У Запоріжжі суд засудив до 13 років позбавлення волі поліцейського-колаборанта, що допомагав окупантам катувати полонених

Хортицький районний суд міста Запоріжжя засудив мешканця міста Токмак за колабораційну діяльність під час переходу на службу до окупаційної міліції.

Про це повідомляється в реєстрі судових рішень, передає 061.

До повномасштабного вторгнення обвинувачуваний працював старшим лейтенантом поліції, а раніше був інспектором сектору реагування патрульної поліції. У 2022 року він добровільно прийняв пропозицію зайняти посаду інспектора безпеки у незаконному правоохоронному органі «Токмацький відділ ГУ МВС в Запорізькій області», створеному на тимчасово окупованій території Токмацької громади.

Один зі свідків у суді зазначив, що був викрадений у травні 2022 року. Його незаконно утримували в слідчому ізоляторі, били гумовою палицею і застосовували тортури, аби він видав місцеперебування свого брата, що був в АТО. Незважаючи на те, що кривдники були в балаклаві, по постаті та голосу він впізнав одного з місцевих мешканців, якого раніше знав як працівника ДАЇ, а після – поліцейського ГУНП. В нього немає жодних сумніві в тому, що цим чоловіком був обвинувачений, який там працював і вибивав покази. Він разом з іншими окупантами утримував полонених, здійснював патрулювання на машинах ГУНП, з яких зняли державні ознаки, перевіряв торговців на ринках. Він поводив себе зухвало, розкуто, був задоволений окупаційним режимом.

Начальник місцевої чергової частини повідомив, що разом з колегами зустрів повномасштабне вторгнення в Токмаку. На початку, як працівники поліції, вони збиралися на наради в різних місцях, проводили роботу по підтриманню правопорядка, збирали та передавали інформацію для ЗСУ. Обвинувачуваний спочатку приходив на збори, патрулював з ними. Поліціанти висловлювали думки, що потрібно виїжджати, а він ініціативи не проявляв. Пізніше в особистій розмові він чесно сказав, що має намір залишитися, виїжджати не буде, можливо, буде працювати в «народній міліції», до якої йшов набір. Коли свідок виїхав до Запоріжжя і ніс службу на фільтраційних пунктах в районі автомобільного ринку в Запоріжжі, то часто спілкувався з мешканцями, які виїжджали з Токмака. Вони розповідали, що обвинувачуваний працює в ГБДД, здійснює нагляд за транспортом. Він вважає, що обвинувачуваний своє рішення прийняв добровільно, без жодного примусу, з меркантильних спонукань, його батьки стороннього догляду не потребували, дружина бажала виїхати з окупації.

Розглянувши інші докази по кримінальному провадженню, суд прийшов до висновку, що вина обвинуваченого доведена у повному обсязі та призначив йому 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запорізькій області протягом року засуджено 14 осіб за держзраду та 83 за колабораційну діяльність.

Джерело: 061.ua