1. Олена Стрельник «Турбота як робота. Материнство у фокусі соціології» (видавництво «Критика», фонд ім. Гайнріха Бьолля в Україні)

Як та чому змінюється сучасне материнство? Що означає бути матір’ю в сучасній Україні? Як державна політика та ринок праці впливає на матерів? Завдяки яким ресурсам матері поєднують оплачувану та репродуктивну працю та як вони організовують щоденну турботу про дітей? Як материнство пов’язане з ґендерною нерівністю та як можна змінити цей ґендерний порядок? На ці та багато інших питань читач(к)и віднайдуть відповідь у книзі.

2. Світлана Єременко «Терикони під літаком» (видавництво «Український пріоритет»)

Це збірка оповідань, яка розповідає про український Донбас крізь призму жіночих доль. До неї увійшло 19 історій, написаних ще до Майдану. Чимало уваги в них приділяється образу сучасної жінки, журналістській професії та життю «шахтарського краю» із середини 80-х до середини «нульових» років.

Збірка отримала першу премію в конкурсі «Літературне відкриття року», а однойменне оповідання ввійшло в антологію кращих українських соціальних оповідань ХХІ століття під назвою «Похід через засніжений перевал».

3. Любко Дереш «Спустошення» (видавництво Анетти Антоненко)

Новий роман відомого письменника про «межу, з-за якої не повертаються». Цю книгу варто читати наодинці, вдумливо, входячи в її настрій і ритм. У ній – літературі глибини, своєрідна атмосфера, історія про любов і велику таємницю, кожна з яких по-своєму поглинає людину, даючи відчуття безнадії й романтики.

4. Ларс Фр. Г. Свендсен «Філософія самотності» (видавництво Анетти Антоненко)

Нова книжка норвезького філософа присвячена проблемам самотності. Автор розглядає самотність під різними кутами зору: то як настрій, почуття дискомфорту, страх, переживання втрати, дефіцит довіри та прив’язаності, самовільне відчуження, то як почуття соціального голоду, біль недостатнього визнання, любові, близькості і навіть як генетичну мітку. Книга відкриває зухвалу правду про те, хто такі самотні та чому саме так складається їхня доля.

5. Костянтин Москалець «Поезія келії» («Видавництво Старого Лева»)

До нової збірки відомого українського письменника увійшли найкращі твори з його поетичного доробку. Автор порушує вічні теми любові і патріотизму, звертається до джерел християнської етики. Лірика Москальця давно відома мільйонам українців – він автор пісень «Вона» («Завтра прийде до кімнати…»), «Ти втретє цього літа зацвітеш…» або "Треба встати і вийти…".

6. Дзвінка Матіяш «Дорога святого Якова» («Видавництво Старого Лева»)

Каміно-де-Сантьяґо, або ж «дорога святого Якова» – це 900 кілометрів пішки з наплічником на спині через усю Іспанію до міста Сантьяґо-де-Компостела і до мису Фіністерра – Кінця Землі. Це унікальний досвід, який авторка книжки переживає разом зі своїм чоловіком: стан перебування у дорозі, фізичні й моральні зусилля, знайомства з людьми з різних країн, що вирішили пройти Каміно – усе це у книзі «Дорога святого Якова».

7. Наталка Сняданко «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма» («Видавництво Старого Лева»)

У центрі нового роману – особиста історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини Габсбурґів – Вільгельма, більше відомого в Україні за бойовим псевдонімом Василь Вишиваний. У творі він не помирає у стінах Лук'янівської в'язниці, як відбулося насправді, а опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, разом із дружиною, котра походила з давньої львівської родини, намагається пристосуватися до нової суворої дійсності. Водночас цей роман – історія кількох родин, країн, епох, воєн і міжвоєнних періодів

8. Вікторія Амеліна «Дім для Дома» («Видавництво Старого Лева»)

Пудель на ім’я Дом розповідає нам історію родини, у якій живе, але не почувається як удома, не вважає старого полковника, його дружину, доньок і онучок своїми господарями. Він тужить за чоловіком, який взяв його смішним і кудлатим собачим немовлям, виховував і спробував навчати полюванню. А коли з’ясувалося, що Дом – пес із надто добрим, як для мисливського собаки, серцем, віддав доньці. І покинув – і пса, і дитину. Дом мучиться у Львові і мріє повернутися до тихого і затишного Новерська, якийвтім, навряд чи існує десь, крім собачої пам’яті, бо, схоже, походить від англійського «Nowhere» – «Ніде».

9. Олесь Ульяненко «Там, де Південь» (видавництво «Люта Справа»)

Це – остання прижиттєва збірка повістей із творчого доробку письменника. Вона містить у собі чотири кримінальні розповіді з життя українців доби розпаду Радянської імперії. Кожну з них із багатьох причин могла би заборонити моральна комісія. Кожна з них ще довго зберігатиме актуальність. За кожною можна було би зняти окремий фільм.

10. Хуан Рамон Хіменес «Платеро і я» (видавництво «Discursus»)

Українською мовою книга ліричної прози «Платеро і я» іспанського поета Хуана Рамона Хіменеса в Україні виходить уперше. Коли влітку 1905 року після чотирилітнього лікування в санаторіях під Мадридом і в самій столиці од нервово-емоційного виснаження повернувся Хуан Рамон Хіменес до рідного Могера (Іспанія), у нього з’явився віслючок сріблисто-сірої масті, на означення якої є в іспанській мові окреме слово – Платеро. Саме так і було звати нового поетового приятеля. Поетові нікуди не дітись від самотности, так само ж нікуди йому не дітись від потреби в слухачі. Отож і став Платеро для Хіменеса і свідком його самотности, а водночас тим ідеальним слухачем, майже другим «я» поета.

11. Олена Герасим’юк «Розстрільний календар» («Клуб Сімейного Дозвілля»)

Це унікальна хроніка політичних репресій в радянській Україні: арешти, допити, заслання, розстріли українських політичних діячів, військових, науковців, митців, письменників, громадських активістів – викладені не у звичній хронологічній послідовності, а прив’язані до традиційного календаря. Тут не лише зафіксовані дати подій, але й подані короткі розповіді про долі людей, які зазнали переслідувань та катувань. Така форма викладу наочно показує схему роботи радянської репресивної машини та привертає увагу до сторінок історії, які нам потрібно знати іпам’ятати.

12. Макс Кідрук «Не озирайся і мовчи» («Клуб Сімейного Дозвілля»)

«Не озирайся і мовчи» — містичний роман з елементами жахів і техно українського письменника Макса Кідрука. Твір зачіпає проблему спілкування між батьками та дітьми, дитячої жорстокості та підліткового бажання втечі від реальності.

13. Міядзава Кендзі «Ресторан, де виконують побажання» (видавництво «Кальварія»)

Кендзі Міядзава — один з найулюбленіших авторів сучасної Японії. Казки про все, що нас оточує, він писав для своїх учнів, щоб допомогти їм краще зрозуміти навколишній світ. Про геологію та астрономію, тварин і рослини, про містичних істот і духів. І в тих історіях із котячими канцеляріями, суперечками між лісовим котом і жолудями, тюльпанами-чародіями і Хованчиком причаїлися глибока і зворушлива розповідь про дружбу і подвиг та світлий і загадковий світ, де дихають і розмовляють одне з одним вітер, зірки та каміння, люди, болотяники і лиси — світ, сповнений життя і щастя.

Казки-притчі будуть цікаві читачам будь-якого віку.

14. Альманах «Національна ідея модерної України» (мистецька платформа «Український культурний фронт», Антін Мухарський і Єлизавета Бєльська)

Це унікальне літературно-мистецьке видання, в якому у формі есе, інтерв’ю та цитат видатних українців, митців, літераторів і філософів опрацьовано величезний масив інформації, роздумів, поглядів та думок щодо існування різних форм української ідентичності, шляхів розвитку суспільства та держави в контексті викликів, які ставить перед нами час.

15. Олександр Ірванець «Харків 1938» (видавництво «Laurus»)

Події нового твору охоплюють Україну 1938 року, однак сюжет – це альтернативна історія: націонал-соціалістична Україна 38-го року зі столицею у Харкові, президентом Коновальцем та масою цікавих і позірно впізнаваних персонажів, серед яких і наші сучасники, і реальні історичні постаті.