У Запоріжжі демонтували гаубицю МЛ-20

Гаубицю перенесли в запорізький музей

У Запоріжжі демонтували гаубицю МЛ-20 – частину меморіального комплексу “Скорботна мати”, що розташований на правому березі міста. Її перенесли в один із музеїв Запоріжжя.

гаубиця

Раніше владі довелося демонтувати зразки військової техніки в парку Перемоги.

«Така необхідність виникла через те, що російські окупанти та їхні посіпаки розповідали про те, що це начебто бази ЗСУ», — повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація..

Нагадаємо, пам’ятний меморіал «Скорботна мати» був відкритий майже відразу при в’їзді на правий берег з греблі Дніпрогесу в 1975 році. Скульптор пам’ятника — Володимир Дубінін.

скорботна мати

Поруч з меморіалом «Скорботна мати» встановлено пам’ятник 152 мм гаубиці-гармати МЛ-20

На місці меморіалу поховано майже півтори тисячі загиблих воїнів. Скорботна мати уособлює всіх жінок, які втратили своїх синів на полях Другої світової війни.

У центрі меморіалу — бронзова фігура скорботної матері (близько 10 метрів у висоту), з гілкою дуба в одній руці і хусткою в іншій. Перед нею — вічний вогонь.

Праворуч від фігури матері — гранітна стіна (1,5 метра у висоту) під нахилом, на якій вибиті імена загиблих тут воїнів радянської армії.

Наприкінці стіни покладений металевий лавровий вінок, а на стіні вибиті цифри початку і закінчення війни: 1941—1945.

Щорічно, на День визволення Запоріжжя (14 жовтня), на День Перемоги (9 Травня) тут збираються ветерани, громадськість та представники влади, щоб вшанувати пам’ять полеглих у Другій світовій війні. Останні роки масові заходи тут не проводилися в зв’язку з епідемією коронавірусу.

Цього року проведенню мітингу-реквієму завадила агресія росії. Задля уникнення провокацій та в зв’язку з високою вірогідністю ракетних обстрілів обласна військова адміністрація оголосила довгу комендантську годину, яка тривала з 19 години 8 травня. Закінчиться вона сьогодні вранці.

Читайте також: У Запорізькій області захисники знищили ворожу техніку разом з окупантами

Читайте наші новини на сайті zprz. city.

Сообщение У Запоріжжі демонтували гаубицю МЛ-20 появились сначала на Індустріалка – новини Запоріжжя.