У Запорізькій області укріплюють оборонні споруди та встановлюють металеві бліндажі, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Запорізька область укріплюється та будує оборонні споруди з початку березня. Якщо раніше бліндажі та окопи робили з деревини, то нині вийшли на геть інший рівень та обладнують окопи так званими металевими капсулами.
Далі в репортажі 061.
"Деревину нам привозили з шести областей України, техніку – з 10 областей. А зараз у нас працюють спеціальні підрозділи інженерних військ ЗСУ. Наше завдання – своєчасно їм поставляти компоненти. Ми вдосконаленюємо наші рубежі – це сотні кілометрів, це сотні опорних пунктів, аби нашим хлопцям було де розміститися. Дай бог щоб хлопці утримали ворога", – сказав голова ЗОВА Олександр Старух.
Він разом з військовими оглянув фортифікаційні споруди. Тут і підземні казарми з дерева, що можуть вмістити близько 25-30 людей.

"Бліндажі з трьома накатами для особового складу. Дуже важко копати через складний ґрунт", – каже один з військових, показуючи бліндаж.
Проте він говорить, що сьогодні найкращими вважають так звані металеві капсули. Це мобільна розробка військових та запорізьких підприємств.
"Капсулу можна збирати і розбирати. Вона зроблена із хвилястої сталі, яка витримує прильот 150-мм снаряду. Встановлюється на глибину 1,5 – 2 метри. Одна з найбільш зручних, надійних розробок. В них можна облаштувати і душові, і казарми, і столові. Його можна робити будь-якого розміру", – говорить майор, командир інженерного батальйона Олександр Піковець.
Собівартість такої "капсули" близько 200 тисяч гривень. Підприємство надає їх військовим безкоштовно. Говорить, що вже виготовили 10 штук. Надалі планують робити 20 штук на місяць.

"Є проект, креслення. Можемо надавати креслення всім, хто готовий долучитись. Ця розробка існувала ще за часів радянського союзу, але наші проектанти та ЗСУ її доробили, зменшили розміри і зробили її більш мобільною аби її було легше збирати під ворожим вогнем", – розповідає Директор з інжинірингу ПАТ Запоріжсталь Микола Петряков.
Капсула має збиратися з елементів, кожен з яких важить не більше 50 кг. Такі металеві бліндажі забезпечують комфорт бійцям. Металевий бліндаж треба встановлювати на глибині мінімум 1,5 – 2 метри. Зверху повинно бути дерев'яне перекриття, плита.
Джерело: 061.ua