У Запоріжжі прокуратура через суд змусила підприємця укласти охоронний договір на пам’ятку культурної спадщини

Вознесенівська окружна прокуратура м. Запоріжжя у судовому порядку зобов'язала власника частини будівлі "Центральна хоральна синагога" укласти охоронний договір на пам’ятку культурної спадщини місцевого значення.
Про це повідомляє Запорізька обласна прокуратура. 
"Прокуратурою встановлено, що у жовтні 2019 року фізична особа набула у власність частину пам’ятки архітектурного значення «Центральна хоральна синагога» площею понад 420 кв. м. Проте власник порушував обов’язкові законодавчі вимоги щодо взяття на себе охоронних зобов’язань шляхом укладення охоронного договору. Це стало підставою для пред’явлення позову", – йдеться у коментарі.
Будівля "Центральної хоральної синагоги" має історичну та архітектурну цінність. Вона була зведена  ще у 1898 році, як другий у місті єврейський молитовний будинок. Згодом, у 1909 році його офіційно перейменовано на Центральну хоральну синагогу. На підставі наказу Міністерства культури та інформаційної політики у 2021 році об’єкт нерухомості внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку архітектури місцевого значення та присвоєно охоронний номер.
Джерело: 061.ua