У Запоріжжі суд визнав невинуватим екс-керівника апарату міськради у перешкоджанні депутатській діяльності

Орджонікідзевський районний суд визнав невинуватим колишнього керівника апарату Запорізької міської ради Романа Омельяновича у захопленні адміністративної будівлі та перешкоджанні депутатській діяльності.
Про це повідомляється в реєстрі судових рішень, передає 061.
Нині Роман Омелянович працює радником директорату з економічних питань Офісу Президента України. Його судили за історію, що відбулася 14 липня 2021 року. Того дня була скликана позачергова сесія міської ради. Але сесійну залу заблокували невідомі молодики.
В матеріалах справи вказано, що  «невстановлені під час досудового розслідування особи, вчиняючи активні дії, направлені на силове проникнення до приміщення адміністративної будівлі Запорізької міської ради, почали штовхати ряди поліцейських на центральному вході у будівлю та змогли прорватися до приміщення адміністративної будівлі, з метою подальшого захоплення приміщення великої зали, розташованої на третьому поверсі адміністративної будівлі та перешкоджання нормальній роботі Запорізької міської ради, де повинно було відбутись позачергове сесійне засідання».
 Чоловіки у масках зайняли місця депутатів та секретаря міськради. Протягом дня звільнити залу від цих молодиків так і не вдалося, голови фракцій повідомили депутатам про неможливість проведення пленарного засідання. Врешті-решт всі депутати залишили приміщення міської ради.
Депутати після цієї історії звернулися до суду щодо перешкоджання депутатській діяльності. Романа Омельяновича, як керівника апарату звинувачували у тому, що за його сприяння у сесійну залу запустили невідомих чоловіків.
Потерпілі депутати підтвердили, що того дня на вході до будівлі Запорізької міської ради зібрався натовп невідомих осіб, які були агресивно налаштовані, штовхали двері, сперечалися з працівниками поліції та намагалися ввійти в будівлю. Одягнуті невідомі особи були в чорні окуляри, спортивний одяг та мали реєстрацію з інших міст (не з Запоріжжя).
Депутатка Регіна Харченко зазначила про те, що вважає, що невідомі особи пройшли до зали на 3 поверсі за згоди Омеляновича.  Молодики в сесійній залі поводилися агресивно, оточили потерпілу, шумно себе поводили. Деякі з присутніх мали заздалегідь роздруковані плакати з політичними гаслами.
Один зі свідків, що є працівником поліції розказав суду, що разом зі своїм начальником вони на другому поверсі адмінбудівлі зустріли керуючого справами. Пояснили йому ситуацію, на що той запропонував пропустити цих осіб всередину будівлі для залагодження конфлікту. Що і було зроблено. Всі ці особи (близько 20-25 чоловік) реєструвалися на вході та надавали посвідчення осіб. Пройшли в залу на 3 поверх де зайняли місця депутатів по всій залі та трибуну. На виклик окремих депутатів приїхала слідчо-оперативна група та відібрала в них заяви.
Сам Роман Омелянович у суді повідомив, що в його посадові обов`язки не входило питання регулювання входу/виходу відвідувачів з Запорізької міської ради. Він заявив, що в цей день сесії призначено не було, бо через протистояння екс-мера Володимира Буряка та депутатського корпусу на сесію скликану ним депутати не являлися, а коли п'ять із шести фракцій міськради Запоріжжя ініціювали проведення сесії 14 липня та передали до канцелярії виконавчого комітету та управління по забезпеченню роботи ради, то у виконкомі «не побачили підстав для її проведення».  При цьому згідно законодавства, сесія може бути скликана за ініціативою не менше як однієї третини депутатів від загального складу ради.
Розглянувши всі обставини справи, суд прийшов до висновку, що стороною обвинувачення не надано жодного доказу, який би підтверджував наявність у діях екс – керівника апарату «вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб». Суд визнав його невинуватим.
Відомо, що 6 січня сторона обвинувачення подала апеляційну скаргу на це рішення.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що голова фракції СН у міськраді написала заяву до поліції на перешкоду депутатській діяльності.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua