У поліції розказали, куди повідомляти про примусову паспортизацію на тимчасово окупованій території Запорізької області

Примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства рф не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.
Про це повідомили у пресслужбі обласної Нацполіції, передає 061.
Окупанти намагаються нав’язати російські паспорти громадянам України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях. Таким чином ворог переслідує кілька цілей:

легалізація окупації, оскільки просувається наратив, що у регіоні нібито проживають російські громадяни, а, відповідно, будь-які дії рф – «легітимні»;
оформлення паспортів надає росіянам особисті відомості людей, які потім можуть бути використані для підготовки псевдореферендумів.

З початку повномасштабного вторгнення у службі «102» Запорізької області створено додатковий засіб комунікації з мешканцями ТОТ. Аби громадяни мали можливість повідомити про кримінальні правопорушення або події, в тому числі щодо примусової паспортизації – запущено планшетний пристрій для прийняття дзвінків та повідомлень у мессенджерах «Telegram» та «WhatsApp» за номером телефону +380504529195. Електронна адреса для листування з Головним управління Національної поліції в Запорізькій області – info@zp.npu.gov.ua.
За період з 24 лютого 2022 до 22 лютого 2023 до підрозділів поліції ГУНП в Запорізької області надійшло 7 повідомлень про примусову паспортизацію російськими загарбниками громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.
«Громадянам України, які проживають на ТОТ, слід намагатись максимально відтягувати день отримання паспорта рф. Хоча зрозуміло, що жити в окупації без цього документа достатньо складно. Якщо перед громадянином України стоїть вибір: отримати паспорт чи залишити тимчасово окуповану територію, то кращий вибір – це евакуація. Таким чином ви допоможете ЗСУ скоріше звільнити нашу країну та завадите ворогу використати вас як "живий щит"», – зазначають в поліції.
Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що на Запоріжжі росіяни ставлять мешканцям окупованих територій «особливу позначку» у паспортах.
Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua