У Запорізькій області пропагандисти вигадали фейк про західне ППО, що впливає на потенцію та випадіння волосся

Представники окупаційної влади минулого тижня поширили інформацію про те, що українські лікарі-інфекціоністи довели, що західне ППО негативно впливає на чоловічу потенцію та випадіння волосся. Перевірили, наскільки ця інформація відповідає дійсності.

Минулого тижня одразу два окупаційних телеграм-канали – «Запорожский Вестник» та «Бердянськ Актуально» поширили абсолютно ідентичне повідомлення щодо опублікованої статті в одному з українських медіа про пагубний вплив «західного ППО на здоров'я цивільних осіб»

«Радио-локационный комплекс, установленный на ЗРК Patriot создает мощное электромагнитное излучение во время работы, распространяющееся на несколько километров. В радиусе 500 метров оно может нести серьезный вред здоровью людей», – заявила заслуженный врач Украины Ольга Голубовская.Она ссылается на статистику обращений в поликлиники Киева в тех районах, где стоят западные установки: увеличилось количество пациентов, жалующихся на головные боли и повышенное давление. Также, у пациентов фиксируют выпадение волос, а многие мужчины жалуются на проблемы с потенцией.

Опытный врач делает вывод, что местные жители стоят перед выбором: Либо жизнь, либо здоровье, в том числе сексуальное. Прислушаются ли власти к мнению врача, выведут американские Патриоты из жилой застройки? Конечно же нет. Плевать они хотели», – зазначається в тексті допису тг-каналів.

На підтвердження цієї публікації, автори надають скрін статті, що нібито була опублікована на сайті «РБК-Україна», де спікеркою виступає завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, докторка медичних наук та професорка Ольга Голубовська.

Насправді на сайті «РБК-Україна» не існує новини з заголовком «Ольга Голубовська: Західне ППО впливає на чоловічу потенцію і випАдання волосся». По даті публікації – 11 березня 2024 року жодних публікацій з експерткою Голубовською не було.

Проте, ми знайшли публікацію на сайті з докторкою Ольгою Голубовською та з тією самою авторкою Іриною Сандул за 18 січня 2024 року з аналогічним заглавним фото, але іншою цитатою «Ольга Голубовська: У всьому, що стосується COVID, – 90% політики». Ймовірно, пропагандисти використали саме цю публікацію за основу, замінивши за допомогою фоторедакторів основний текст несенітніцею.

Насправді не існує жодних даних щодо дослідження негативного впливу ЗРК Patriot на здоров’я людини. Системи зеніто-ракетного комплексу Patriot успішно відбивають балістичні ракети російської федерації, які могли б завдати величезних втрат та руйнувань. Зараз "Петріотами", окрім України та США, користуються ще 16 країн, в тому числі Ізраїль, Південна Корея, ОАЕ, Катар, Греція.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Джерело: 061.ua