У Запоріжжі службових собак вчили по унікальній програмі

5 кінологів завершили навчання по авторській програмі Євгена Михайлова

Полковник міліції у відставці Євген Михайлов до виходу на пенсію багато років пропрацював начальником кінологічного центру Головного управління МВС у Запорізькій області. А ще Євген Васильович одну ротацію служив кінологом у складі миротворчих сил ООН у Косово.

Михайлов Євген

У кінологічній службі це справжній профі з багатющим досвідом. Тому і не дивно, що після виходу на пенсію Євген Михайлов вирішив продовжувати займатися улюбленою справою.

Він прийшлов до керівництва Запорізької обласної організації Товариства сприяння обороні України і запропонував відродити клуб службового собаківництва, який припинив своє існування 18 років тому.

Справа в тому, що в радянському ДОСААФ був напрямок військово- прикладне багатоборство, в рамках якого йшов розвиток кінології та проводилися змагання.

Як розповів Євген Михайлов, у 80-і роки він прийшов у ДОСААФ як любитель службових собак. А згодом “доріс” до інструктора та чемпіона України по дресируванню собак.

кінологи

Тому те, що Євген Михайлов запропонував відродити клуб службового собаківництва, виглядає абсолютно логічним його рішенням.

В довоєнний час клуб виступав організатором чемпіонатів для професійних кінологів та юних кінологів, у яких брали участь представники не тільки Запоріжжя та області, а й інших регіонів країни.

Зараз, звичайно, не до змагань. А от навчання кінологів-провідників на дресирувальній площадці практично постійно йде.

Зокрема, зі своїми службовими собаками тричі на тиждень тренувалися професійні кінологи, які працюють в установах виконання покарань та поліції. По закінченню теоретичних та практичних занять вони здали екзамени та отримали відповідні сертифікати.

— Вони навчалися по моїй авторській програмі, розрахованій на три роки, — розповів керівник клубу службового собаківництва ЗОО ОСОУ Євген Михайлов. — Це наш перший випуск! Коли мені говорили: “Чого так довго? Треба щоб за 1-1,5 місяця собака вже все вміла”, я казав: “Я не чарівник і не клоун. Шукайте собі інших спеціалістів, які зможуть за такий строк навчити собак та кінологів”.

кінологи

Суть підготовки, як зазначив Євген Васильович, полягає в тому, що на навчання кінологи приходять з місячними цуценятами. Тобто навчання службової собаки починається з “нуля”.

Він не без гордості зазначив, що під час навчання деякі кінологи вже досягнули вагомих успіхів — стали чемпіонами області та призерами чемпіонату України.

— За наших випускників нам не буде соромно, — підкреслив Євген Михайлов. — Провідник може собою пишатися, якщо поруч з ним буде собака, яка показуватиме все, чому він її навчив. Наші випускники можуть собою пишатися.

кінологи

Навчання розпочинали 7 кінологів. До кінця навчання дійшли п”ятеро.

Сертифікат отримали Сергій Головко з Нацполіції, та співробітники системи Державної кримінально-виконавчої служби Іван Ткачук, Валентин Богославський, Оксана Мельниченко та Олександр Симанович.

Учасники програми тренувалися по 2 години у суботу та неділю. А середа для кінологів, які працюють в установах покарання — день підвищення професійної кваліфікації, тому в цей день вони могли тренуватися і 4 години.

— Ми пояснювали підхід до дресирування: службових собак не треба жаліти, їх треба берегти, — зазначає Євген. — Тому що такі собаки готуються роками, а втрачаються за секунди.

кінологи

Теоретичне та практичне навчання проводили Євген Михайлов, Даниїл Михайлов та Ірина Гусельникова. А досвідчені представники клубів з других регіонів країни приймали екзамени.

кінологи

Кінологи разом зі своїми вихованцями здавали екзамени з таких дисциплін — “Загальний курс дресирування”, “Захисно-караульна служба” та “Спецкурс”.

Остання дисципліна включає в себе, зокрема, роботу зі слідами, обшук місцевості і пошук людини, обшук місцевості — пошук схронів боєприпасів та зброї.

кінологи

Всі успішно здали екзамени і сьогодні отримали сертифікати, знаки та шеврони “інструктор-кінолог”. А ще — аптечки та корм для своїх чотирилапих вихованців, який надійшов у Запоріжжя як гуманітарна допомога.

кінологи

Євген Михайлов привітав перший випуск, який готувався по його авторській програмі, побажав успіхів в подальшій роботі.

Під час офіційної частини були приємні моменти не лише для кінологів, а й для їх наставників.

Так, за значний вклад в розвиток кінологічної служби України Євген Михайлов нагороджений відзнакою “За заслуги перед Збройними Силами України”, яку Євгену Васильовичу вручила депутат обласної ради Оксана Бугайчук.

Бугайчук і Михайлов

Він також нагороджений відзнакою Асоціації ветеранів органів внутрішніх справ “За гідність і партіотизм”. Нагороду вручила голова обласної ветеранської організації Наталя Граматунова.

Таку ж нагороду Наталя Граматунова вручила Ірині Гусельниковій. Усі наставники кінологів також нагороджені Подяками керівництва виправних установ №101 та 20 — за якісну підготовку їх співробітників.

Граматунова і Михайлов

А керівник Нікопольського клубу службового собаківництва та власник розплідника Ніко Тьюб Сергій Гребенюк подякував Евгену Михайлову за надану суттєву допомогу кормами. В цьому розпліднику зараз живуть собаки маріупольських поліцейських.

Михайлов Євген

Найбільше любить смугу перешкод

Для співробітника Вільнянської установи виконання покарань №20 Івана Ткачука бельгійська вівчарка Кора — перша собака. Каже, що навчатися інколи було важко, інколи — весело.

— В професійному плані я багато чого не розумів, — ділиться Іван. — Але вчитися було цікаво і я дякую Євгену Васильовичу, що 3 роки був з нами. Кора — бельгійська вівчарка. Вона дуже активна, це така порода. Найбільше любить смугу перешкод.

Ткачук Іван

Я переживав, що не зуміємо найти спільну мову, але ми зразу стали друзями. Важко не було. Все добре вийшло!

Кора, до речі, молода мама. 9 лютого вона народила 9 цуценят: 5 дівчаток і 4 хлопчика. У них, за словами Івана, є перспективи також стати службовими собаками.

Його колега молодший інспектор-кінолог Валентин Богославський вчився разом з бельгійською вівчаркою Герою, якій зараз 3 роки 2 місяці.

Богославський

— Мені вручили її і сказали: “На, займайся”, — згадує Валентин. — Я перейшов у відділ кінології , треба, щоб була собака. Сам вчився і її учив. Найважчим був загальний курс дресирування. Як страшний сон, якщо чесно. Перша собака, сам нічого не знаю. Приїхав на площадку на “Красну воду” — ну як у школу, в перший клас. Але під час тренувань поступово страх пройшов. Все приходить з досвідом.

Фото Олександра Прилепи

Читайте також: Запорізькі рятувальники отримали гуманітарну допомогу з Німеччини

Читайте наші новини на сайті zprz. city.

кінологи
кінологи
кінологи
кінологи
кінологи

кінологи

Сообщение У Запоріжжі службових собак вчили по унікальній програмі появились сначала на Індустріалка – новини Запоріжжя.